Hyppää sisältöön

Helsingin Taidehallin säätiö ei noudattanut säätiölakia, päätti Patentti- ja rekisterihallitus

Säätiön entisen johtajan epäillään käyttäneen säätiön varoja yksityisiin menoihinsa satojen tuhansien eurojen edestä. Tapauksen poliisitutkinta on edelleen kesken.

Helsingin taidehalli.
Patentti- ja rekisterihallitus ei epäile säätiön hallituksen jäsenten hyötyneen entisen johtajan tekemistä epäillyistä kavalluksista. Kuva: Jani-Markus Häsä / AOP
Anna Horppu
Avaa Yle-sovelluksessa

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on saanut valmiiksi Helsingin Taidehallin Säätiöön tekemänsä selvityksen ja antanut Helsingin Taidehallin Säätiö sr:lle päätöksen valvonta-asiassa.

3. marraskuuta 2023 antamassaan päätöksessä PRH toteaa Helsingin Taidehallin Säätiön hallituksen laiminlyöneen säätiölakia erityisesti säätiön hallinnon järjestämisen sekä kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan osalta.

Säätiön entisen johtajan epäillään käyttäneen säätiön varoja yksityisiin menoihinsa jopa 247 451,74 euron edestä. Epäillyt teot tapahtuivat vuosien 2014–2021 aikana.

Taidehallin Säätiö on tehnyt poliisille epäillyistä väärinkäytöksistä tutkintapyynnön. Tutkinta on kesken.

Säätiö on ilmoittanut, ettei se aio vaatia korvauksia hallituksen jäseniltä tai tilintarkastajalta.

PRH:lla on mahdollisuus ajaa vahingonkorvauskannetta Helsingin Taidehallin Säätiön hyväksi, jos on todennäköistä, ettei säätiö huolehdi vahingonkorvausvaatimuksen toteuttamisesta.

Epäilyt heräsivät keväällä 2021

Taidehallin säätiön hallituksen puheenjohtaja Kai Huotari kertoi Ylelle viime vuonna, että epäilyt heräsivät keväällä 2021 edellisen vuoden tilinpäätöstä valmistellessa.

– Pyysimme tilintarkastajaa kiinnittämään erityisesti huomiota entisen johtajan luottokortin käyttöön. Kun tilintarkastus valmistui, oli selvää, että entisellä johtajalla ei ollut edellytyksiä jatkaa tehtävässään ja hän irtisanoutui saman tien, Huotari sanoi.

Huotarin mukaan epäilyt koskivat luottokortin käyttämistä muuhun kuin Taidehallin toimintaan.

Taidehallin omistaa yksityinen säätiö, jonka taustalla ovat taiteilija- ja taidejärjestöt. Se on toiminut vuodesta 1928 ja sijaitsee Helsingin Etu-Töölössä Nervanderinkadulla.

Juttua muokattu 20. marraskuuta klo 12:52: tarkennettu juttuun, että PRH:lla on mahdollisuus lähteä itse ajamaan vahingonkorvauskannetta, mikäli on todennäköistä, ettei säätiö huolehdi vahingonkorvausvaatimuksen toteuttamisesta. Aiemmin jutussa luki, että PRH vaatii säätiön hallituksen jäseneltä ja tilintarkastajalta vahingonkorvausta.

Suosittelemme