Hyppää sisältöön

Aluehallitus hyväksyi Pirkanmaan vuodeosastojen sulkemiset ja pomojen alentamiset

Yt-neuvottelujen jälkeen Pirha vähentää arviolta 240 työtehtävää. Vuodeosastoja suljetaan ja terveysasemaverkko menee uusiksi.

Valkoinen kyltti, jossa mustalla tekstillä "Vuodeosasto 1" ja "Röntgen".
Sosiaali- ja terveyspalveluihin on lähivuosina tulossa suuria muutoksia ympäri Pirkanmaata. Kuva: Sanni Isomäki / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Pirkanmaan hyvinvointialueen (Pirha) aluehallitus on hyväksynyt laajoja säästötoimia lähivuosiksi. Päätökset merkitsevät muun muassa arviolta 240 työpaikan vähennystä ja vuodeosastojen sulkemisia.

Työtehtäviä karsitaan pääosin ilman irtisanomisia. Työsuhde voi kuitenkin päättyä, jos työntekijä ei hyväksy hänelle mahdollisesti tarjottua uutta tehtävää.

Johto-, esimies- ja asiantuntijatehtävistä vähennetään noin 60. Tämä voi tarkoittaa monien johtajien siirtymistä suorittavaan työhön.

Välitöntä potilas- tai asiakastyötä tekeviä ei lähtökohtaisesti irtisanota, mutta työtehtävät ja työnteon paikka voivat vaihtua.

Asiakaspalvelujen, ICT-palvelujen ja asiantuntijapalvelujen ostoja pyritään vähentämään noin 24 miljoonaa euroa. Lisäksi toimitiloja aiotaan karsia.

Pirha pyrkii säästämään nyt päätetyillä toimenpiteillä 42 miljoonaa euroa vuonna 2024. Yt-neuvottelut koskivat koko henkilöstöä eli noin 20 000 henkeä.

Kuhmoisten ja Ikaalisten vuodeosastot kiinni ensimmäisinä

Päätökset merkitsevät suuria muutoksia Pirkanmaan terveysasemien ja sairaaloiden toimintaan. Tampereella menee kiinni kokonainen sairaala, ja monissa kunnissa suljetaan vuodeosastoja.

Myös yöpäivystystä karsitaan paikoin. Aluehallitus hyväksyi maanantaina ponnen, jonka mukaan Valkeakosken yöpäivystyksen tilannetta seurataan tarkasti kevään aikana, ennen yöpäivystyksen sulkemista kesäkuussa.

Terveysasemat ison muutoksen kohteena

Tulevaisuudessa Pirkanmaan perustason vastaanottopalvelujen kokonaisuus muodostuu sote-kampuksilla sijaitsevista sote-asemista, muista sote-asemista, lähiasemista sekä liikkuvista ja digipalveluista.

Suppeamman palvelun lähiasemista päätetään vuoden 2024 syksyyn mennessä, kun palveluverkon kokonaisuus ja palvelukonseptit ovat selvillä.

Osasta Pirkanmaan kuntia katoaa perinteinen terveysasema. Sen voi korvata uuden mallin mukainen lähiasema tai liikkuvat palvelut.

Ensihoito ei kuljeta potilaita osaan kiirevastaanotoista

Yhteispäivystys jatkuu Tampereen Acutassa ja Valkeakoskella. Lisäksi soteasemilla järjestetään eritasoista kiirevastaanottoa.

Laajin kiirevastaanotto on Tampereen Hatanpään, Nokian, Sastamalan, Virtain ja Ylöjärven soteasemilla.

Muilla soteasemilla kiirevastaanotto on suppeampi. Ensihoito ei kuljeta potilaita Akaan sekä Tampereen Hervannan, Lielahden, Linnainmaan, Tammelakeskuksen, Tesoman ja Tipotien asemille.

Työntekijöiden edustajat pelkäävät, että leikkaukset heikentävät sotealan jo ennestään huonoa mainetta. Näin arvioi muun muassa Superin pääluottamusmies Aki Leppänen haastattelussa viime viikolla, kun yt-neuvottelujen tulos tuli julki.

Superin pääluottamusmies Aki Leppänen Pirkanmaan hyvinvointialueelta on Miia Roivaisen haastattelussa.

Pirkanmaan hyvinvointialue hakee säästöjä, koska kulut ovat tällä hetkellä suuremmat kuin käytössä oleva rahamäärä. Hyvinvointialueet saavat rahoituksensa pääosin valtiolta.

Pirha arvioi, että vuonna 2023 se tekee alijäämää 94 miljoonaa euroa. Yhteensä kaikkien hyvinvointialueiden alijäämä on ylittämässä 1,3 miljardia euroa.

Suosittelemme