Hyppää sisältöön

Niiralan rajalla rauhallinen viikonloppu – maastorajan valvontaa tehostettu Pohjois-Karjalassa

Niiralan rajanylityspaikalla on edelleen valmius toimia tarpeen vaatiessa, sanoo Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja Samuli Murtonen.

Mies seisoo rajanylityspaikan edessä.
Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja Samuli Murtonen vieraili Niiralan rajanylityspaikalla perjantaina aamulla. Kuva: Tanja Perkkiö / Yle
Ilkka Ritvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Viikonloppu oli rauhallinen Pohjois-Karjalassa Niiralan rajalla, kertoi Pohjois-Karjalan rajavartioston apulaiskomentaja Samuli Murtonen.

– Kun Niiralan rajanylityspaikka lauantain vastaisena yönä suljettiin, ovat se ja maastoraja pysyneet rauhallisina tämän viikonlopun ajan.

Niiralan rajanylityspaikka on tällä tietoa kiinni 18. helmikuuta asti. Asemalla on kuitenkin edelleen henkilöstöä.

– Henkilöstöä on riittävästi. Kykenemme valvotaan ja tarvittaessa toimimaan. Täällä tilanne näyttää rauhalliselta.

Maastorajan valvontaa on tehostettu, mutta toistaiseksi luvattomia rajaylityksiä ei ole havaittu. Pohjois-Karjalan rajavartioston alueella on 304 kilometriä valvottavaa rajaa.

Tänä vuonna Pohjois-Karjalassa on todettu yksi laiton maastorajan ylitys elokuussa.

Kaasu oli lievin keino

Perjantaina seitsemän aikaan illalla rajaviranomaiset joutuivat käyttämään voimakeinoja välikohtauksessa Niiralan rajatarkastusasemalla.

Samuli Murtosen mukaan tilanteessa rajatarkastusasemalle tuli 29 henkilön joukko, jota yritettiin käskyin ja kehotuksin ohjata rajatarkastukseen. Muutama henkilö ei noudattanut kehotuksia, vaan pyrki poistumaan tai tekemään jotain muuta.

– Yhden henkilön osalta jouduttiin käyttämään lievintä mahdollista voimakeinoa eli kaasua, jotta tilanne saatiin hallintaan, Murtonen sanoo.

Turvapaikanhakijoita pysäytettynä Niiralan raja-asemalla.
Rajavartijat pysäyttivät rajantarkastusasemalle saapuneen joukon perjantaina illalla. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Rajatarkastusasema on noin kilometrin verran Suomen puolella. Rajaviranomaisilla oli raja-alueella sijaitsevien sensorien avulla hyvissä ajoin tieto joukon saapumisesta, ja heitä varten oli varauduttu.

– Heidän rajanylitystään ei missään vaiheessa yritetty estää, vaan he pääsivät tulemaan yli, koska rajanylityspaikka oli avoinna, Murtonen sanoi.

Arki pyörii normaalisti

Jotkut ovat ihmetelleet Niiralan raja-asemalla Ylen uutiskuvissa näkyvää Euroopan raja- ja merivartioviraston Frontexin työntekijää. Samuli Murtosen mukaan kyseessä on normaali kansainvälinen yhteistyö.

– Meillä on ollut täällä tänä vuonna muutamia Frontexin työntekijöitä töissä. Heitä oli myös vuosi sitten, eikä kyseessä ole mikään uusi asia.

Kartta näyttää suljettavat rajanylityspaikat Kaakkois-Suomessa: Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan.
Neljä rajanylityspaikkaa pidetään suljettuina 18. helmikuuta saakka. Kuva: Laura Merikalla / Yle, Nanna Särkkä / Yle ja Tommi Pylkkö / Yle

On huhuttu myös siitä, että Pohjois-Karjalan rajavartioston työntekijöiden lomat olisi peruttu. Samuli Murtosen mukaan tämä ei pidä paikkaansa, vaan ihmisiä on ollut viikonloppuvapailla ja myös lomilla.

Suosittelemme