Hyppää sisältöön

Tyttöporukka pitää koulua pelon vallassa – kymmenet oppilaat lakossa Lopella

Ylen haastattelemien vanhempien mukaan koulussa on vallinnut pelon ilmapiiri läpi syksyn. Poliisi on joutunut toistuvasti käymään rauhoittelemassa tilannetta koululla.

Lopen yhtenäiskoulun rakennus.
Lopen yhtenäiskoulun reilusta 500 oppilaasta noin sata jätti menemättä kouluun. Kuva: Timo Leponiemi / Yle
Markku Tuhkanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lopen yhtenäiskoululla Kanta-Hämeessä on käynnistynyt koululakko. Reilun 500 oppilaan koulusta noin sata oppilasta on jäänyt tänään kotiin.

Lakon taustalla on Ylen tavoittamien vanhempien mukaan läpi syksyn jatkunut väkivalta ja pelon ilmapiiri.

Lopen kunnasta kerrotaan, että osa poissaoloista johtuu muista syistä, kuten sairastelusta.

Erään oppilaan isän mukaan tapahtumien taustalla on pienen tyttöporukan kesästä jatkunut riehuminen. Poliisi vahvistaa tiedon.

– Koululaiset ja vanhemmat ovat olleet pelon vallassa koko syyslukukauden. Rehtorin kansliasta on muun muassa soitettu ja pyydetty noutamaan oma lapsi pois hänen turvallisuutensa takaamiseksi, isä kuvailee.

Koulu ei kommentoi

Yle on haastatellut erikseen kahta Lopen koululaisten vanhempaa, jotka esiintyvät nimettömänä tässä jutussa, koska ovat huolissaan omasta ja lastensa turvallisuudesta.

Koulu ei kommentoi tapahtumia. Viestintävastuu on siirretty Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmelalle.

Vanhempien mukaan tapahtumat kärjistyivät jo syyslukukauden toisena koulupäivänä, jolloin poliisi kutsuttiin paikalle yhteen koululaiseen kohdistuneen väkivallan johdosta.

Uhkailut ja huutelut koulun pihalla ovat sittemmin jatkuneet läpi syyslukukauden.

Ylen haastattelemien vanhempien mukaan väkivallantekoja ja toisten oppilaiden nöyryyttämistä on myös kuvattu ja jaettu viesteinä.

– Päätekijöinä ovat olleet muutamat seitsemättä ja kahdeksatta luokkaa käyvät tytöt. He ovat sitten saaneet seuraansa vaihtelevan määrän koulun muita oppilaita, kertoo toinen vanhempi.

– Tappouhkauksia on tullut minulle ja puolisolleni näiltä nuorilta tytöiltä. Koulun pihalla on uhkailtu muun muassa polvilumpion murskauksella, sanoo toinen haastatelluista.

Lopin koulu ja kuvassa myös rehtorin tiedote koulussa tapahtuneista oppilaiden riidoista.
Koulu tiedotti vanhempia syksyn tapahtumista Wilma-viestillä perjantaina. Kuva: Timo Leponiemi

Lopen yhtenäiskoulu lähetti tapahtumista Wilma-viestin perjantaina koululaisten vanhemmille.

Viestissä kerrotaan, että koulussa on selvitelty vapaa-ajalla alkaneita ja koulussa kärjistyneitä nuorten välisiä konflikteja.

Toinen Ylen haastattelemista vanhemmista ei ole tietoinen mistään vapaa-ajan tapahtumista ja korostaa, että väkivaltateot ovat tapahtuneet kouluaikana eikä uhreilla ole ollut mitään tekemistä kiusaajien kanssa koulun ulkopuolella.

Toinen haastateltu kertoo, että samat tytöt ovat aiheuttaneet häiriötä kesän aikana myös Lopen keskustassa.

Poliisi ja sosiaalitoimi tietoisia

Koulun perjantaina vanhemmille lähettämässä Wilma-viestissä kerrotaan, että ”koulussa on selvitelty vapaa-ajalla alkaneita ja koulussa kärjistyneitä nuorten välisiä konflikteja”.

Lopen sivistysjohtaja Anne Haakanan ja apulaisrehtori Milla Määttä-Pulkkisen allekirjoittamassa viestissä kerrotaan myös, että koulu on tehnyt syksyn aikana yhteistyötä poliisin, Ankkuri-tiimin, sosiaalitoimen ja nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Ylen tietojen mukaan tilanne koululla on vaihdellut läpi syksyn, mutta kierrettä ei ole saatu katkaistua.

Häiriköiden ydinporukasta on saatu muutama nuori sivuun, mutta pelonsekainen ilmapiiri ei ole hälvennyt, koska huutelut ja häiriköinti ovat jatkuneet tästä huolimatta.

Viime viikolla tilanne kärjistyi uudelleen väkivaltatapausten vuoksi, ja poliisi jouduttiin kutsumaan koululle kahteen otteeseen, keskiviikkona ja perjantaina.

Hämeen poliisi vahvistaa, että viime viikon tapahtumista on jätetty kaksi rikosilmoitusta.

Kunnanjohtaja: ”Kukaan meistä ei tiedä, mitä tapahtuu koulun ulkopuolella”

Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela myöntää, että tilanne yhtenäiskoulussa on syksyn aikana eskaloitunut pahempaan suuntaan.

– Se on nyt aika saivartelua, että missä vaiheessa on alettu riitelemään, että onko se nyt koulussa vai vapaa-ajalla lähtenyt liikkeelle.

– Kukaan meistä ei tiedä mitä tapahtuu koulun ulkopuolella. Jos somessa, TikTokissa ja muualla on oppilaiden välistä viestien vaihtoa, niin siitäkään me emme tiedä, Salmela sanoo.

Lopen kunnanjohtaja Mikko Salmela kunnantalon aulassa.
Viestintävastuu Lopen yhtenäiskoulun tilanteesta on kunnanjohtaja Mikko Salmelalla. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Kunnanjohtajan mukaan kunnan omat toimivaltuudet ovat melkoisen rajoitettuja, ja ongelmaa ratkaisemaan tarvitaan poliisin ja sosiaalitoimen apua yhdessä koulun ja kunnan nuorisotoimen kanssa.

Koulun rehtori voi tehdä päätöksen oppilaan koulusta erottamiseksi muutamaksi päiväksi, pidempään erottamiseen tarvitaan muun muassa oppilaan vanhempien kuuleminen ja lopulta koululautakunnan päätös.

– Kyllä tämä koululakko jatkuu. Ainakaan oma lapseni ei palaa kouluun ennen kuin ongelma on saatu ratkaistua, sanoo toinen Yle haastattelemista vanhemmista.

Hämeen poliisin Ankkuri-ryhmä aikoo keskiviikkona jalkautua kouluun selvittämään tapahtumia ja tukemaan oppilaita, vanhempia ja henkilökuntaa.

Lopen koulun tilanteesta kertoi ensimmäisenä Aamuposti.

Suosittelemme