Hyppää sisältöön

Tampere suunnittelee legendaarisen Hakametsän hallin myyntiä – mukaan saattaa tulla yksityisiä omistajia

Hakametsän jäähalli aiotaan peruskorjata monitoimiareenaksi. Tulevaisuudessa kaupunki voi olla siellä vuokralla.

Hakametsän jäähalli.
Hakametsä on Suomen ensimmäisenä jäähallina osa Kissanmaan, Hipposkylän ja Hakametsän maakunnallisesti arvokasta rakennettua ympäristöä. Jäähallin suunnitteli arkkitehti Jaakko Tähtinen. Kuva: Jani Aarnio / Yle
Antti Palomaa

Suomen ensimmäinen jäähalli eli Tampereen Hakametsä voi vaihtaa omistajaa lähivuosina. Tampere saattaa myydä hallin ainakin osittain yksityisten omistamalle yhtiölle.

Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Markus Joonas kertoo, että kaupungin roolia Hakametsässä selvitetään parhaillaan. Yksi vaihtoehto on se, että kaupunki myisi Hakametsän hallin kiinteistöosakeyhtiölle ja vuokraisi tiloja yhtiöltä. Kaupunki tarjoaisi tiloja eteenpäin esimerkiksi seurojen ja koulujen käyttöön.

– Kiinteistöosakeyhtiön omistaisi mahdollisesti kaupunki, mahdollisesti joku muu tai sitten näiden yhdistelmä, Joonas sanoo.

Päätöksiä asiasta ei ole tehty, vaan poliitikkojen on tarkoitus päättää asiasta myöhemmin.

Hakametsän jäähalli on tarkoitus peruskorjata monitoimiareenaksi, jossa on jääkiekkoilun lisäksi tiloja sisäliikunnalle.

Hakametsän jäähallin aluetta ilmasta.
Hakametsän vanhan hallin eteläpuolella olevien harjoitushallien tilalle voi asemakaavaehdotuksen mukaan rakentaa uuden harjoitushallin jääurheilijoille. Nykyisen parkkipaikan tienoille taas suunnitellaan sisäpalloiluareenaa. Myös hotellista on ollut puhetta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Peruskorjaus on kallis

Yksityisten yhtiöiden houkuttelu Hakametsän jäähallin omistajiksi voi Markus Joonaksen mukaan olla vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että hallin tiloista voi tulevaisuudessa olla vaikea saada sellaisia vuokratuottoja, jotka kattaisivat kalliin peruskorjauksen kustannukset.

– Eihän kukaan lähde kannattamattomaan liiketoimintaan mukaan, Joonas sanoo.

Peruskorjauksen tarkkaa kustannusarviota ei ole. Joonaksen mukaan arviot vaihtelevat 20–40 miljoonan euron välissä.

Voi siis myös osoittautua järkevimmäksi ratkaisuksi, että kaupunki omistaa Hakametsän jäähallin myös tulevaisuudessa.

Joka tapauksessa ratkaisun pitää Joonaksen mukaan olla sellainen, että harrastamisen hinta ei nouse nykyisestä.

Tampereen Kooveen aamujäät Hakametsän jäähallissa. Jäällä luistelee useita musta- ja keltapaitaisia kiekkoilijoita. Kuvauspäivä 3.11.2023.
Vanhaa hallia ei ole taloudellisesti helppoa korjata ja muokata uudenlaiseen käyttöön. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Rakennusyhtiöt mukana kehitystyössä

Tampere kehittää Hakametsän alueesta monipuolista liikunnan, urheilun ja liikuntatutkimuksen aluetta. Sinne aiotaan rakentaa myös runsaasti uusia asuntoja. Kaupungin kanssa aluetta kehittävät kaksi rakennusalan yhtiötä Peab ja YH Kodit.

Hankekehityspäällikkö Markus Joonaksen mukaan yhtiöt osallistuvat myös mahdollisen tulevan kiinteistöosakeyhtiön rahoittajien etsimiseen.

Joonas arvioi, että kaupungin ja yksityisten yhteisessä yhtiössä kaupunki olisi todennäköisesti vähemmistöomistaja. Hän vertaa tilannetta radan päällä olevaan uuteen areenaan, josta Tampereen kaupunki omistaa 40 prosenttia yhdessä OP:n, Lähitapiolan, Ilmarisen ja SRV:n kanssa.

Vanha jäähalli suojellaan

Hakametsän asemakaavaehdotus on nähtävillä 11. joulukuuta saakka. Ehdotuksessa Hakametsän jäähalli on määritelty suojeltavaksi.

Hakametsä on Suomen ensimmäinen jäähalli. Se valmistui vuonna 1965 jääkiekon MM-kisoihin.

Halli oli vuosikymmeniä Ilveksen ja Tapparan kotiareena. Vuonna 2021 joukkueet siirtyivät pelaamaan Tampereen uuteen areenaan.

Katso video siitä, kun mittasimme Hakametsän jäähallin ja Tampereen areenan käytävät vuoden 2022 jääkiekon MM-kisojen aikaan:

Menimme mittanauhan kanssa Hakametsän halliin ja vertasimme tulosta areenan kapeimpaan kohtaan.

Suosittelemme