Hyppää sisältöön

Sallaan ensimmäiset turvapaikanhakijat – syyrialaismies tuli taksilla Vartiuksen kautta ja vaihtoi loppusuoralla polkupyörään

Ensimmäiset turvapaikanhakijat tulivat Sallan raja-asemalle juuri raja-aseman sulkeutumisaikaan.

Sallan raja-asemalle saapui 35 ihmistä Venäjän puolelta maanantaina iltapäivällä.
Annu Passoja
Avaa Yle-sovelluksessa

Myös Sallan rajalle tulee nyt turvapaikanhakijoita Venäjältä. Lapin rajavartioston mukaan Venäjän puolelta saapui 35 ihmistä iltapäivällä vähän ennen kahta.

Lapin rajavartiosto kertoo viestipalvelu X:ssä, että tilanteen selvittely on käynnissä.

Tulijoita on ainakin Syyriasta ja Afganistanista. He ovat pääosin nuoria miehiä, jotka saapuivat Sallan rajalle juuri ennen kuin raja-asema sulkeutui iltapäivällä kahdelta. Joukossa oli mukana myös naisia ja lapsia.

Raja-aseman sulkeuduttua uusia tulijoita ei paikalla olevan Ylen toimittajan Timo Metsäjoen mukaan näkynyt Venäjän puolella.

Taksilla Pietarista Vartiuksen kautta Sallaan

Metsäjoen haastattelema syyrialaismies kertoo tulleensa Venäjälle viikko sitten opiskeluviisumilla. Miehen mukaan matka taittui taksilla Pietarista ensin Vartiuksen raja-asemalle ja sieltä edelleen kohti Sallaa.

Aivan loppusuora matkasta taittui polkupyörillä.

– Ostimme pyörät 500 dollarilla, mies kertoo.

Venäläisten rajavartijoiden osuutta mies kommentoi sanoen, että he avasivat portit ja ”sysäsivät” kohti Suomen rajaa.

– Todennäköisesti heidät on tuotu jollain kyydillä lähemmäksi rajaa, Sallan raja-aseman päällikkö Hans-Michael Gros toteaa tulijoista.

Sallan raja-asemalla turvapaikanhakijat ohjattiin paikalle tuotuun lämmitettyyn telttaan, aidatulle alueelle odottamaan puhuttamista ja jatkotoimia.

Turvapaikanhaku on itärajalla keskitetty Sallan ja Vartiuksen raja-asemille.

Suosittelemme