Hyppää sisältöön

Satakunnan aluevaltuusto saamassa vallan päättää palveluverkosta – johtaja Kirsi Varhila vastustaa muutosta

Hyvinvointialueen johtaja jätti eriävän mielipiteen päätökseen. Hän ei halua antaa aluevaltuustolle näin laajaa valtaa.

Satasairaalan katolla oleva kyltti
Satakunnan hyvinvointialueen keskussairaala sijaitsee Porissa. Kuva: Jere Sanaksenaho / Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Satakunnan aluevaltuusto on saamassa itselleen vallan päättää kaikista palveluverkkomuutoksista. Aluehallitus hyväksyi yksimielisesti ehdotuksen hallintosäännön muutoksesta.

Satakunnan hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila jätti asiasta eriävän mielipiteen. Hän olisi halunnut antaa aluevaltuustolle vain oikeuden päättää merkittävistä sote-keskusten saavutettavuutta koskevista muutoksista.

Hallintosäännöstä päättää lopullisesti aluevaltuusto.

Säästöjä löydyttävä tai valtio puuttuu peliin

Kyse on erittäin merkittävästä asiasta, koska virkamiehet haluavat keskittää ja supistaa Satakunnan hyvinvointialueen palveluverkkoa yli 90 miljoonan euron säästöjen saamiseksi. Tämä tarkoittaisi toimipisteiden laajaa lakkauttamista ja sitä, että monesta kunnasta katoaisi oma sote-keskus.

Aluevaltuusto heräsi syksyllä huomaamaan, että nykyinen hallintosääntö ei anna sille mahdollisuutta estää virkamiehiä ja aluehallitusta jyräämästä keskittämispäätöksiä läpi. Aluevaltuutettujen enemmistö vaatikin lokakuussa hallintosäännön muutosta ja valtaa aluevaltuustolle myös palveluverkosta.

Satakunnan hyvinvointialueen virkamiesjohto on pettynyt tilanteeseen, koska se pelkää, ettei saa ajettua haluamiaan muutoksia läpi. Se puolestaan voi tarkoittaa, että valtio ei anna hyvinvointialueelle valtuuksia ottaa lainaa, minkä seurauksena hyvinvointialue ei pysty ensi vuonna esimerkiksi ostamaan uusia laitteita.

Palveluverkkosuunnitelmaa eli säästöjä on tarkoitus käsitellä joulukuun aluevaltuustossa. Kokouksesta voi ennakoida pitkää ja asioiden käsittelystä kiivasta.

Suosittelemme