Hyppää sisältöön

Kalle Rovanperän poikkeuksellinen päätös yllätti asiantuntijan: ”Aika moni muu voisi mennä rahan kiilto silmissä”

Yle Urheilun ralliasiantuntija Henri Haapamäki uskoo, että 23-vuotias Kalle Rovanperä ottaa nyt hetken happea ja palaa kaudella 2025 pudottamaan hallitsevan maailmanmestarin.

Jonne Halttunen (vas.) ja Jonne Halttunen juhlivat.
Jonne Halttunen (vas.) ja Jonne Halttunen juhlivat voittoaan Kreikassa lokakuussa. Kuva: IMAGO/PanoramiC/ All Over Press
Riku Porvari,
Pertti Lappalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rallin kaksinkertainen maailmanmestari Kalle Rovanperä ilmoitti maanantaina ajavansa noin puolet eli seitsemän osakilpailua ensi kauden MM-sarjasta. Samalla hän kertoi tehneensä Toyotan kanssa monivuotisen jatkosopimuksen.

– Kyllähän tuo on aika iso yllätys. Ei sitä olisi uskonut todeksi, vaikka siitä paljon onkin puhuttu, sanoo Yle Urheilun ralliasiantuntija Henri Haapamäki.

Hän uskoo, että suomalaiskuski kuitenkin ajaa jatkossa myös kokonaisia kausia. Haapamäen mukaan Rovanperä ottaa nyt hetken happea ja palaa kaudella 2025 pudottamaan hallitsevan maailmanmestarin.

– Hän on niin voitonnälkäinen kaveri, ettei voi sivusta seurata, kun muut juhlivat mestaruuksia, Haapamäki arvioi.

– Totta kai aina on se mahdollisuus, että hyvänolon tunne vie valtaansa. Kalle saattaa todeta, että onkin varsin mukavaa käydä muutaman kerran kaudessa voittamassa rallissa ja väliajalla saa driftailla sekä tuohuilla muuta, hän jatkaa.

Haapamäki sanoo arvostavansa Rovanperän päätöstä. Huipputasolla kisaaminen on aikaavievää työtä. MM-sarjassa ajetaan 13 osakilpailua, minkä lisäksi tulee kymmeniä testipäiviä sekä useita matkustuspäiviä ja mediavelvotteita.

– Vuoden aikana reissussa ollaan satoja päiviä. On täysin ymmärrettävää, että se on kuluttavaa. Hienoa, että hän ajattelee omaa hyvinvointiaan ja uskaltaa tehdä tällaisia päätöksiä. Hänellä myös on siihen mahdollisuus statuksensa ja taloudellisen tilanteensa puolesta.

Kalle Rovanperä istuu ralliautossa kypärä päässä ja katsoo kameraan.
Kuva: Lehtikuva

Takana jo 15 vuotta rallia

Asiantuntija Haapamäki muistuttaa, että 23-vuotias Rovanperä on ajanut ralliautolla jo 15 vuotta. Haapamäen mukaan nuori kuljettaja teki oikean ratkaisun, jos laji on alkanut tuntua leipiintyneeltä.

– Aika moni muu voisi mennä rahan kiilto silmissä ja ajaa niin kauan kuin pyörät vain autossa pyörivät.

Haapamäki ei usko, että niin sanottu välikausi vaikuttaa Rovanperän vauhtiin millään tavalla. MM-sarjassa autoihin ei ole tulossa sääntömuutoksia ja Rovanperä pääsee ensi kaudenkin aikana ajamaan riittävästi.

– Uskon, että pelkästään positiivista vaikutusta on tuolla tauolla. Hän varmasti ajaa voitosta jokaisessa rallissa, johon osallistuu.

Haapamäki muistuttaa, että myös ranskalainen Sebastien Ogier on toisinaan pitänyt taukoa rallista. Kahdeksan kertaa maailmanmestaruuden voittanut Ogier täyttää joulukuussa 40 vuotta.

– Silti hän tulee sarjaan mittauttamaan tasoaan ja näyttämään, että vauhti on edelleen tallella. Eihän sitä tiedä, vaikka Ogier joskus vielä täyden kauden ajaisikin. Toki hän alkaa olla aika ikämies Kalleen verrattuna.

Rovanperän päätöksen myötä hallitseva maailmanmestari vaihtuu. Päättyneellä kaudella erinomaisessa iskussa olivat muun muassa belgialainen Thierry Neuville ja britti Elfyn Evans, jotka eivät vielä ole mestaruutta juhlineet. Erittäin kova mestariehdokas on tietenkin Hyundaille palannut virolaiskuljettaja Ott Tänak.

– He varmastikin hierovat käsiä yhteen, kun Kalle jättäytyi sivuun. Tuo antaa varmasti lisämotivaatiota heille, vaikka varmasti tämä on kaikille muille kuljettajille kova pala purtavaksi.

Suosittelemme