Hyppää sisältöön

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva eroaa – lopettaa työt tiistaista alkaen

Kaupunginhallituksen tiedotteen mukaan taustalla on luottamuspula. Jarva jätti eronpyyntönsä kaupunginhallitukselle tänään.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva istuu työpöytänsä äääressä.
Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan eropyyntöä käsitellään kaupunginvaltuuston ylimääräisessä kokouksessa ensi viikolla. Kuva: Mikko Savolainen / Yle
Marika Anttonen,
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva irtisanoutuu kaupunginjohtajan virasta. Jarva jätti eronpyyntönsä kaupunginhallitukselle tänään maanantaina.

Asian taustalla oli kaupunginhallituksen perustelujen mukaan ilmeinen luottamuspula kaupunginjohtajan ja valtuuston välillä. Asia tuotiin kaupunginhallituksen käsittelyyn esityslistan ulkopuolisena asiana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Joonas Grönlund (kok.) ei avaa luottamuspulan syitä tarkemmin.

– Nyt kun asia päättyi sovinnolliseen ratkaisuun, syitä ei ole tarpeen käydä laajemmin läpi julkisuudessa.

Hän ei ota myöskään kantaa siihen, onko eropyynnön taustalla esimerkiksi Lappeenrannan monitoimihalliin liittyvä päätöksenteko. Grönlundin mukaan luottamuspula ei kuitenkaan ole mikään uusi asia.

Näin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Joonas Grönlund kommentoi kaupunginjohtajan eron syitä
Grönlundia (kok.) haastatteli Riitta Väisänen.

Myöskään kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Koskenranta (sd.) ei ota kantaa luottamuspulan syihin.

– Tällaiset asiat eivät koskaan synny hetken mielijohteesta. Joillakin pitemmän ja joillain lyhyemmän ajan sisällä, mutta hetken mielijohteesta ne eivät synny.

Apulaiskaupunginjohtaja hoitaa virkaa

Kaupunginhallituksen tiedotteen mukaan Jarva vapautetaan virkatehtäviensä hoitamisesta heti huomisesta tiistaista alkaen. Kaupunginjohtajan tehtäviä hoitaa toistaiseksi apulaiskaupunginjohtaja Tuomo Sallinen.

Jarvan virkasuhde päättyy virallisesti 20.5.2024. Jarva saa johtajasopimuksensa mukaisesti irtisanoutumisajan palkaksi lisäksi kuuden kuukauden palkkaa vastaavan summan rahaa.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Jyri Hännisen mukaan kyse ei ole väärinkäytöksistä.

– Mistään yksittäisestä kardinaalivirheestä tai muusta sellaisesta ei ole kyse. Nämä ovat pitkän aikavälin asioita.

Hänninen korostaa, ettei näin isoja päätöksiä tehdä kevyesti. Hänen mukaansa asiasta on keskusteltu valtuutettujen kanssa etukäteen.

Pitkään kunnallispolitiikassa mukana ollut Hänninen muistaa jo kymmenen vuoden takaiset keskustelut Jarvan luottamuksesta. Tuolloin muun muassa kaupunginjohtajan sitoutuminen ja toisella paikkakunnalla asuminen epäilyttivät poliitikoita.

– Joillekin nuo asiat ovat varmasti jääneet kytemään mieleen. Kun ajat ovat todella kovat, tulee ajatuksia siitä, mikä kaupungin tulevaisuus on. Kaupungin parasta tässä kaikki ajetaan.

Myös kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Kalle Saarela vahvistaa, että asiaan ei liity väärinkäytöksiä.

– Kyse on pidempiaikaisesta tyytymättömyydestä, liittyen työtehtävien hoitoon ja suorittamiseen. Kun asiat kasaantuvat, jossain vaiheessa kamelin selkä katkeaa.

Yle ei tavoittanut Kimmo Jarvaa kommentoimaan asiaa.

Suosittelemme