Hyppää sisältöön

Legendaarinen Ämyrock tekee comebackin – juhlii viisikymppisiään ensi kesänä

Suomen vanhin ilmaisfestivaali herää henkiin muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Festivaalin selkäranka ovat talkoolaiset, joita ilman tapahtuma jäisi tekemättä.

Hämeenlinnan Kaupunginpuiston esiintymislavalla Ultramariini Ämyrockissa vuonna 2004, yleisöä sateenvarjoineen kuuntelemassa.
Arkistokuvassa Hämeenlinnan Kaupunginpuiston esiintymislavalla Ultramariini Ämyrockissa vuonna 2004. Kuva: Niina Raatikainen
Harri Oksanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeenlinnalainen Ämyrock-festivaali järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1974. Edellisestä Ämyrockista on kulunut kohta viisi vuotta. Ensi kesänä Hämeenlinnan elävän musiikin yhdistys Ämy ry:n on tarkoitus järjestää Kaupunginpuistossa juhlavuoden Ämyrock.

Viisikymmentävuotiaan festivaalin järjestelyt ovat käynnistyneet taustayhdistyksen uudelleenjärjestäytymisen jälkeen.

– Nyt kun yhdistys on saatu uudelleen jaloilleen, niin varojen keruu on aika alkuvaiheessa. Ensimmäiset avustushakemukset on lähetetty ja päätöksiä niistä odotetaan. Kevääksi on mahdollisesti kehitteillä jonkinlainen mesenaattikampanja, sanoo Ämy ry:n puheenjohtajaksi lokakuussa valittu Heidi Vehmas.

Ilmaisfestivaalin järjestämiseen varat kertyvät useista pienistä puroista. Kaupungin tuen lisäksi avustusta haetaan isoilta säätiöiltä, kuten Musiikin edistämissäätiöltä. Varoja hankitaan myös sponsorisopimuksilla ja omien tuotteiden myymisellä sekä kanttiinin pitämisellä festivaalipäivänä.

Alussa soitto soi ruokapalkalla

Alkuaikojen festivaaleilla esiintyneet saivat palkakseen ruokaa, juomaa ja matkakorvauksia.

– Artistit kuitenkin tienaavat leipänsä sillä, että käyvät esiintymässä. On hirvittävän tärkeää, että heidän ei tarvitse hyvää hyvyyttään tulla esiintymään. Tietysti esiintyjät ruokitaan ja matkat pyritään korvaamaan ja esiintymispalkkioihin haetaan sitten avustusta Musiikin edistämissäätiöltä, Vehmas kertoo.

Vehmas kertoo yllättyneensä siitä, miten pienellä budjetilla tapahtuma voidaan toteuttaa.

– Se vaatii sen ehkä parikymmentä tonnia, että festivaali pyörähtää siinä mittakaavassa missä se on totuttu näkemään.

Tässä vaiheessa vuotta tulevan kesän festivaaliin suhtaudutaan pienellä varovaisuudella. Tapahtuma järjestetään, mutta missä laajuudessa ja minkälaisena? Se nähdään, kun varojen keruu etenee.

– Minulla on siitä hyvä fiilis, koska huomaan, että ilmassa on aika paljon sellaista ”goodwilliä”, että Ämyä on selvästi kaivattu. Ihmiset ovat tosi halukkaita osallistumaan, laittamaan omaa aikaansa ja työpanostaan festivaalin eteen, Vehmas sanoo.

Suosittelemme