Hyppää sisältöön

Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuusto nuiji pöytään valtiovarainministeriön vaatiman säästölistan

– Toisin kuin brändilupauksessa kerrotaan, asukkaiden palvelut eivät näillä päätöksillä parane. Se pitää tunnustaa, sanoo valtuuston puheenjohtaja Kai Pajala (kesk.).

Iso luentosali, jossa aluevaltuston jäsenet osallistuvat kokoukseen.
Pohjois-Pohjanmaan aluevaltuusto joutui maanantaina tiukkaan paikkaan, kun sen piti hyväksyä uudet säästötavoitteet, jotta hyvinvointialue voi ottaa lisää lainaa Oulun yliopistollisen sairaaalan uuden sairaalan rakentamiseen. Kuva: Risto Degerman / Yle
Timo Sipola
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen aluevaltuusto päätti eilen illalla valtiovarainministeriön vaatimasta hyvinvointialueen talouden sopeuttamisesta.

Nopeassa tahdissa valmisteltu esitys kirvoitti valtuustossa viitisenkymmentä äänestystä. Aluehallituksen tekemä ja ryhmäpuheenjohtajien viilaama esitys meni kuitenkin lähes sellaisenaan läpi.

Valtuusto joutui tiukan paikan eteen, kun sen piti päättää hyvinvointialueen lisäsäästöistä, joita valtio vaatii ehtona hyvinvointialueen lisälainalle.

Lainaa tarvitaan jotta Oulun yliopistollisen sairaalan uudisrakentamista voidaan jatkaa.

Sosiaali- ja terveystoimen säästötarve ensi vuodelle on 79 miljoonaa euroa ja pelastustoimen kaksi miljoonaa euroa. Muiden sopeutumistoimien, kuten hallinnon, tukipalvelujen ja maksujen säästöesitys on reilut 12 miljoonaa euroa.

Säästöjen kiireellisyys ja kohdentaminen puhuttivat valtuustoa, ja useimmissa puheenvuoroissa arvosteltiin kipakoin sanoin valtion asettamaa poikkeuksellisen kireää aikataulua.

Kymmeniä muutosesityksiä

Suurimmat valtuustoryhmät asettuivat ryhmäpuheenvuoroissaan säästöjen taakse, mutta kokoukselle esitettiin myös kymmeniä muutosesityksiä, joista valtuusto joutui äänestämään. Alkuvaiheessa muutosesityksiä oli puolen sataa, mutta ryhmäjohtajien palaverissa niitä karsittiin ja yhdisteltiin.

Ainoa muutosesitys, joka äänestyksissä meni läpi, oli vihreiden toimenpidealoite joka koski kokonaisarvion laatimista ylipitkien, usein jopa laittomien, hoitoonpääsyjonojen aiheuttamista kerrannaisvaikutuksista ja niiden lisäkustannuksista.

Aluevaltuusto joutui käytännössä nuijimaan päätökset pöytään maanantaina, koska taloudellisuusohjelma pitää toimittaa valtiovarainministeriölle jo seuraavana päivänä eli tiistaina 21.11.2023.

Säästöpäätöksiä valmisteltiin aluksi viranhaltijoiden virkatyönä. Esityksiin kuului muun muassa paloasemien sulkemisia sekä Oulaisissa olevan Oulaskankaan sairaalan erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen ja leikkausosaston toiminnan alasajo lähivuosina sekä Raahen sairaalan yöpäivystyksen lakkauttaminen. Tämän lisäksi esitykseen kuului monien nykyisten toimintojen supistamista aiottua nopeammalla aikataululla.

Palvelut eivät parane

Luottamushenkilökäsittelyssä suunnitelmia muutettiin ja nyt tavoitteena on muun muassa Oulaskankaan ja Raahen sairaaloiden päivystysten jatkaminen. Samoin lähtökohtana on ollut keskustan vaatimus sote-keskuksen säilyttämisestä jokaisessa kunnassa.

Aluevaltuuston puheenjohtaja Kai Pajala (kesk.) myöntää että pohjoispohjalaisten palvelut eivät päätöksen myötä parane

– Toisin kuin brändilupauksessa kerrotaan, asukkaiden palvelut eivät näillä päätöksillä parane. Se pitää tunnustaa, sanoo Pajala.

Päätöksentekoprosessi on ollut niin lyhyt, että päätösten vaikutuksia ei ole ehditty arvioida. Pajalan mukaan myöskään suunniteltuja uusia korvaavia palveluita ole ehditty saada täysin käyttöön.

– Me olimme puun ja kuoren välissä tämän asian kanssa. Tiesimme että tällä päätöksellä ehkä juuri voidaan ne valtiovarainministeriön vaatimat tavoitteet saavuttaa ja saada asia vietyä eteenpäin, sanoo Pajala.

Suosittelemme