Hyppää sisältöön

SM-liigan puheenjohtaja paljastaa putoavalle seuralle maksettavan miljoonakorvauksen

Jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen perustelee, mistä hurjalta kuulostava 3,8 miljoonan arvoinen liigaosakkeen hinta muodostuu.

Heikki Hiltunen puhuu lehdistötilaisuudessa.
Heikki Hiltunen puhuu lehdistötilaisuudessa. Kuva: Tomi Natri / All Over Press
Timo Uusitalo,
Antti-Jussi Sipilä,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Hämeen Sanomat ja Iltalehti uutisoivat viime viikolla, että sarjajärjestelmän ja lisenssijärjestelmän kyseenalaistavat seurat ovat lähestyneet Tapparan johdolla SM-liigaa.

Yle Urheilun tietojen mukaan vähintään kuusi seuraa kyseenalaistaa SM-liigan tuoreet linjaukset liigaosakkeen hinnasta ja sarjajärjestelmästä. Erään Yle Urheilun lähteen mukaan SM-liigassa on käynnissä ”täysi kapina”.

Jokereille on kerrottu, että SM-liigan liigaosakkeen hinta on 3,8 miljoonaa, TuTo Hockeylle arvoksi kerrottiin 3,6 miljoonaa. Vielä vuonna 2016 liigaosakkeen hinta oli 1,8 miljoonaa. Sen verran liiganoususta joutuivat maksamaan Sport, Jukurit ja KooKoo.

SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen kertoo, että yksi osakeyhtiö on lähestynyt pääsarjaa kirjeellä liittyen muun muassa liigaosakkeen nykyhintaan.

– Sen sisältö oli enemmänkin varmistaa teknisesti, että meillä on kaikki yksityiskohdat tiedossa omissa prosesseissa, mitkä liittyvät muun muassa liigaosakkeen hinnan määrityksiin tai suuruuteen, ja että ne ovat varmasti oikein kilpailuoikeudellisesta näkökulmasta.

– Olemme tehneet tässä yhdessä lähestymisessä taustaselvityksiä jo aiemmin ja niitä jatketaan edelleen. Ihan aiheellisia kysymyksiä. Selvitykset ovat menossa SM-liigan hallituksen sekä meidän asiantuntijoiden toimesta, ja ne tarkennukset valmistuvat varmasti lähiaikoina.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan Liigan suurseurat ovat havahtuneet huoleen, että liiton ja Liigan välinen sopimus sekä Liigan osakassopimus saattavat täyttää määräävän markkina-aseman väärinkäytön ja kilpailun rajoittamisen tunnusmerkit.

– SM-liiga Oy:n hallituksen puolesta on tehty jo toista vuotta liigajärjestelmämuutosta, jossa on hyvinkin tarkkaan käyty läpi sekä sisäisesti että asiantuntijoiden kanssa selvitystä, myöskin kilpailuoikeudellisesti. Meillä on tähän saakka saatujen lausuntojen nojalla muodostunut selkeä asiantuntijoiden näkemys, ettei mistään kartellista tai kilpailun rajoittamisesta ole kysymys, Hiltunen sanoo.

Mihin perustuu 3,8 miljoonan euron liigaosakkeen hinta?

– Se perustuu vuodesta 2013 käytössä olleeseen osakkeen hinnan määrittelyyn, jossa käytetään SM-liiga Oy:n pitkäaikaisia sopimuksia sekä niiden kuluvan ja tulevan kauden osakekohtaista keskihintaa. Sen lisäksi huomioidaan liigan oman pääoman osakekohtainen arvo. Näiden summasta on kyse, ja sitä päivitetään kerran vuodessa liigahallituksen toimesta syksyllä. Tällä hetkellä laskennallinen hinta on 3,67 miljoonaa euroa, kertoo Hiltunen.

Liigaosakkeen arvo on siis noussut seitsemässä vuodessa lähes kaksi miljoonaa?

– Hinta tahtoo asteittain kehittyä, jos liiketoiminta kasvaa ja yrityksen arvo nousee.

SM-liigaan hakenut TuTo oli pyytänyt MTV Urheilun mukaan SM-liigalta viime viikon torstaihin mennessä tietoa liigaosakkeen hinnan muodostumisesta. Liiga ei ollut toimittanut TuTolle tarvittavia tietoja, joten seura joutui jättämään joitakin kohtia hakemuksestaan tyhjäksi.

Hiltunen sanoi maanantaina, että sekä Kiekko-Espoo että Turun Toverit ovat saaneet tiedon liigaosakkeen muodostumisesta.

– Turun Tovereille keskustelin itse henkilökohtaisesti puheenjohtaja Tuomas Haanpään kanssa viime viikolla ja Kiekko-Espoo oli saanut tiedot jo aiemmin.

Jokerit toimii Suomen suurimmalla talousalueella, mutta silti seura ei koe, että pystyisi maksamaan vaadittavat summat Liigalle. Onko liigaosakkeen hinta realistinen?

– Jokereiden kysymys ei ole tällä hetkellä ajankohtainen, kun he eivät ole hakemassa liigalisenssiä. On ennenaikaista ottaa kantaa asiaan. Vaikea ottaa kantaa asiaan, kun en tiedä Jokerien sisäistä tilannetta ja maksukykyä.

Mikä on tilanne, jos seura tippuu SM-liigasta. Millaisen summan joukkue saa takaisin liigaosakkeesta?

– Sen takia on yhtiökokouksen päätös, jossa putoava seura tai liigapaikasta muuten luopuva seura, paitsi konkurssimerkitty seura, saa vastaavan summan, mikä merkintähinta on sillä hetkellä, kun se luopuminen tai sarjasta tippuminen varmistuu.

– Eli se on sama summa, jonka nousevan seuran pitää maksaa osakkeesta. Tämä summa käytetään putoavan joukkueen korvauksen maksamiseen, jolla se pystyy maksamaan erilaiset velvoitteet, jotka heillä jää liigakaudesta. Tällä varmistetaan se, että liigaseura ei mene konkurssiin ja se pystyy jatkamaan toimintaansa seuraavalla kaudella ja seuraavalla sarjatasolla. Tämä malli toimii tasapuolisesti niin ylös- kuin alaspäin.

Ilta-Sanomien tietojen mukaan kun Espoon Blues meni konkurssiin vuonna 2016, SM-liiga Oy lunasti Bluesin eli Espoo Oy:n konkurssipesältä liigaosakkeen vain 300 000 eurolla.

– Tämä tapahtui ennen minun aikaani. Siinä tilanteessa pitää muistaa, että kyse oli seurasta, joka oli mennyt konkurssiin, ja jonka osakkeella ei ollut hankkijoita eikä arvoa. Bluesin tilanne oli hyvin erilainen.

Ylelle on kerrottu, että sinulla, SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltusella olisi tällä hetkellä tukala asema ja että sinuun kohdistuisi tyytymättömyyttä. On huhuiltu, että jopa pelaajayhdistys astuisi esille, ellei SM-liiga johtoportaassa tapahdu muutoksia. Onko sinun korviin kantautunut tällaisia puheita?

– Nykyinen liigahallitus on valittu noin kuukausi, kaksi sitten yhtiökokouksessa. Siellä olen saanut luottamuksen liigaosakkailta, ihan niin kuin nykyinen liigahallituskin. Totta kai välillä on ollut puhetta siitä, että voiko olla kaksoisroolia. Niissä toimissa ja päätöksissä, mitkä ovat koskeneet Vaasan Sportia, olen aina jäävännyt itseni, sanoo Hiltunen, joka toimii SM-liigan puheenjohtajana ja myös Hockey-Team Vaasan Sport Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

– En tiedä, mitä työntekijät eri liigaseuroissa ja heidän edustajatahonsa, pelaajayhdistys Teemu Ramstedtin johdolla puuhailee. Tästä minulla ei ole mitään tietoa. Kuulostaa vähän oudolta, että pelaajayhdistys miettisi puheenjohtajan vaihtamista.

Suosittelemme