Ennennäkemätöntä. Ällistyttävää. Šokki. Muun muassa näitä sanoja on käytetty maanantaina, kun Kalle Rovanperä kertoi yllätysratkaisustaan. Kaksinkertainen rallin maailmanmestari ajaa ensi kaudella puolet vain MM-osakilpailuista.
Sanat ovat mittasuhteiltaan oikeanlaisia, kun vasta 23-vuotias lajia poikkeuksellisesti dominoinut urheilija tekee tällaisen ratkaisun. Tällaista ei urheilumaailmassa todellakaan joka vuosi näe.
Toisaalta Rovanperä ei ole lopettamassa rallin ajamista ensimmäistä kertaa.
Jo kahdeksanvuotiaana ajamisen aloittanut Rovanperä tunnusti vuoden 2020 alussa Tomin nuoteista -podcastissa, että kyllästyi esiteini-iässä rallin ajamiseen ja jätti ralliauton talliin vuoden ajaksi.
Silloin palo ralliin palasi nuorella miehellä, jonka ajamisesta on kohistu jo pikkupojasta ja mykistävistä Youtube-pätkistä asti.
Rovanperä kertoi Tomin nuoteista -podcastissa, että vuoden tauko saattoi pelastaa hänen uransa. Muuten ajaminen olisi saattanut jäädä kokonaan.
Nyt palo rallin ajamiseen täysipainoisesti saattaa palata taas.
Ainakin sopimus on olemassa Rovanperän ja Toyotan välillä siitä, että suomalaistähti ajaisi täyden kauden taas vuonna 2025 ja taistelisi rallin maailmanmestaruudesta vuoden tauon jälkeen.
Jos näin ei käy ja Rovanperä löytää virikkeitä muualta, niin silloinkaan kenelläkään ei pitäisi olla nokan koputtamista.
Rovanperä perusteli sapattiratkaisuaan niin, että hän on 23-vuotiaana ajanut rallia jo 15 vuoden ajan. Viime kaudet rallin MM-sarjassa ovat olleet Rovanperän mukaan mahtavia, mutta myös hyvin kuluttavia, fyysisesti ja henkisesti.
Sanat toivat mieleen toisen suomalaisurheilijan aatteet sen jälkeen, kun hän lopetti uransa. Painija Petra Olli pääsi selittelemään monille omaa lopettamisratkaisuaan sen jälkeen, kun hän lopetti uransa 25-vuotiaana. Olli totesi, että hänellä oli 18 vuoden työura painin parissa elämänsä ensimmäisestä kilpailusta viimeiseen mitattuna.
– Jos jonkun työura on 18 vuotta, kyllä se aika pitkä ura on, maailmanmestari ja moninkertainen arvokisamitalisti Olli sanoi ja muistutti olleensa kymmenen vuotta aikuisten kansainvälisellä huipulla.
– Se on aika pitkään. Kun verrataan urheilijoita, toisella ura jatkuu nelikymppiseksi, toisella kaksivitoseksi ja toisella kaksikymppiseksi. Onko se sitten ajasta kiinni? Jos mittarissa tulee kaikki täyteen ja haluaa elämässä siirtyä eteenpäin, mikäpä siinä sitten, Olli muistutti heinäkuussa 2020 ja osui asian ytimeen.
Olkoon tahatonta tai ei, niin Rovanperä lähetti šokkipäätöksellään viestin myös tulevaisuutensa kanssa taistelevalle rallin MM-sarjalle.
Jo pitkään on kritisoitu sitä, kuinka MM-ralliviikonloput ovat turhan pitkiä. Kyse ei ole vain ajamisesta torstaista sunnuntaihin.
Esimerkiksi Yle Urheilun podcastissa toissa viikolla Rovanperän kartturi Jonne Halttunen kuvaili, kuinka päivät voivat venyä todella pitkiksi. Halttunen totesi, että työt saattavat kestää 19 tuntia. Nukkumiselle jää viisi tuntia. Rovanperä on myös itse kuvaillut, että kuljettajienkin näkökulmasta päivät ovat todella pitkiä.
Kuljettajalla voi jäädä kartanlukijan tapaan yöunet viiteen tuntiin. Eli ei siis todellakaan mitään herkkua, kun sitten pitäisi painaa erikoiskokeita läpi hurjilla vauhdeilla keskittymisen lainkaan herkeämättä. Tästä näkökulmasta Rovanperän ratkaisun myös ymmärtää.
Yksi iso syy ongelman taustalla on, että rallin MM-sarja ei ole pysynyt teknologian kehityksen mukana. Tänä päivänä kuljettajat hiovat nuottejaan erikoiskokeista kuvattujen videoiden avulla viimeisen päälle. Se on venyttänyt kuljettajien päiviä todella paljon.
Kilpakumppanien reaktiot alleviivaavat kurjaa tilannetta
Rallin MM-sarja ei ole muutenkaan pysynyt nykypäivän kehityksessä mukana. Nykyään suositut urheilutapahtumat ovat nopeatempoisia ja täynnä draamaa. Esimerkkinä mainittakoon, että MM-ralleissa sunnuntain päätöspäivä on turhan usein lähes pelkästään ajelua.
Rovanperä on itse puhunut, kuinka katsojien näkökulmasta kisoja pitäisi saada kompaktimpaan suuntaan. Osuvasti myös Rovanperän kovimmat kilpakumppanit nostivat esiin MM-sarjan ongelmat, kun rallimedia Dirtfish kysyi reaktioita lajin suurimman tähden šhokkipäätökseen.
– Jotain menee todella väärään suuntaan, Hyundain Thierry Neuville tokaisi Rovanperän puolikkaasta sapatista, eikä häntä lämmittänyt lainkaan yhden kovan kilpaiijan väheneminen jo muutenkin vähäisestä mestaruustaistosta.
Neuvillen tallikaveriksi ensi kaudeksi palaavaa Ott Tänakia ehdittiin spekuloida Rovanperän kovimmaksi kilpakumppaniksi ennen suomalaistähden yllätysvetoa. Tänak laukoi mielipiteensä Rovanperän ratkaisusta vielä suoremmin.
– Tämä näyttää sen, että lajista puuttuu jotain, kun nuori mestari ei halua ajaa koko kautta. On selvää, että tässä on jotain mätää. Toivon todella, että tämä avaa promoottorin ja Kansainvälisen autoliiton silmät, Tänak sanoi.
Neuvillen ja etenkin Tänakin sanat kuvaavat todella hyvin, missä rallin MM-sarjassa mennään. Vähän tiimejä ja vähän mestaruudesta taistelevia kuljettajia. Kyse ei ole edes siitä, etteikö ideoita rallin MM-sarjan kehittämiseen olisi.
Niitä on riittänyt läpi kauden eri instansseissa. Nyt vain pitäisi päättää, mikä olisi kokeilemisen arvoista. Tässä jämähtäneessä tilassa rallin MM-sarjan tulevaisuus alkaa olla uhattuna.
Jyväskylän MM-rallista vihdoin odotettu voitto?
Suomalaisittainkin on edessä poikkeuksellinen tilanne, kun ainakaan tällä hetkellä ei ole yhtäkään suomalaista ajamassa täyttä kautta MM-sarjaa ja taistelemassa mestaruudesta.
Rovanperälle mestaruudesta taistelu puolikkaalla kaudella ei ole realistista. Sen kertovat jo tilastotkin kahdelta aiemmalta Rovanperän mestaruuskaudelta.
Vaikka Rovanperä onkin voittanut mestaruudet selvällä marginaalilla, kakkossijoillakin on kerätty kelpo potti. Tänä vuonna Elfyn Evans keräsi 216 pistettä. Siis voittamalla seitsemän kisaa kolmestatoista ja vielä päälle Power Staget ei mestaruutta siltikään voitettaisi.
Vuonna 2022 kakkonen Ott Tänak keräsi 205 pistettä, eli silloinkin olisi pitänyt ajaa seitsemän kisaa lähes täydellisellä saldolla, jotta edes olisi teoreettisesti mahdollista kamppailla mestaruudesta.
Vielä on myös epäselvää, ajaako Rovanperä ensi kaudella kuusi vai seitsemän kilpailua.
Vaikka Rovanperä keikkakuskina saakin paremmat lähtöpaikat kisoihin, jokaisen kilpailun voittaminen on kuitenkin kovin epätodennäköistä.
Yksi kilpailu lienee kuitenkin Rovanperälle jättipotti. Suomalaistähti ei ole vielä onnistunut voittamaan kotikisaansa Jyväskylän MM-rallia.
Aiempina vuosina lähtöpaikka kärjessä on ollut suuri hidaste Rovanperälle, kun suomalainen joutuu auraamaan sorateitä. Ensi vuonna samanlaista ongelmaa ei kotiteillä enää ole.
Tällä hetkellä Jyväskylän MM-rallissa eletään historian pisintä ajanjaksoa ilman suomalaisvoittajaa. Viimeksi suomalaskuljettaja on päässyt korkeimmalle korokkeelle Keski-Suomen sorateillä vuonna 2017. Ensi vuoden elokuussa tämän kuivan putken katkeaminen on entistäkin todennäköisempää.