Hyppää sisältöön

Suomalaistähti putsasi palkintopöydän! Ruotsin mestari Anna Tamminen valittiin liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi

Anna Tamminen valittiin sensaatiomaisen kauden jälkeen koko Ruotsin sarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi. Lisäksi hän oli sarjan paras maalivahti.

Anna Tamminen kiittää kannattajia.
Anna Tammisen kausi oli upea. Kuva: SPA
Mika Halonen,
Hinni Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset Anna Tamminen, Eva Nyström ja Adelina Engman pääsivät juhlimaan Ruotsin jalkapalloliigan mestaruutta huimien vaiheiden jälkeen 11. marraskuuta. Hammarby kaatoi päätöskierroksella IFK Norrköpingin vieraskentällä lukemin 2–0.

Niinpä Hammarby nousi Ruotsin mestariksi maalieron turvin ennen BK Häckeniä. Tukholman Södermalmilta kotoisin oleva Hammarby valloitti Ruotsin mestaruuden 38 vuoden tauon jälkeen.

Sarjan voiton myötä Hammarby nousi myös tämän vuoden tuplamestariksi voitettuaan aiemmin kesällä Ruotsin cup-mestaruuden.

”Suomalainen muuri” Anna Tamminen pelasi Hammarbyn maalilla huikean kauden.

Lue lisää: Helmareiden seuraavasta ykkösvahdista kypsyi huippuvahti parikymppisenä – nyt ennätyksiä rikkoneella Anna Tammisella on oma chantti ja tarra

Tammisen mahtikausi on huomioitu tänään hienolla kunnianosoituksella, kun Ruotsissa pidettiin gaala, jossa palkittiin kauden parhaita.

Tamminen, 29, palkittiin kauden MVP:nä eli Damallsvenskanin arvokkaimpana pelaajana. Lisäksi hänet palkittiin parhaana maalivahtina.

– Tämä on jotain, mitä en osannut odottaa. En tiedä, mitä sanoa. Joukkuekaverini ovat auttaneet ja blokanneet vetoja. Teimme tämän yhdessä, Tamminen sanoi kiitospuheessaan.

Suomalainen trio Eva Nyström, Anna Tamminen ja Adelina Engman juhlii Ruotsin mestaruutta.
Suomalainen trio Eva Nyström, Anna Tamminen ja Adelina Engman juhlimassa Ruotsin mestaruutta. Kuva: SPA / AOP

Tiistaina Tamminen oli yhä hämmentynyt saavutuksestaan.

– Jo se, että olin ehdolla, oli yllättävää ja todella iso kunnia. Se, että sain sen, on aivan uskomatonta. Olin ajatellut palkinnon menevän ihan muille pelaajille. Ihan älyttömän siistiä, olen todella ylpeä, Tamminen kommentoi Yle Urheilulle.

Tammisen lisäksi sarjan arvokkaimman pelaajan palkinnosta kamppailivat Linköpingin keskikenttäpelaaja Yuka Momiki ja Häcken-puolustaja Josefine Rybrink.

Ennätykset paukkuivat

Suomalaisvahti piti maalinsa puhtaana 13 ottelussa. Pisin nollaputki kesti 757 minuuttia – se on Damallsvenskanin ennätys.

Kauden 26 liigaottelussa Tamminen päästi 16 maalia.

– Oma kauteni on ollut aika pirstaleinen, kun olkapäävamma vaivasi kesken kauden, mutta joukkueena olemme olleet riittävän hyviä ja riittävän tasaisia. Vaikka pelaajat ovat vaihtuneet vähän ja meillä on ollut loukkaantumisia, porukkamme on ollut niin vahva, että penkiltä on ollut laittaa sisään pelaajia, jotka ovat suoriutuneet samalla tasolla kuin aiemmat avauksen pelaajat. Se on ollut menestyksemme salaisuus tällä kaudella, Tamminen kommentoi.

Tamminen palkittiin myös seuran omassa Bajen-gaalassa joukkueensa vuoden pelaajana.

– En sanoisi, että tähän alkaa tottua, mutta tässä kyllä alkaa riittävästi olla juhlistettu, Tamminen naureskeli.

Adelina Engman, Anna Tamminen ja Eva Nyström cupin palkintoppokaalin kanssa.
Adelina Engman, Anna Tamminen ja Eva Nyström juhlivat kesällä Ruotsin cupin mestaruutta. Kuva: SPA

Viime vuonna samaisessa Damallsvenskanin palkintogaalassa vuoden arvokkaimmaksi pelaajaksi nimettiin Olga Ahtinen, joka edusti vielä alkukaudesta Linköpingiä.

Kesällä keskikenttäpelaaja siirtyi Englannin Superliigaan Tottenhamin riveihin ja hänet nimettiin heti seuran kapteenistoon.

Tamminen solmi kesällä Hammarbyn kanssa vuoteen 2026 asti ulottuvan jatkosopimuksen, eikä tuplamestaruuskaudenkaan jälkeen haikaile isompiin liigoihin.

– Olen ajatellut jatkaa Hammarbyssä. Ei minulla ole sellainen olo, että olisin täällä valmis, vaikka voitimmekin. Näen, että minulla on mahdollisuuksia kehittyä myös täällä.

Hammarbyn pelaajat juhlivat.
Anna Tamminen viihtyy Hammarbyssä. Kuva: SPA

Gaalassa nähtiin erityisen tunteikkaita hetkiä, kun Hammarbyn hyökkääjätähti Madelen Janogy sai ruotsalaislehti Sportsbladetin kunniapalkinnon. Palkkion taustalla oli se, miten ruotsalaishyökkääjä on puhunut avoimesti mielenterveyden ongelmistaan.

– Se, että seison täällä tänään, johtuu rakkaista läheisistäni, jotka ovat tukeneet minua ja hyväksyneet, että on ok, jos ei voi hyvin, vuolaasti kyynelehtinyt Janogy kiitteli.

Lähteet: SVT, Aftonbladet

Juttua päivitetty 21.11. Lisätty Tammisen kommentteja. Suomen naisten jalkapallomaajoukkue Kansojen liigan viimeisiin otteluihin nimetään keskiviikkona 22. marraskuuta. Suomi kohtaa Kansojen liigan päätösotteluissa Romanian (30.11.) ja Slovakian (5.12.) Yle näyttää ottelut kanavillaan.

Suosittelemme