Hyppää sisältöön

Kokiko Lauri Markkanen oikeusmurhan mahtipelinsä päätteeksi? Vastustajan supertähti kuittasi toimittajan vihjailun tylysti

Koripalloliiga NBA:ta seuraavat katsojat olivat ihmeissään, miksi Kevin Durantin rike Lauri Markkaseen toisen jatkoajan lopussa peruttiin videotarkastelujen jälkeen.

Kevin Durant ja Lauri Markkanen kohtasivat koripallon NBA:ssa kahdesti Utahissa marraskuussa.
Kevin Durant ja Lauri Markkanen kohtasivat koripallon NBA:ssa kahdesti Utahissa marraskuussa. Kuva: Chris Nicoll-USA TODAY Sports
Timo Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Utah Jazzille 38 pistettä pussittaneen ja peräti 17 levypalloa rohmunneen Lauri Markkasen uskomaton koripallopeli Phoenix Sunsia vastaan päättyi Suomen aikaa varhain maanantaina 137–140-tappioon kahden jatkoajan jälkeen.

Phoenixin valmennus haastoi tilanteen, jossa Markkasella olisi ollut mahdollisuus viedä ottelu kolmella onnistuneella vapaaheitolla kolmannelle jatkoajalle.

Kevin Durantille alun perin tuomittu rike peruttiin poikkeuksellisen pitkän tarkastelun jälkeen New Yorkissa sijaitsevasta Replay Centeristä, eikä Utah saanut mahdollisuutta ottelun tasoitukseen. Päätös tyrmistytti koripallokansaa.

Katso videolta ottelun jälkeen puhuttanut tilanne.

Utah Jazzin NBA-otteluista säännöllisesti raportoiva Sarah Todd kysyi kohua herättäneen tuomion jälkeen tuomaripäätöksen tehneen esihenkilön Zach Zarban perusteluja päätöksen kumoamiselle ja sille, miksei Durant rikkonut Replay Centerin mukaan Markkasta tilanteessa.

– Meidän mielestämme oli selvä ja vakuuttava näyttö siitä, että Durant teki sääntöjen mukaisen pallontorjunnan ihan ensimmäiseksi, Zarba kommentoi tilannetta.

Durantilla oli oikealla kädellään kontakti Markkasen vartaloon ennen torjuntaa ja sen lisäksi Phoenix-pelaaja osui tilanteessa selkeästi Markkasen heittokäden käsivarteen. Kaiken kukkuraksi Durant laskeutui torjunnan jälkeen suomalaisen ”jalkatilalle” tavalla, joka aiheutti selkeän loukkaantumisriskin.

– Tarkastelimme niitäkin asioita. Meillä oli kuitenkin selkeät ja vakuuttavat todisteet siitä, että Durant pääsi torjumaan palloa ensimmäisenä, ja se oli ratkaisevin asia tässä tapauksessa. Sen jälkeen muut tilanteessa nähdyt tapahtumat olivat meidän mielestämme marginaalisia seikkoja, selvitti illan tuomaripomona vaikuttanut Zarba.

NBA:n virallisessa, ottelun kahden viimeisen minuutin raportissa todettiin, että Durantin kosketus Markkasen käteen tuli torjuntaliikkeen seurauksena ja se oli pelkkä ”sattuma”. Markkasen katsottiin luoneen kontaktin Durantiin jalkansa pienellä potkuliikkeellä, ja se tapahtui sillä hetkellä, kun pelikellossa aika oli jo loppunut.

Utah Jazzin hovitoimittaja Andy Larsen vihjasi ottelun jälkeen NBA:n suosivan liigassa supertähtiä vihellyksissään ja kirjoitti ottelun jälkeen kärkkäästi sosiaaliseen mediaan, että jos nimet olisivat olleet tilanteessa toisin päin, eli Markkanen olisi ollut blokkaamassa samalla tavalla Durantia, niin tuomio olisi ollut ihan toisennäköinen.

Kaksinkertainen NBA:n mestari, kolminkertainen olympiavoittaja ja moninkertainen NBA:n korikuningas Kevin Durant huomioi omalla sosiaalisen median tilillään Larsenin väitteet.

– Luulen, että sitä emme koskaan saa tietää.

Suosittelemme