Hyppää sisältöön

Tämä tuomio olisi maistunut Suomelle! Italia tuomarikohun jälkeen EM-kisoihin – ukrainalaiset tyrmistyivät

Italia pääsi pälkähästä, kun sitä vastaan ei tuomittu rangaistuspotkua Mihailo Mudrykin kaatamisesta. Jos Ukraina olisi voittanut, se olisi ollut merkittävää Huuhkajien EM-haaveille.

Ukrainalaiset ihmeissään: Miksi he eivät saaneet rangaistuspotkua tästä?
Roope Visuri

Jalkapallon EM-kisojen karsinnoissa nähtiin maanantain päätöspeleissä suurta draamaa Italian ja Ukrainan kamppailussa. Ottelun lisäajalla Italian Cristante kaatoi Ukrainan Mihailo Mydrykin. Tilanne näytti rangaistuspotkun arvoiselta rikkeeltä, mutta vihellystä ei kuulunut.

Sosiaalisessa mediassa moni vaati tilanteesta rangaistuspotkua. Ukrainan joukkuekin näytti tyrmistyneeltä tilanteessa.

Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin. Tulos tarkoitti sitä, että Italia pääsi suoraan EM-kisoihin. Jos Ukraina olisi saanut rangaistuspotkun, tehnyt maalin ja voittanut ottelun, sillä olisi ollut myös vaikutusta Huuhkajien EM-kisapaikkajahtiin.

Jos Italia olisi jäänyt ulos suorasta EM-kisapaikasta ja jäänyt jatkokarsintaan, Suomi ei olisi voinut joutua kovatasoisempaan A-polkuun jatkokarsinnoissa. Nyt joko Suomi, Ukraina tai Islanti arvotaan kamppailemaan A-polkuun kisapaikasta. Sieltä on tällä hetkellä tulossa Puolan ja Walesin kaltaisia maita.

B-polulle päätyessään Suomi kohtaisi jatkokarsinnoissa ensiksi Bosnia-Hertsegovinan. Jos siitä tulisi voitto, vastaan tulisi joko Israel, Ukraina tai Islanti. Jatkokarsintavastustajat selviävät torstain arvonnassa.

Lue lisää: Huuhkajat joutuu nyt jännittämään arvontaa – näitä maita vastaan Suomi voi pelata EM-kisapaikasta

Oleksandr Zintšenko pettyneenä, kun Ukraina pelasi Italian kanssa tasapelin eikä pystynyt nappaamaan EM-karsintalohkosta kisapaikkaa.
Tähtipelaaja Oleksandr Zintšenko pettyneenä, kun Ukraina pelasi Italian kanssa tasapelin eikä pystynyt nappaamaan kisapaikkaa. Kuva: Getty Images

Ukrainan päävalmentaja Sergei Rebrov joutui asettelemaan sanansa diplomaattisesti lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

– Mielestäni se oli rangaistuspotku, mutta on olemassa tuomari ja VAR (videotarkistus). Emme ole niitä, jotka päättävät, Rebrov sanoi.

Rebrov muistutti kuitenkin, että ottelun tuomaria ei edes kutsuttu katsomaan näytöltä tilannetta uudelleen.

– Mielestäni kyseessä oli pilkku. VAR ei kuitenkaan harkinnut tuomion kääntämistä tuomalla sen tuomarin katsottavaksi, Rebrov sanoi.

Italia hallitsi Saksan Leverkusenissa pelattua ottelua pitkiä aikoja ja sillä oli runsaasti paikkoja tehdä maali. Ukraina aloitti ja lopetti pelin kuitenkin vahvasti. Sodan takia Ukraina on pelannut kotipelinsä muualla Euroopassa. Se ei hävinnyt EM-karsinnoissa yhtäkään neutraalilla kentällä pelattua kotiottelua.

– Tilanne ei ole ollut helppo, mutta olemme toteuttaneet velvollisuutemme ja yrittäneet parhaamme. Stadionilla oli hieno tunnelma. Italialaiset kentällä ja katsomoissa kunnioittivat meitä hienosti, Rebrov kiitteli.

C-karsintalohkon voitti Englanti, joka otti kahdeksasta ottelustaan kuusi voittoa ja kaksi tasapeliä. Italia ja Ukraina päätyivät molemmat 14 pisteeseen, mutta Italia oli parempi keskinäisissä otteluissa voitettuaan aiemmin kotipelinsä Ukrainaa vastaan 2–1.

EM-jatkokarsinnat pelataan maaliskuussa. Sieltä irtoaa vielä kolme paikkaa EM-kisoihin.

Viimeiset varsinaiset EM-karsintapelit ovat luvassa tiistaina. Vain yksi suora paikka on enää jaossa. Kroatian pitää voittaa Armenia, jotta se saavuttaa suoran kisapaikan. Jos Kroatia häviää Armenialle, Wales voi vielä napata suoran kisapaikan. Walesin pitää kuitenkin voittaa Turkki, jotta se voi edes haaveilla kisapaikasta.

EM-karsinnan sarjataulukot näet tästä linkistä.

Suosittelemme