Hyppää sisältöön

Työttömyys kasvoi lokakuussa sekä miehillä että naisilla – ekonomistin mukaan pahin on vielä edessä

Työvoimatilanteen määrää arvioineet ekonomistit näkevät, että taantuma tekee työttömyysluvuista tulevaisuudessa entistä huonompia.

Ruokakaupan kassahenkilö asiakkaan kanssa.
Työllisten määrä on vähentynyt viime vuodesta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
STT,
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Työllisten määrä väheni ja työttömyys kasvoi lokakuussa vuoden takaiseen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan työllisiä 15–74-vuotiaita oli lokakuussa 31 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömiä taas oli 28 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lokakuussa työllisiä oli yhteensä noin 2 605 000 ja työttömiä 190 000. Työllisiä miehiä oli 27 000 vähemmän ja työllisiä naisia 4 000 vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa.

Työllisten osuus 20–64-vuotiaista oli lokakuussa 77,4 prosenttia, kun se vuotta aiemmin oli tässä ikäryhmässä 78,9 prosenttia.

Ekonomisti: Pahin vielä edessä

Suomen yrittäjien pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan pahin on vielä edessä. Hän kertoo viestipalvelu X:ssä, että taantuma sysää lukuja entistä heikommaksi, kunnes korkolasku parantaa haavoja.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki puolestaan sanoo X:ssä, että taantuma lisää työttömyyttä lähiaikoina.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist arvioi tiedotteessa tuoreita lukuja toteamalla, että suunta on heikkenevä, mutta työllisyystilanne ei ole toistaiseksi katastrofaalinen.

Hänen mukaansa työllisyyden huippu ajoittui viime vuoden syksyn lopulle, jonka jälkeen tilanne on pienin askelin painunut alaspäin.

– Valitettavasti heikentyminen tulee jatkumaan melko varmasti myös lähikuukausina, hän toteaa tiedotteessa.

Työttömyysasteen trendiluku 7,5

Tilastokeskus kertoo myös, että 15–74-vuotiaiden työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, oli lokakuussa 6,8 prosenttia. Se on yhden prosenttiyksikön enemmän kuin vuotta aiemmin.

Miesten työttömyysaste oli 6,9 prosenttia ja naisten työttömyysaste 6,6 prosenttia, ja molemmat luvut kasvoivat vuoden takaisesta.

Vertailukelpoinen työttömyysasteen trendiluku 15–74-vuotiailla nousi lokakuussa 7,5 prosenttiin, kun se lokakuussa oli 7,4 prosenttia.

Suosittelemme