Hyppää sisältöön

Hallitus valmis lisärajoituksiin rajalla, esitys oikeuskanslerin syynissä

Hallitusta ei ole vielä kutsuttu valtioneuvoston istuntoon, mutta se voidaan kutsua vielä tänään koolle.

Reilu kolmekymmentä turvapaikanhakijaa saapui Sallan raja-asemalle.
Sisäministeri Mari Rantanen väläytti jo viime viikolla hallituksen valmiutta sulkea koko itäraja. Kuva Sallan raja-asemalta 20.11.2023. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Ulla-Maija Hamunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitus on varautunut kokoontumaan nopealla aikataululla laajentamaan itärajan raja-asemien sulkemisia. Tiistaina puoleen päivään mennessä hallitusta ei kuitenkaan ollut vielä kutsuttu koolle valtioneuvoston istuntoon, mutta se voidaan järjestää koolle tänäkin päivänä.

Oikeuskansleri käsittelee hallituksen esityksen ennen kuin hallitus pääsee tekemään päätöksen uusista rajoituksista.

Hallitus päätti viime viikon torstaina sulkea neljä Kaakkois-Suomen raja-asemaa. Samalla turvapaikanhaku keskitettiin Vartiuksen ja Sallan raja-asemille.

Venäjä on siirtänyt muiden maiden kansalaisia näiden asemien läheisyyteen ja Suomeen päästyään he ovat hakeneet turvapaikkaa.

Rajaviranomaisten lisäksi auki oleville raja-asemille on pyydetty apua puolustusvoimilta ja Suomen Punaiselta Ristiltä (SPR).

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoi jo viime torstaina ensimmäisistä rajoituksista kertoessaan, että hallitus tarvittaessa valmis sulkemaan koko itärajan. Muut ministerit ovat toistaneet samaa viestiä ja viimeksi eilen maanantaina tämä kuultiin pääministeriltä, kun hän vieraili Vartiuksen raja-asemalla Kuhmossa.

Suosittelemme