Hyppää sisältöön

Venäjältä tihkuu tietoja siirtolaisten tilanteesta: järjestettyjä kyytejä rajalle, monia pidätetty

Yhdestä Kantalahden hotellista kerrotaan Ylelle puhelimitse, että siellä oli majoittunut joitakin kymmeniä ihmisiä.

Turvapaikan hakijoita saapuu polkupyörillä rajanylityspaikalle Sallassa.
Siirtolaisia ylittämässä rajaa Sallassa 21. marraskuuta. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Saana Uosukainen,
Heikki Heiskanen
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA / HELSINKI Venäjän puolella rajaa siirtolaisten tilanteesta tihkuu vain vähän tietoa. On vaikea sanoa, kuinka paljon ja missä on tällä hetkellä Suomeen pyrkiviä ihmisiä.

Yle selvitti tilannetta paikallisuutisten, puhelinsoittojen ja sosiaalisen median kautta.

Tänään tiistaina turvapaikanhakijoita tuli rajan yli kymmeniä Suomeen Sallassa ja Vartiuksessa.

Hotellityöntekijä: kaikki on organisoitua

Ylen saamien tietojen mukaan moni Sallan raja-asemalle pyrkivä on majoittunut Murmanskin alueella Kantalahdessa eli Kandalakšassa. Yle soitti eri majoituspaikkoihin tiistaina.

Yhdessä kaupungissa sijaitsevista hotelleista kerrottiin Ylelle, että majoittuneita on joitakin kymmeniä ihmisiä. Arvioksi puheluun vastannut venäläinen arvioi suunnilleen 40–50 ihmistä.

– Odottakaa vain, niin he kaikki saapuvat teille, kerrotaan majoituspaikasta Ylelle.

Hotellin työntekijän mukaan siirtolaiset ostavat nyt polkupyöriä ja suuntaavat Suomen rajalle, jonne on Kantalahdesta vielä 180 kilometrin matka. Pyörillä he eivät sinne asti aja, vaan heidät viedään autoilla.

Kaikki on organisoitua, Kantalahdesta kerrotaan. Työntekijä ei kuitenkaan sano, mikä taho kyytejä järjestää.

Toisen hotellin vastaanotosta kerrottiin, että heilläkin on majoittunut Suomeen pyrkiviä ihmisiä mutta nämä olivat jo kaikki lähteneet. Ylipäätään siirtolaisia oli kaupungilla nähty paljon kahtena päivänä peräkkäin.

Yle ei ole voinut vahvistaa kerrottuja tietoja muista lähteistä. Sallan rajan yli tuli puolenpäivän aikaan parikymmentä turvapaikanhakijaa.

Kostamuksessa ärhäkkä reaktio

Pietarilainen Fontanka-uutissivusto on seurannut Kostamuksen kaupungin tilannetta. Kostamus sijaitsee lähellä Vartiuksen rajanylityspaikkaa. Kostamuksen ulkopuolella sijaitsevalla tarkastuspisteellä oli vielä sunnuntaina kymmeniä ihmisiä, joita varten perustettiin lämmittelypaikka.

Ihmisistä osa ilmeisesti pidätettiin ja osa ihmisistä vietiin Fontankan mukaan yöllä bussilla Petroskoihin. Ihmisiä ilmeisesti saapuu vielä alueelle, vaikka kaupunki sulki lämmittelypaikkansa eilen.

Sekä Karjalan tasavallan johtaja Artur Parfentšikov että Kostamuksen kaupunginjohtaja Sergei Novgorodov ovat vakuutelleet kaupunkilaisille tilanteen olevan hallinnassa. Erityisesti Kostamuksessa on oltu näreissään siirtolaisten tulosta.

Ylen haltuunsa saamalla videolla näkyy Suomeen pyrkiviä siirtolaisia kävelemässä kohti Kostamuksen lähellä olevaa tarkastuspistettä. Ylelle on kerrottu, että video on kuvattu sunnuntaina.

Paikallismedia: Yli sata pidätetty

Suomen rajavartiolaitoksen tämänpäiväisten havaintojen perusteella siirtolaisia on matkalla kohti Vartiuksen pohjoispuolella olevia rajanylityspaikkoja.

47 Newsin osa siirtolaisista olisi kulkenut tänään rajan yli Sallaan skeittilaudoilla. Tietoa ei ole pystytty vahvistamaan.

Fontankan selvityksen mukaan siirtolaiset maksavat ”välittäjille” jopa 2000–3000 euroa matkasta EU:n puolelle. Fontankan selvityksessä viranomaisten osuus jäi epäselväksi, mutta siirtolaisia viedään rajan tuntumaan autoilla. Fontankan mukaan arabiankielisessä sosiaalisen median ryhmässä olisi puhuttu, että Minskistä siirtolaisia olisi lähtenyt päivässä 100 viikon ajan kohti pohjoista.

Venäläisen Stolitsa Na Onego -paikallismedian mukaan venäläiset kertovat pidättäneensä Venäjän Karjalan alueella 150 ihmistä viime keskiviikosta alkaen. Suurin osa oli pidätetty lauantain jälkeen, sillä heillä ei viranomaisten mukaan ollut voimassa olevia viisumeita.

Suosittelemme