Hyppää pääsisältöön

Luonto

Linnut palaavat taas etelän lomiltaan ja kevätkonsertti on alkanut! – Opi tuntemaan pihapiirisi tai mökkimaisemasi laulelijat

Vuodelta 2021
Päivitetty 05.05.2021 09:24.
Tavi uiskentelemassa vedessä.
Kuva: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Etelän lomiltaan takaisin Suomen kamaralle palailee tänäkin keväänä suuri joukko siivekkäitä. Ja sitkeimmät sissit – nehän eivät koskaan lähteneetkään!

Lokin kirkaisu, mustarastaan luritus tai taivaalla näkyvä kurkiaura on monelle se hetki, joka kertoo, että kevät on vihdoin tuloillaan! Mutta miten lintuja voi oppia tunnistamaan? Katso havainnolliset lintukortit ja lue parhaat vinkit!

Suomi on täynnä värikkäitä, kauniita ja hassuja lintuja! Juuri nyt siivekkäiden soidinmenoilta ja pesänrakennuspuuhilta on vaikea välttyä: sirkutus, lirkutus ja kujerrus soivat paikoin päätähuimaavan kovana. Kevät, ja erityisesti auringonnousun aika on lintujen bongailuun loistavaa aikaa.

Kevään lauluaika on kuitenkin varsin lyhyt. Kun linnut alkavat pesintäpuuhiin, ne pitävät matalaa profiilia, jottei pesintäpaikka paljastuisi.

Radio Suomen luonto-ohjelmien tuottaja ja pitkän linjan lintuharrastaja Asko Hauta-aho kokosi meille parhaat vinkit lintujen tunnistukseen ja bongailuun.

  • Keväällä erityisesti rantametsät ja -ruovikot sekä pellot keräävät paljon erilaisia lintuja ja ovat siis hyviä paikkoja lintujen katseluun.

  • Lauluääni on tunnistuksen pohja. Monen linnun kyllä kuulee, vaikkei näe. Tämän vuoksi kannattaa myös etsiytyä paikkaan, jossa esimerkiksi liikenteen melua olisi mahdollisimman vähän.

  • Kiikarit ovat lintuja bongailevan perusapuväline. Ne auttavat tunnistamaan myös pikkulintuja, jotka paljaalla silmällä katseltuna voivat näyttää varsin samanlaisilta.

  • Jotkut linnut tunnistaa myös lentotyylistä. Esimerkiksi pääskyset ovat nopeita lentäjiä, västäräkit lentävät aaltoillen ja palokärki räpistelee niin, että tuntuu juuri ja juuri pysyvän ilmassa.

  • Lintutorneissa kannattaa piipahtaa, jos sellainen on lähellä. Niistä näkee kauemmas eikä kasvillisuus haittaa näkyväisyyttä.

Lintumaailmaan mahtuu vaikka minkälaista menijää. Punakylkirastaat laulavat murteilla eri puolella Suomea, varis taas on lintumaailman älykkö, joka ratkoo päivät pitkät ongelmia.

Peipot tulevat ja pitävät itsestään ääntä niin, että ne ovat yleensä joka paikassa ensimmäiseksi tunnistettavia lintuja. Ja kottarainen, se matkii tuosta vain muita!

Mutta onko se nyt talitintti vai sinitiainen, joka livahti juuri ohi? Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta, vaan mistä sen peipon tai kiurun oikein tunnistaa?

Kevään iloksi olemme koonneet kolme lintujen tunnistamisessa auttavaa korttipakkaa, joista opit myös hauskat faktat linnuista. Ja kun laitat äänet päälle, kuulet myös lintujen lauluäänen korteista.

Jos et ole varma, mikä oli varis tai mikä harakka, aloita helposta setistä:

Jos puolestaan olet jo vähän kartalla linnuista, mutta kaukana vielä himoharrastajasta, voit kurkata nämä kortit:

Ja jos edellisetkin on jo hallussa, näistä pääset sukeltamaan syvään päätyyn:

Sitten vaan katse ulos ja ylös! Lintujen bongailua voit tehdä melkein missä vain ja milloin vain.

Merkkaa tunnistamasi linnut alle lintubingoon. Pääset täyttämään bingoa milloin vain, ja kun olet selvittänyt ensimmäisen tason, voit siirtyä vaikeampien bongattavien pariin.

edit 04/22: linkki Tenojoen jääliveen (2021) poistettu