Hyppää pääsisältöön

Kun BMI ei olekaan “vain numero”

Mitä yhteistä on sijaisvanhemmuudella, rintojen poistoleikkauksella ja rintojen pienennysleikkauksella? Ne kaikki voivat jäädä toteutumatta, jos BMI eli painoindeksi on liian korkea.

Sanna Ojaranta, Mikael Lankila ja Päivi Hämäläinen toivovat, ettei ihmisen elämään suuresti vaikuttavia päätöksiä tehtäisi yhden numeron perusteella. Painoindeksi on luku, joka kuvaa painon ja pituuden suhdetta.

Kivuttoman elämän esteenä 2,5 kiloa

Sanna Ojaranta, 26, on kärsinyt 14-vuotiaasta kovista kivuista yläselässä, niskassa ja rinnoissa. Syynä kipuihin ovat suuret, painavat rinnat.

– Olen ammatiltani puutarhuri, eivätkä kaikki nostelua vaativat työt onnistu, koska tissit ovat niin pahasti tiellä. Selkään minulle on jo tullut niin sanottu emännän kyttyrä.

Sannan tilannetta voitaisiin helpottaa rintojen pienennysleikkauksella, jossa kuppikoko H-I vaihtuisi kokoon C.

Jotta Sanna voisi päästä leikkaukseen, pitäisi hänen painoindeksinsä olla enintään 30. Tällä hetkellä se on 30,8.

Sannan tapauksessa kivuttomamman elämän tiellä on 2,5 kiloa. 

Sanna sai kuulla lääkäriltään, että ylimääräisten kilojen pudottaminen parantaisi huomattavasti leikkauksesta toipumista. 

Painoindeksiä laskettaessa ei kuitenkaan otettu huomioon, että Sanna sairastaa tulehduksellista suolistosairautta, joka aiheuttaa ajoittain nesteturvotusta.

Kaksi viikkoa ennen lääkärin tapaamista painoindeksini oli 29, mutta suoliston ärtymisen vuoksi paino olikin 6-7 kiloa korkeampi lääkärin vastaanotolla.

Jos syy leikkaukselle taas olisi toinen, ei painoindeksi olisi esteenä.

– Mun toisesta rinnasta löytyi kipeitä, mutta  vaarattomia kyhmyjä. Jos ne pitää poistaa, voidaan rinnat leikata painosta huolimatta.

Sanna toivoisi, että painoindeksin lisäksi leikkausarvioinnissa huomioitaisiin myös kehon malli.

– Ymmärtäisin painon estävänä tekijänä, jos mun fysiikka olisi sellainen, että vatsa olisi hirveän suuri ja leikkauksen jälkeen olisi riski, että haavat hautuvat. Mutta se ei ole mun kehon tilanne. 

Kyllähän se vituttaa. Juuri kun olen hyväksynyt itseni ja alkanut tuntea oloni hyväksi kehossani, tuleekin takapakkia, koska pitää päästä jonkun toisen määrittämään painoon.

Sanna on kuitenkin päättänyt pudottaa painoa, jotta pääsee haluamaansa leikkaukseen. Elleivät ovet leikkaukseen sitten aukene rinnasta löytyneiden kyhmyjen vuoksi jo ennen sitä.

Pudotan painoa siihen vaadittuun eli tasan 2,5 kiloa, enkä tippaakaan enempää. Sen jälkeen pyrin elämään normaalisti.

BMI ei kerro rasvapitoisuudesta kehossa, eikä se ole suora terveyden mittari

X BMI (body mass index) eli painoindeksi on luku, joka kuvaa ihmisen painon ja pituuden suhdetta.

X Painoindeksi on luotu kuvaamaan keskivertoihmistä eli valkoihoista, miessukupuolista ja länsieurooppalaista miestä. Sen kehittämisessä ei ole huomioitu esimerkiksi naissukupuolta tai eri etnisyyksiä. Sitä ei ole alun perin kehitetty määrittämään terveyttä.

X BMI on väestötasolla ja tutkimuskäytössä toimiva mittari painon arvioimiseen, mutta yksittäisen ihmisen kohdalla sitä tulisi käyttää varoen. BMI-arvo ei koskaan suoraan kerro kehon terveydestä tai rasvapitoisuudesta.

X BMI:n mukainen ylimääräinen paino ei aina ole rasvaa. Lihaksikkailla ihmisillä BMI voi helposti kohota yli normaalipainon ylärajan. Ihmisen hyvinvointia tukeva biologinen paino voi myös olla BMI:n mukaan ylipainon puolella, jolloin painoa ei oikeastaan olekaan liikaa.

X BMI ei kerro missä kohtaa kehoa rasva sijaitsee. Terveyden kannalta rasvan sijainnilla on paljon merkitystä. Vatsaonteloon ja maksaan kertynyt rasva on haitallisempaa kuin päärynämäisesti lantiolle kertynyt rasva.

Asiantuntijat:

Katri Mikkilä, asiantuntija, Syömishäiriöliitto

Kirsi Pietiläinen, lihavuustutkija ja sisätautien erikoislääkäri

Liian iso omaan sukupuoleen

Mikael Lankila, 30, ei koe olevansa kotona kehossaan, koska hänellä on rinnat ja naisoletetun sisäiset sekä ulkoiset sukupuolielimet. 

Sukupuolenkorjausprosessi on käynnissä, mutta rinnoista Mikael ei pääse eroon, ellei saavuta vaadittua BMI-rajaa 30.

Kun Mikael sai lääkäriltä laihdutuskehotuksen, oli hänen painoindeksinsä 38. Nyt hänen tavoitteenaan on päästä vaadittuun painoindeksiin 30.

Tuntuu karulta, että tuijotetaan vain BMI:tä ja sanotaan, että on pakko laihduttaa, kun kyseessä on leikkaus, joka parantaa mun elämänlaatua huomattavasti.

Mikaelille odottelusta erityisen tuskallista tekee kehodysforia eli sukupuolipiirteistä johtuva kehollinen kärsimys.

Mä en oikeastaan pysty peittelemään itseäni. En saa rintoja mitenkään piiloon ja ne häiritsevät liikkumista sekä aiheuttavat koko ajan selkäkipuja.

On inhottava joutua kestämään tätä vuodesta toiseen ja miettiä, koska oikein pääsen rinnoista eroon.

Mikael on kuitenkin päättänyt selvitä.

– Onhan tämä älyttömän raskasta. Mutta oon ottanut asenteen, että mähän teen tän ja onnistun. Teen ihan kaikkeni, että paino tippuu. Nyt sitä on lähtenyt noin 10 kiloa. Se jaksaa motivoida eteenpäin.

“BMI 35-40 on hyvin yleinen leikkaukseen tulevilla potilailla” – Anestesiologiaan ja tehohoitoon erikoistuva lääkäri Jenni Puoliväli kertoo nukutuksen riskeistä

X Anestesian riskit ovat pääsääntöisesti hyvin pienet, mutta mitä enemmän potilaalla on ikää tai sairauksia, sitä enemmän riskejä on.

X Anestesia- ja leikkausriskit suurenevat, kun BMI ylittää 35. Merkittäviä ongelmia syntyy yleensä, kun painoindeksi on yli 50.

X Suurimmat riskit liittyvät yleensä ilmateiden hallintaan. Mitä ylipainoisempi ihminen on, sitä haastavampaa on saada ilma kulkemaan potilaan keuhkoihin esimerkiksi ventiloinnin aikana. Hengityskoneeseen sopeutuminen voi myös olla haastavaa. Ylimääräinen paino painaa herkemmin hengitysteitä kasaan.

X Anestesiaa voi hankaloittaa, jos rasva on sijoittunut kasvojen, kaulan ja keskivartalon alueelle. Lantion alueelle kertynyt rasva ei lisää samalla tavalla nukutuksen riskejä.

Korkea painoindeksi esti sijaisvanhemmuuden

Korkea painoindeksi ja painon vaihtelu. Näihin syihin Päivi Hämäläisen, 42, unelma sijaisvanhemmuudesta oli kariutua.

Lääkäri arvioi Päivin olevan soveltumaton sijaisvanhemmaksi. Lausunnossa korkea paino ja painonvaihtelu mainittiin mahdollisina merkkeinä elämänhallinnan puutteesta.

Kahden lapsen biologinen äiti oli hakenut sijaisvanhemmuutta kumppaninsa kanssa.

– Se oli meille kamala shokki. Olin töissä käyvä lastentarhanopettaja, eikä mulla ollut mitään fyysistä rajoitetta siihen. Minut tutkinut terveyskeskuslääkäri oli jo kirjoittanut lausunnon sopivuudestani sijaisperhetoimintaan.

Sijaisvanhemmuusprosessia hoitavan järjestön lääkäri oli tehnyt lausunnon tapaamatta Päiviä tai keskustelematta hänen kanssaan puhelimessa. 

Lääkäri perusteli lausuntoaan sillä, että BMI:stä 41 johtuen Päivin eliniänodote on huomattavasti madaltanut ja sijoitettavilla lapsilla on usein jo valmiiksi traumoja läheisen ihmisen menettämisestä.

Päiville asetettiin ehto painon pudottamisesta. Jos hän saavuttaisi vaaditun BMI-rajan 35, voisi unelma sijaisvanhemmuudesta vielä toteutua.

– Mun olisi pitänyt painonpudotuksen jälkeen osoittaa vielä vuoden ajan, että pystyn pysymään alhaisemmassa painossa.

En todellakaan pudota painoa minkään painoindeksin vuoksi ja osoita jollekin, että pystyn pysymään siinä samassa painossa. Se on asia, jonka teen täysin itseäni varten. Jos teen. 

Päivin puoliso olisi voinut ryhtyä sijaisvanhemmaksi ilman vaimoaan.

– Naurettiin mun miehen kanssa, että pitääkö mun muuttaa leikkimökkiin, kun olen vaaraksi näille lapsille. Mulla on kuitenkin omiakin lapsia ja mietin, että pitäisikö nekin nyt sijoittaa muualle, kun mä olen liian lihava.

Päivi kokee, että tapahtunut sai hänet arvostamaan itseään entistä enemmän.

Kenelläkään ei ole oikeutta määrittää mua vain sen perusteella minkä kokoinen olen. Paino on yksi osa mua ja mussa on paljon muitakin puolia.

Vaikka tie sijaisvanhemmuuteen oli odotettua kuoppaisempi, tarjoaa Päivi nyt kodin kahdelle sijoituslapselle. Takana ei ole laihdutuskuuria, vaan yhteistyö toisen järjestön kanssa.

Hän toivoo opettavansa oman kehon hyväksymistä myös lapsilleen.

Minulle on aina toitotettu kuinka lihava olen. Siksi olen pitänyt itseäni hyvin lihavana jo silloin, kun en sitä ollut. Olen pyrkinyt omia lapsiani kohtaan hyvin neutraaliin kehopuheeseen, ettei heille tulisi kokemusta, että oma keho on jotenkin vääränlainen.

Missä kaikkialla BMI-raja voi tulla vastaan?

Kysyimme vakuutusyhtiöiltä, adoptioyksiköistä, transpolilta ja kantasolurekisteristä millaisia BMI-rajoja heillä on käytössään.

X Vakuutusyhtiöistä esimerkiksi IF,  Pohjola vakuutus ja Fennia ovat asettaneet joillekin vakuutuksilleen BMI-rajoja. Ne perustelevat rajoja sillä, että lääketieteellisen käsityksen mukaan ylipainoon liittyy kohonneita terveysriskejä useiden eri sairauksien osalta.

X Suomen adoptiolautakunnalla ei ole adoptionhakijoille ehdottomia BMI-rajoja. Lapsen riskiä menettää vanhempi toistamiseen elämänsä aikana pyritään minimoimaan edellyttämällä hakijoilta hyvää terveydentilaa, jonka yksi osa paino on.

X Trans-poliklinikalla merkittävä ylipaino voi estää sisäisten sukuelinten poistoleikkauksen anestesiariskin vuoksi. Ylipaino voi estää leikkauksen myös, jos leikkausalueelle ei ole fyysisesti mahdollista päästä.

X  Tampereen yliopistollisessa sairaalassa mastektomiaan eli rintojen poistoon suositeltu BMI on 32. Tämä siksi, että painoindeksin noustessa myös haavojen paraneminen voi hankaloitua ja veritulppariski nousta. Jos muita leikkaukseen vaikuttavia riskitekijöitä ei ole, voidaan BMI-rajasta joustaa.

X Kantasoluluovuttajan BMI saa olla korkeintaan 35. BMI:n kasvaessa kantasolujen kerääminen hankaloituu.

Toimittaja: Nelli Hyttinen

Kuvaaja: Tommi Parkkinen

Graafikko: Seera Rytkölä

Akuutti on tutustunut haastateltavien potilastietoihin, jotka liittyvät jutussa käsiteltyihin tapahtumiin.