Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Leivo marjaisa leivos mantelikeksipohjalla ja mausteisella kreemitäytteellä

Mandelbiskvibotten toppad med lagerbladskräm, vinbär och krusbär

Kaipaatko jotain hyvää kahvin seuraksi? Tee makea mantelikeksi ja päällystä se mausteisella kreemillä ja happamilla pakastemarjoilla.

Tämä on kaikkea muuta kuin perinteinen ruotsalainen biskvi eli leivoskeksi. Siinä on toki rapea mantelikeksipohja, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Tämä leivosmainen biskvi on näyttävä, siinä on hienostunutta kreemiä sekä happamia marjoja, jotka taittavat makeutta.

Yleensä tällainen kreemitäyte maustetaan vaniljalla. Laakerinlehti makean leivonnaisen mausteena voi tuntua yllättävältä, mutta se sopii hyvin yhteen mantelin ja marjojen kanssa. Voit toki korvata vaniljakreemin laakerinlehtikreemillä muissakin resepteissä.

Tämä biskvi on gluteeniton ja kaiken lisäksi helppo tehdä laktoosittomana, mikä tekee siitä entistäkin paremman.

Biskvit laakerinlehtikreemillä ja happamilla marjoilla

Ainekset, 8 annosta:

Mantelikeksipohjat

225 g tomusokeria

125 g mantelijauhoa

4 munanvalkuaista

2 rkl sokeria

Laakerinlehtikreemi

5 dl maitoa

6–10 tuoretta tai pakastettua laakerinlehteä

160 g munankeltuaisia

75 g sokeria

40 g maissitärkkelystä

2 dl kermaa

Koristelu

200 g pakastettuja ja sulatettuja herukoita ja karviaisia

1 ruukku minttua

tomusokeria

Tee näin:

  1. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauho kulhoon.

  2. Vatkaa munanvalkuaiset kaksinkertaiseksi. Lisää joukkoon sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi.

  3. Kääntele valkuaisvaahto tomusokeri-mantelijauhoseokseen.

  4. Pursota taikinasta neljä suorakulmiota leivinpaperille ja anna kuivua 15 minuuttia huoneenlämmössä.

  5. Paista keksipohjia kuumennetulla uunipellillä 180-asteisessa uunissa 5–8 minuuttia, kunnes ne ovat kiinteitä ja irtoavat leivinpaperista.

  6. Kuumenna maito ja laakerinlehdet kiehuvaksi kattilassa, anna vetäytyä ja jäähtyä. Nyppää laakerinlehdet pois.

  7. Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja maissitärkkelys tasaiseksi kattilassa ja kaada joukkoon maito.

  8. Kuumenna seos varovasti kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes se sakenee kreemiksi.

  9. Anna kreemin jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se kreemin joukkoon.

  10. Pursota laakerinlehtikreemi keksipohjien päälle ja koristele marjoilla, mintunlehdillä ja tomusokerilla.

Sisältö muilla kielillä