Uusi sarjakuvasarja antaa kriittisen katsauksen naisen asemaan populaarikulttuurissa – Riina Tanskanen: "Tämä on ylistys hömpälle!"
Tympeät tytöt – Naisen katse ottaa populaarikulttuurin ilmiöt tarkasteluun sarjakuvien muodossa. Taidesarja käsittelee mm. elokuvien ja sarjojen representaatiota, sekä sitä, miten nainen on ajan saatossa kuvattu linssin läpi.
Taiteilija Riina Tanskasen uusi sarjakuvasarja on rehellinen, tarkkanäköinen ja oivaltava. Ylen @areena.stories -tilillä julkaistava Tympeät tytöt – Naisen katse tarttuu erityisesti 2000-luvun populaarikulttuurin ilmiöihin. Nimensä mukaisesti sarjan punaisena lankana toimii naisen katse. Miten nainen itse katsoo, mutta myös miten naista on katsottu ja yhä katsotaan.
– Tavoitteenani on taiteen avulla kääntää esimerkiksi elokuvateollisuudessa toistuva miehinen asetelma päinvastaiseksi. Murtaa sitä läpileikkaavaa miehistä katsetta, Tanskanen sanoo.
Sarjakuvasarja ottaa suurennuslasin alle muun muassa romanttiset komediat ja genren keskeisimmät arkkityypit. Tanskanen tunnistaa elokuvamaailmasta toistuvia kaavoja ja asetelmia, joihin naishahmot on istutettu.
“Not like the other girls” -tyylinen päähenkilö taas maalataan hyveelliseksi ja ihanaksi, koska hän tajuaa välttää pinkkejä vaatteita.
Riina Tanskanen
– Kun miettii perinteisiä high school -elokuvia, se ultimaattinen paha on aina blondi nätti tyttö. Minkä takia nuo piirteet on demonisoitu? “Not like the other girls” -tyylinen päähenkilö taas maalataan hyveelliseksi ja ihanaksi, koska hän tajuaa välttää pinkkejä vaatteita.
Tanskanen käsittelee sarjassaan myös laajempia populaarikulttuurin ongelmakohtia, kuten kauneusihanteiden valkoisuutta, hetero-oletusta sekä hoikkuuden ihannointia. Lisäksi taiteilija kritisoi kapitalismin heijastumista naishahmojen piirteisiin.
– Elokuvissa työelämän menestyjänainen on usein julma nero. Vaikka nainen olisi kuinka hyvä työssään, suuremmassa fokuksessa tuntuu olevan hahmon kolkko sydän ja siinä oleva tyhjä aukko. Aukko, joka tarvitsee miehen ja lapsen. Myös kuluttaminen on iso osa naishahmojen identiteettiä, mikä näkyy esimerkiksi shoppailun kuvaamisessa.
Yhteiskuntakriittinen taide ja sosiaalinen media sen julkaisualustana ovat Tanskaselle jo tuttuja konsepteja. Oman @tympeattytot -sometilinsä hän perusti huhtikuussa 2020, ja reilussa vuodessa seuraajia on kertynyt kymmeniä tuhansia. Tanskanen kertoo mieltävänsä sivun taidegalleriaksi, jonne jokaisella on ilmainen pääsy.
– Kun teen taideteoksen ja julkaisen sen maailmalle, yleisö saa tehdä sillä sen jälkeen mitä haluaa. Vaikka ihmiset puhuisivatkin siitä tai tulkitsisivat sitä eri tavoin, varsinainen teos ei enää muutu.
Inspiraatiota teoksiinsa taiteilija löytää kaduilla näkemistään asioista, vallitsevista trendeistä ja ystävien kanssa käydyistä keskusteluista. Eri teemoja hän lähestyy eri tavoin.
– Esimerkiksi naisten yhteiskunnassa kohtaamiin asioihin on helppo lähteä pureutumaan, sillä pystyn samaistumaan niihin. Teen enemmän taustatyötä, kun käsittelen asioita ja ilmiöitä, joita en itse joudu kohtaamaan etuoikeuksieni vuoksi, Tanskanen kertoo.
Taidetilillä julkaistavat piirustukset ja tekstit syntyvät usein spontaanisti, vaikka käsitellyt aiheet ovatkin saattaneet hautua mielessä jo pitkään. Laajemmat sarjakuvakokonaisuudet Tanskanen käsikirjoittaa ja suunnittelee tarkemmin.
– Sarjakuvissa tiedän, mitä missäkin ruudussa tapahtuu, mikä auttaa tarinankerronnassa. Pidän niidenkin tekemisessä kuitenkin rennon ja intuitiivisen fiiliksen.
Tanskanen toivoo uuden sarjansa tarjoavan vaihtoehtoisen tavan lähestyä erilaisia elokuva-asetelmia, ja hän haluaakin haastaa yleisöä analysoimaan näkemäänsä uusin silmin. Taiteilijan mukaan aiheessa riittää tutkittavaa, kun siihen sukeltaa kunnolla.
Sarjakuvasarjan yksi pääviesti onkin, että tavallisesti yksinkertaisiksi tai jopa turhiksi mielletyt elokuvat ovat kiinnostavia ja kuvaavat inhimillisyyttä siinä missä muutkin genret. Tanskanen pyrkii riisumaan häpeän stigmaa erityisesti yhden sanan ympäriltä.
– Tämä on ylistys hömpälle!
@areena.stories
@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.
@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.
Lisätietoja Veera Ojola, tuottaja Yle Draama, veera.ojola@yle.fi
Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!