Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

"Ihminen, joka ei pidä Kummelista, on ankea" – 30-vuotias Kummeli villitsee edelleen

Vuodelta 2021
Kummelifanit ovat pukeutuneet lempisketsihahmoikseen hevari Sakuksi, reportteri Mauno Ahoseksi ja eläintenhoitaja Johan Lindiksi
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

Kummeli-fani Iida Kiiverillä on Tonnin seteli -ilme tatuoituna olkavarteen. Antti Melkko osaa Kummeli-sketsit ulkoa. "Ihminen, joka ei pidä Kummelista, on ankea", faniksi tunnustautuva Tiia Rantanen toteaa. Kummeli elää! -sarjassa muistellaan sarjan unohtumattomia sketsejä ja ikonisia hahmoja, joista on tullut erottamaton osa fanien arkea.

Kummelin 30-vuotisjuhlat

Lähde mukaan Kummelin 30-vuotissynttäreille! Luvassa hauskoja kohtaamisia vanhojen tuttujen ja vannoutuneiden fanien kanssa. Näiden kekkereiden asu on vapaa mutta mieli avoin – eikä minkäänlaisia kokoontumisrajoituksia! Tässä jaksossa ovat mukana Alex Ojala, Rami Mähkä, Johanna Vaattovaara, Antti Melkko Jenni Poikelus, Niina Lahtinen, Antti Pentikäinen, Carolien Hunneman Sami Hedberg, Matti Grönberg, Jaana Aro, Heikki Hela, TImo Kahilainen, Olli Keskinen ja Heikki Silvennoinen.

Pyysimme muutamaa Kummeli elää! -sarjassa mukana olevaa fania sonnustautumaan yhdeksi lempihahmoistaan. 

Ylen maskeeraaja Essi Saarisen sekä talon puvuston ja tarpeiston ansiosta Iida Kiiveristä kuoriutuu koheltavan hevarikaksikon, Speedyn ja Sakun jälkimmäinen hahmo, Timo Kahilaisen alunperin tulkitsema vaalea pitkätukkainen, purkkaa jauhava ja heavy-kliseet hallitseva turjake. 

Antti Melkko joutui maskeerauksen aluksi luopumaan parrastaan, mutta mitäpä hän ei olisi valmis tekemään päästäkseen Mauno Ahosen nahkoihin raportoimaan. 

Tiia Rantasen muuttumisleikin suklaamonnia, sokerikukkoa ja Iiro ja Esko -burmansimpansseja antaumuksella hoitavaksi Johan Lindiksi kruunaavat tupot nenässä.

Kolmikko tavoittaa ulkoasujen myötä myös hahmojensa tunnusomaiset eleet ja ilmeet.

Iida Kiiveri – Tonnin seteli -ilme ikuisesti olkavarressa

Iida Kiiveri on sonnustautunut Kummeli-hahmo Sakuksi pitkine heviletteineen nahkarotseineen
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

“Olen tavannut Heikki Silvennoisen”, Iida Kiiveri lausuu katsoen alta kulmiensa. Se tapahtui, kun Iida oli 18-vuotiaana kesätöissä huoltoasemalla. “Se on niitä hetkiä, joiden muisteleminen saa menettämään yöunet pelkästä häpeästä”, hän jatkaa.

“Ei meillä ole”, Iida Kiiverin suusta pääsi. Niin totaalisesti hän häkeltyi, kun hänen lapsesta asti fanittamansa Silvennoinen astui sisälle huoltoasemalle ja vain kysäisi Iidalta vessan sijaintia. No löytyihän se lopulta sentään, vaivaantuneen naurun saattelemana.

Iida Kiiveri ei ollut vielä syntynytkään, kun Kummeli jo valloitti omintakeisella sketsiviihteellään suomalaisia televisionkatsojia. Iidan elämään Kummeli-huumori tuli pienestä pitäen perheen kanssa yhdessä Kummeleita katsoen. Nyt 27-vuotias nainen katsoo netistä tallennetta Kummeli-keikasta Down by the Laituri -festarilta syntymävuodeltaan 1994 ja harmittelee syntyneensä väärällä vuosikymmenellä, kun ei itse päässyt mukaan.

“Olen kateellinen ihmisille, jotka pääsivät keikalle fiilistelemään Kummeli-biisejä ja livesketsejä!”

Iida Kiiveri

Fanitus on sittemmin mennyt niin pitkälle, että Iidan olkavartta koristaa Tonnin seteli -ilme. Käsivarteen on tatuioitu tyhjäkatseinen Heikki Silvennoinen ympärillään ruusuja, joiden terälehdet näyttävät taitetun tuhannen markan seteleistä. 

Alkuperäisessä Tonnin seteli -sketisssä Timo Kahilaisen esittämä asiakas saa kahvilan työntekijää esittävältä Silvennoiselta takaisin vain muutaman kolikon maksettuaan pienet ostoksensa isolla setelillä. Huomautuksiin tonnin setelistä Silvennoinen vastaa tyhjällä tuijotuksella, sanaakaan sanomatta. 

Iida Kiiverin olkavarressa on Tonnin seteli -ilme -tatuointi
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

Tonnin seteli -sketsi  on todella tehnyt vaikutuksen. Samalla kun se kiertää maailmaa yhä nuorempien nettimeemeinä, jopa yli satavuotiaat tunnistavat hahmon. Iida Kiiveri hoitaa työkseen vanhuksia, joista moni on Iidan tatuoinnin nähdessään muistellut Kummelia.

”Tosin on niitäkin vanhuksia, jotka ihastelevat tatuointiani ja kysyvät, onko siinä minun mieheni kuva”, Iida nauraa.

Antti Melkko osaa Kummeli-sketsit ulkoa

Antti Melkko on sonnustautunut Kummelihahmo Mauno Ahoseksi
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

Nyt 28-vuotias Antti Melkko asui lapsena äitinsä kanssa kahdestaan omakotitalossa Lappeenrannassa. Kun äiti oli vuorotöissä ja Antti yksin kotona, hänellä oli tapana hiljaisessa talossa laittaa prätkähiiri- ja turtles-leikkiensä taustalle Kummeli-DVD pyörimään. Ei ihme, että tuhoton määrä toistoja on saanut lukuisien sketsien vuorosanat iskostumaan Antin mieleen.

“Parhaita hetkiä on, kun porukalla ruvetaan muistelemaan ja toistelemaan sketsejä. Ottaako tohtori pähkinöitä? Siinä on sisäpiirin tuntua, tietäjät tietää”, Antti selittää. Kahden tai useamman Kummeli-fanin kohdatessa ja sketsejä kerratessa ne naurattavat melkein enemmän kuin alunperin.   

Kummelissa on nerokkaasti keksittyjä hahmoja.

Antti Melkko

“Mikä on naurattanut tosi paljon ja naurattaa edelleen, on se, kuinka tunnistettavia hahmot ovat”, Antti miettii. “Maailmassa on olemassa Matti Näsiä ja Eero Kakkoja ja Ari Zwängejä. Niihin on kaadettu mukaan vähän stereotypiaa ja kylähulluutta. Jokainen tunnistaa Mauno Ahosen.”

Antti Melkko pukeutuneena Kummeli-hahmo Mauno Ahoseksi
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

Vaikka Antti Melkolla ei enää ole ainuttakaan Kummeli-DVD:tä, eikä hän ole pitkiin aikoihin katsonut koko sarjaa, siitä peräisin olevia hokemia tulvii hänen suustaan tilanteessa kuin tilanteessa, parhaimmillaan – tai pahimmillaan – ihan päivittäin. 

“Sä oot just tommonen”, tuhahtaa tyttöystävä Antille aina, kun telkkarissa vilahtaa pätkä Kummelia. Tyttöystävän ei kertomansa mukaan edes tarvitse katsoa Kummelia, koska hän kuulee kaikki jutut Antilta. Nimitys Kävelevä Kummeli-sketsi on ilman muuta arvonimi – tosin ei ehkä Kummeli-läppiä melkein kyllästymiseen asti kuulleen tyttöystävän mielestä. 

Tiia Rantanen – Kummeli-koulua sulhokokelaalle

Tiia Rantanen on sonnustautunut Kummeli-hahmo eläintenhoitaja Johan Lindiksi
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

Suklaamonni-sketsi on yksi lähtemättömästi Tiia Rantasen mieleen syöpyneistä Kummeli-muistosta. Heikki Silvennoisen esittämän eläinharrastaja Johan Lindin pitkäaikainen haave on toteutunut, kun hän esittelee uusinta hankintaansa, Olkiluodon seudulta verkkoon tarttunutta suklaamonnia. Sen roolin tekee alastomana isossa akvaariossa polskiva Timo Kahilainen. 

“Johan Lind ruokkii suklaamonnia kaatamalla kattilallisen keittoa akvaarion. Veteen sekoittuva keitto näyttää ällöttävältä,” selostaa Tiia ja nauraa hersyvästi. Suklaamonni selvästikin toimii hänelle edelleen, kuten jo ala-asteikäisenä.

“Ala-asteella harmitti, kun oltiin B-luokalla, eikä voitu sanoa olevamme parasta A-ryhmää”, muistelee Tampereelta kotoisin oleva Tiia Rantanen. Koulussa kilpailtiin, kuka on lähimpänä Kummelia. “Olin nähnyt Heikki Silvennoisen tyttären ulkoiluttamassa heidän koiraansa Ottiliaa, joka esiintyi myös yhdessä Kummeli-sketsissä Oili-nimellä. Se oli näitä sukua julkkikselle -hetkiä, tuntui hienolta.” 

Kouluarki oli hokemien kyllästämää. “En muista silloin tunteneeni ketään, joka ei olisi tykännyt Kummeleista. Myöhemmin siitä kyllä olen joutunut kärsimään”, täräyttää Kaverin puolesta kyselen -podcastaaja Tiia Rantanen. Hän vakuuttaa yhä edelleen arvottansa ihmiset sen mukaan, pitävätkö he Kummelista.

Ihminen, joka ei pidä Kummelista, on ankea.

Tiia Rantanen

“Voiko ihminen, joka ei ole katsonut Kummeleita, koskaan todella tuntea minua”, pohtii Tiia Rantanen. “Kummelit ovat minulle niin suuri osa lapsuutta ja nuoruutta ja vielä nykyisyyttäkin. Kummeli-läppiä käytän päivittäin. Eihän niiden alkuperää tuntematon ihminen voi ymmärtää, mitä niillä viestin.”

Tiia Rantanen on pukeutunut Kummeli-hahmo Johan Lindiksi
Kuva: Heidi Gabrielsson 2021

Tiia Rantanen pisti kerran netissä tapaamassa miehen Kummeli-kouluun. Koska tämä ei tuntenut Kummeleita, Tiia päätti näyttää yhden Kummeli-sketsin joka päivä. Suosituksia sketseistä hän kyseli seuraajiltaan instagramissa. 

Tarina ei kerro, tuliko miehestä lopulta Kummeli-fani. Tapailu Tiian kanssa ainakin taisi jäädä lyhyeksi. 

Kummeli elää!

Kummeli-huumori toimii monessa sukupolvessa. Kummeli elää! -dokkarisarjassa on mukana faneja, jotka ovat kasvaneet Kummelin kanssa ja joille se on perheen yhteistä huumoria. Iso osa mukana olevista on hokenut “Kyllä lähtee” ja “Artisti maksaa” välitunnilla koulun pihalla. Jotkut mukanaolijoista katsoivat Kummeli-jakson tiistai-iltana TV2:sta ja kertasivat sitä yhdessä kollegoiden kanssa seuraavana päivänä työpaikan kahvitunnilla.

Iida Kiiverin, Tiia Rantasen ja Antti Melkon ohella Kummeli elää! -audiosarjan lukuisien muistelijoiden joukossa ovat muun muassa käsikirjoittaja, ohjaaja Niina Lahtinen, koomikko Sami Hedberg ja YleX-juontaja Jenni Poikelus. Tekijöistä ovat mukana Kummeli-miehet Heikki Hela, Timo Kahilainen, Olli Keskinen ja Heikki Silvennoinen sekä ohjaaja Matti Grönberg ja puvustaja Jaana Aro.

Kummeli elää! -audiodokkarin jokaisessa jaksossa on legendaaristen sketsien lisäksi upouusia Kummeli-studioita kolmikolta Hela - Kahilainen - Silvennoinen. Kyllä lähtee!

Lisää aiheesta Yle Areenassa