Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Radio Sami Yaffan kesäkeittiö tarjoilee parhaat reseptit sinulle

Päivitetty 28.06.2021 15:49.
Radio Sami Yaffan kesäkeittiö -logo

Radio Sami Yaffan uusissa jaksoissa häärätään myös kesäkeittiössä. Tässä sinulle jaksojen reseptit, jotta sisäinen kotikokkisi pääsee kokeilemaan kuinka homma luonnistuu.

Bollywood porkkanat

Jaksossa 13 Samin seurassa on Tuure kilpeläinen ja he valmistavat Bollywood porkkanat.

  1. Kuori porkkanoista juustohöylällä pituussuuntaan ohuita siivuja.

  2. Laita pannu kuumenemaan ja lisää ripaus kasvisöljyä. Leikkaa ohuesti valkosipulia, määrä maun mukaan, ja laita pannulle porkkanoiden kera sekä kokkaile kunnes pehmenevät. Lisää curryjauhetta, normi tai tulisempaa. Tämäkin ihan maun mukaan. Lisää suolaa, mustapippuria ja pikku ripaus kanelia.

  3. Jos haluat voit lisätä chiliä, tuoretta tai jauhettua. Voit myös lisätä pinjan siemeniä tai jauhettuja cashew pähkinöitä. Mukaan sopivat myös yrtit: hakattua persiljaa, timjamia tai basilikaa.

  4. Nokare turkkilaista jogurttia sopii myös tämän kanssa mainiosti. Ne kun sekoittuvat keskenään, tulee hyvä intialainen viba!

  5. Tämä on lämminruoka ja erinomainen lisäke mm. kalalle tai lihalle. Sopii myös pääruokana salaatin kanssa.

Kesäviiniä, discoa, punkkia ja rakkautta
Kesäviiniä, discoa, punkkia ja rakkautta - Toista Yle Areenassa

Roasted Chicken

Jaksossa 14 Sami ja Foo Fighters -yhtyeen kitaristi Chris Shiflett kokkaavat Roasted Chickenin.

1 orgaaninen kokonainen kana (3-4 kiloa), 1,2 ruokalusikallista suolatonta huoneenlämpöistä voita, 3/4 tl valkosipulisuolaa, 3/4 tl vihreää paprikajauhetta, 1/4 tl vastajauhettua mustapippuria, karkeaa suolaa,

Pese kana ja kuivaa. Kuumenna uuni (mieluiten kiertoilmauuni) 200 celsiusasteeseen. Sekoita voi yhdessä valkosipulisuolan, paprikan, pippurin ja erittäin suuren hyppysellisen karkea suolaa kanssa. Irrota iho varovasti rinnasta työntämällä sormesi ihon ja rinnan väliin ja rikkomalla etulevy. Tämä johtaa rapeampaan ihoon.

Hiero kana voilla, myös rinnan ja ihon välistä. Kiinnitä siivet linnun alle ja kiinnitä yksi paistonaru niiden ympärille. Solmi jalat toisella narulla. Laita kana kyljelleen (lepää reidellä ja siivellä) isolle uunivuoalle ja paista 25 minuuttia. Käännä kana toiselle puolelleen ja ripottele päälle muutamalla rkl vettä. Palauta kana uuniin ja paista vielä 25 minuuttia. Käännä se takaisin ympäri ja paista 10 minuuttia. Käännä se rinnalleen ja paista 10 minuuttia. Poista kana uunista ja anna sen levätä rinta puoli alaspäin vähintään 15 minuutin ajan. Leikkaa ja tarjoa.

Neljälle henkilölle. Aktiivinen valmistusaika: 15 minuuttia. Kokonaisvalmistusaika: 1,2 tuntia.

The Lunchbox

Jaksossa 15 syntyy The Lunchbox kitaristi ja drinkkimestari Dregenin kanssa.

Tuoppilasi (mieluiten jäähdytetty), jäitä, lager olutta, appelsiinimehua (mieluummin juuri puristettu), 4cl Amaretto likööri, 4 cl Southern Comfort.

Laita jäät jäähdytettyyn tuoppilasiin. Lisää 10cl olutta ja 20cl appelsiinimehua. Pudota 4 cl Amaretto-shotti ja 4cl Southern Comfort-shotti tuoppiin. Sekoita puukollasi. Kippis!

Kesäkakku

Jaksossa 16 Antti Reini loihtii kesäkakun.

Kakkupohja (2-3 kerrosta), omenamehu, sitruuna, mustikoita ja vadelmia, kiwi-hedelmiä, syötäviä kukkia, vanilja -jäätelöä, kermaa, tummaa suklaata.

Kostuta kakkupohja kerrokset omenamehulla, johon lisätty snadisti sitruunaa.

Lätki mustikka-vadelma murskaa, kiwi-siivuja sekä vaniljajäätelöä kerrosten väliin niin että tursuaa reunojen yli. Kuorruta kermavaahdolla ja koristele esim. vadelmilla sekä syötävillä kukilla. Rouhi päälle tummaa suklaata ja laita jääkaappiin joksikin aikaa.

Vinkki: Free your mind, varioi rohkeasti ja käytä mitä tahansa aineksia, joista sulle tulee kesäfiilis. 


Härkispallerot

Jaksossa 17 Anu Sinisalo pyöräyttää Härkispallerot.

10-12 palleroa:

250g muruhärkistä, 1 muna, n. 1dl mantelijauhoa (voi käyttää korppujauhoja).

1 limen mehu ja raastettu kuori (voi käyttää myös sitruunaa), 100g fetaa tai maun mukaan, 1 tuore chili, pilkottuna, reilu kourallinen korianteria ja basilikaa silputtuna.

Antaa tekeytyä jonkun aikaa. Paistetaan voi/ öljy seoksessa

Raparperi hilloke: 4-5 raparperin vartta, tilkka vettä, sokeria maun mukaan (mä käytän intiaani sokeria), agar-jauhetta n. 1/2-1tl (agarlevästä tehty ”liivate").

Annetaan kiehua hetki ja jäähdytetään.

Pohjonen koktaili 

Jaksossa 18 syntyy Radio Sami Yaffan Pohjonen koktaili.

Vodka (mieluiten venäläinen) 4-8 cl, Ginger uute/mehu) 3-4 cl (voi myös raastaa gingerjuurta, jos ei löydy mehua tai molempia), Tyrnimarja mehu 5-6 cl. Puolukkamehu, jossa hieman sokeria ja siten tuo hieman makeutta drinkkiin 4-5 cl. Puristettua sitruunaa tai limeä reilusti fiiliksen mukaan

Täytä tyylikäs isohko cocktail-lasi jäillä. On todella olennaista, että drinkki on tarjottaessa mahdollisimman kylmä. Kun kaikki aineet ovat pöydällä valmiina, laita ensin jäät lasiin ja sitten juoman osat, niin drinkin kylmeneminen alkaa heti koktailia tehdessä. Luonnollisesti kaikki ainesosat ovat olleet tätä ennen kylmässä. Vodka pakasteessa.

Normaalisti ravintolan cocktaileissa on 4 cl alkoholia. Itse olen laittanut 6 cl (itselleni 8 cl), koska blandis on suhteellisen tymäkkä, niin tällä saa alkoholin makua myös mukaan. Samoin efekti, eli kuuluisa alkoholin tuoma “humpsaus” toimii paremmin. Tämä koktaili toimii hyvin myös niille, jotka eivät enää voi juoda alkoholia, eli vodka vain pois.

Ainesosien määrää voi fiilistellä ja muutella ja siten saada hieman variaatiota.

Puolukkamehun tilalla voi olla joku muukin hyvä oikea tuoremehu, jossa on makeutta mukana, mansikka, mango ym. Itse olen saanut loistavaa savolaisista marjoista tehtyä puolukkamehua ja todennut sen omaan makuun sopivaksi. Parhaat ginger mehut saa Helsingissä Itäkeskuksen etnisistä kaupoista.

Ja vielä kerran, tyylikäs tarpeeksi suuri cocktail lasi kruunaa homman.

Koktaili on onnistunut, jos vieraat tilaavat toisen, saati kolmannen. Ja näinhän usein käy. Ja siitä alkaakin sitten juhlat! Hyvää kesää kaikille! 

Entrecôté, chimichurria ja vihreää salaattia

Jaksossa 19 valmistuu Entrecôté, chimichurria ja vihreää salaattia Hans Välimäen kanssa.

Chimichurri:

3-4 rkl korianteria silputtuna, 3-4 rkl lehtipersiljaa silputtuna, 2-3 kuorittua ja murskattua valkosipulinkynttä, 1-2 kuorittua ja silputtua salottisipulia, 1 punainen tai vihreä chili silputtuna, 5-6 rkl oliiviöljyä, 1 sitruunan mehu ja kuori, 2 rkl valkoviinietikkaa, 1 tl kuivattua oreganoa, 2-3 rkl vettä, suolaa ja pippuria, 1 tl sokeria. Sekoita ainekset keskenään. Anna maustua ja tarjoile grillatun tai pannulla paistetun entrecôté-pihvin kyljessä.

Pihvi:

600-800 g naudan välikyljystä, eli Entrecôté-pihviä, suolaa, pippuria, voita paistamiseen tai öljyä pintaan, mikäli pihvi grillataan. Välikyljys saa mielestäni olla aina medium+, eli sisälämmöltään noin 46-48 -astetta ennen vetäytymistä. Näin lihassa olevan maukas rasva pehmenee maukkaaksi.

Lisukkeeksi riittää vihreä salaatti sinappisen salaatinkastikkeen kera.

Sinappinen salaatinkastike:

1 rkl Dijon-tyyppistä sinappia, 0,5 rkl sokeria, 1 valkosipulinkynsi raastettuna, 1 dl rypsiöljyä, 2-3 rkl vettä, suolaa, pippuria, 3-4 rkl limen mehua. Sekoita sinappi, sokeri ja valkosipuli. Lisää seokseen öljy ohuena nauhana vispaten ja lopuksi perään vesi, suola, pippuri ja limen mehu. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja tarjoile.

Vuohenputki-kuusenkerkkäpesto

Jaksossa 20 Paula Vesala lohtii Vuohenputki-kuusenkerkkäpestoa.

Nuoria vuohenputkia 3-5dl. Isommat ja kauemmin kasvaneet vuohenputket ovat maultaan liian kitkeriä tai vahvoja! Kuusenkerkkää n. 2dl, valkosipulin kynsiä 2kpl,

suolaa, mustapippuria, oliiviöljyä, rypsiöljyä, Parmesan-juustoa hienoksi raastettuna.

Ehkä vähän basilikaa. Jos haluaa, päälle pinjansiemeniä tai auringonkukan siemeniä.

Huuhtele vuohenputket ja kuusenkerkkä huolellisesti. Laita blenderiin, mukaan suolaa, pippuria, oliiviöljyä, rypsiöljyä, parmesan-raaste. Sekoita seos hienoksi. Sauvasekoittimella tulee vähän rouheampi rakenne, sekin menee. Lisää mukaan kumpaakin öljyä kunnes pesto on vähän juoksevampaa.

Jos et enää kerkeä poimimaan kuusenkerkkää (loppukesää varten sitä voi pakastaa!), niin kokeile laittaa blenderiin mukaan vähän basilikaa. 

Keitä spagetti, sekoita peston kanssa. Jos haluat, annoksen voi koristella pinjan- tai auringonkukan siemenillä, ja ne voi paahtaa. Itse jätän ne pois ja koristelen basilikalla.

Blackberry Spritzer

Jaksossa 21 on mukana Guns and Roses kitaristi Richard Fortus ja hän sekoittaa Blackberry Spritzerin.

29 ml Hendricks Elderflower giniä, 22 ml Drillaud karhunvatukkalikööriä, 14,5 ml sitruunamehua,14,5 ml sokerilientä, ja Proseccoa.

Sekoita ainekset cocktail-ravistimessa.  Lisää jäitä ja ravista.  

Kaada lasiin tuoreen jään päälle ja lisää Proseccoa.

Pitääkö rock ’n’ rollin olla likasta, rososta, rämisevää? Pitää!
Pitääkö rock ’n’ rollin olla likasta, rososta, rämisevää? Pitää! - Toista Yle Areenassa

Onnenkuppi

Jaksossa 22 Radio Sami Yaffan kesäkeittiössä kokkina valokuvaaja Meeri Koutaniemi.

Onnenkuppi on paksu lusikoitava smoothie, eli marjahedelmäsose. Laita ainekset blenderiin ja tarkista, että koko seos on paksua, eikä liian vetistä.

Blenderiin:

1 pussi mustaherukoita, 1 avokado, 1 banaani, reilu pala inkivääriä, 1 pieni tuore kurkuma, sitruuna, ripaus suolaa, Ihan tilkka vettä.

Kuppiin seoksen päälle: maapähkinävoita, vadelmia, granolaa.

Kaada kuppiin tai kulhoon, ja asettele päälle maapähkinävoi, granola ja haluamasi koristemarjat/hedelmät. Nauti ja piristy!

Naudanrintaa ja perunasalaattia

Jaksossa 23 syntyy naudanrintaa ja perunasalaattia Skinred-yhtyeen Benji Webben toimiessa kokkina.

Beef brisket:

Rullaa naudan rintaliha grillihieronnalla, ja jätä lepäämään. 

Kääri rinta tiukasti folioon ja laita se esilämmitettyyn matala-asteiseen uuniin.

Anna kypsyä hitaasti ja ota muutaman tunnin kuluttua pois uunista. Avaa folio ja kaada päälle grillikastike, kääri sitten uudestaan ja jatka hitaasti kypsentämistä uunissa. Tiedät milloin se on valmis, koska se tuoksuu verisen herkulliselta.

Perunasalaatti:

Keitä pienet perunat. Anna perunoiden jäähtyä ja pilko kevätsipulia.

Ota esiin majoneesi. Kun perunat ovat jäähtyneet, pilko ne ja lisää pilkottu kevätsipuli ja majoneesi. Vatkaa kuin hullu ja lisää curryjauhetta

 Kun kaikki on sekoitettu kunnolla, anna perunasalaatin jäähtyä jonkin aikaa ja lisää suola ja pippuri maun mukaan.

Koivunlehti-mango smoothie

Jaksossa 24 muusikko Hilda Länsman sekoittaa koivunlehti-mango smoothien.

2dl koivunlehtiä, 2dl/150g pakaste mangokuutioita, 1 omena, puolikas banaani

1/2 tl inkiväärijauhetta, tai palanen tuoretta inkivääriä. Hitunen puristettua sitruunanmehua, 1 tl väinönputken siemeniä, 2 dl luonnonjugurttia,

4dl-5dl kookosjuomaa, tai sen verran että ainekset peittyvät astiassa.

Halutessaan voi lisätä muutama tyrnimarjan tuomaan lisämakua.

Koristeluun mustikoita ja koivunlehti. Koivunlehdistä ja väinönputkesta saa aikaan myös hyvän teejuoman. 

Alkuräjähdyksestä ilmestyskirjaan! Nyt!
Alkuräjähdyksestä ilmestyskirjaan! Nyt! - Toista Yle Areenassa