Hyppää pääsisältöön

Kädet multaan

"Laitan mieheni pissaamaan maitopurkkiin" – lue, kuinka kultavesiharrastajat käyttävät virtsaa lannoitteena

Vuodelta 2021
Piiroskuva tomaattikasvista, joka näyttää pullistelevalta bodarilta.
Kuvateksti Tomaattikin vahvistuu hyvällä lannoituksella.
Kuva: Yle / Mikael Norri

Kultavettä eli virtsaa eli pissaa on käytetty lannoittamaan kasveja jo luultavasti vuosisatoja. Siinä moni kasvien tarvitsemista ravinneaineista on erityisen hyvässä muodossa. Tässä virtsalannoittajat kertovat, miten ja miksi sitä käytetään.

Virtsalannoittetta käytetään Ylen kyselyn perusteella sekä suoraan kasvimaalle että kompostiin. Osa kultavesilannoittajista kertoi käyttävänsä sitä kaikenlaisille kasveille, toiset taas vetivät rajan ei-syötäviin kasveihin. Osa antoi laimennettua pissaa myös sisäkasveilleen. Liisa Lehosmaa kertoi Ylen kyselyssä lapsuuden aikaisesta neuvosta.

– Äiti neuvoi aikanaan kastella tomaatteja heinäkuusta alkaen pissavedellä. Silloin ne "punastuvat häpeästä".

Nimimerkki "Isoäiti maalta" on konkari virtsan lannoitekäytössä.

– Vuosia olen käyttänyt. En tietenkään juuri syötävän salaatin päälle. Ei kai siinä ole mitään kummallista.

Mutta miten sitä virtsaa sitten kerätään? Osa kyselyyn vastaajista kertoi käyttäneensä pissaa lähinnä lastensa ollessa pottaikäisiä. Joillakin oma aviomies tai jopa kaikki vierailevat miehet valjastetaan hyödyksi. "Meri" kertoo Ylen kyselyssä, kuinka joukkoistaa lannoittamistaan.

– Kaikki miespuoliset kesävieraat ohjeistetaan aina vuorotellen ruusu- tai perennapenkin ääreen pissalle. 

Nadja Lindeman käyttää kultavettä mökillä ja kotona. 

– Mökillä pissataan ämpäriin ja heti laimennetaan ja kastellaan kaikkea mikä kestää pissan. Kotona mies pissaa maitopurkkiin joskus. Kolmekymmentäkuusi vuotta on mökillä tehty näin ja lisäksi kaikki komposti- ja huussikama käytetään sopivan maatumisen jälkeen.

Piiroskuva ihmisestä, joka istuu pöntöllä kasvimaalla auringonlaskua katsellen..
Kuvateksti Virtsalannoitetta voi keräillä pitkin kasvukautta.
Kuva: Yle / Mikael Norri

Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf kuuli kultavedestä alun perin veljensä ruotsalaiselta puolisolta sekä ruotsalaisista puutarha-aiheisista julkaisuista. Virtsalannoitus on ollut Ruotsissa hänen mukaansa viime vuosina muotijuttu. Myynnissä kultavesiharrastajille on jopa kauniisti suunniteltu erityinen kastelukannu, jota voi käyttää kuin pottaa. Rönnlöf on kuitenkin käyttänyt ämpäriä.

– Minussa on sen verran laihialaisia geenejä, että kultakannu on jäänyt investoimatta. Ihan hyvin ämpärilläkin voi istua, sanoo Rönnlöf.

Pöydällä kukkakimppu, marjoja ja muuta puutarhan satoa.
Kuvateksti Johanna Rönnlöfin satoa edelliseltä kasvukaudelta.
Kuva: Yle / Johanna Rönnlöf

Moni vastaajista oli löytänyt virtsan keräyksestä tuplahyödyn varsinkin mökkiarkeen: silloin ei tarvitse lähteä yöllä pihan poikki huussiin. Osa vastaajista käyttää virtsaa puutarhan ohella kompostissa.

"Mimosa" muistelee, kuinka auttoi aikoinaan ystäväänsä lannoituspuuhissa.

– Muutama lasi kolajuomaa, sukkahousut kinttuihin ja ei muuta kuin tähtäämään! Sankoon kylläkin, vaikka tästä parin kevään takaisesta episodista elää paikkakunnalla legenda, että kekkuloin kompostin huipulla koroissani ja kukkamekossani.

Laimenna 1 : 10

Kultavesi tulee laimentaa ennen käyttöä, sillä virtsa on hyvin voimakasta kasveille. Vastauksissa laimennussuhteina käytettiin kaikkea 50:50 ja 1:10 välillä. Ammattilaiset suosittelevat laimentamaan runsaasti: 1 osa virtsaa ja 10 osaa vettä. Kyselyymme vastannut Anneli Niemelä epäilee käyttäneensä liian vahvaa seosta.

– Ruusupensaalle käytin liikaa. Pensas oli ihan täynnä ruusunnuppuja, mutta ne eivät auenneet.

Virtsaa kasvimaillaan käyttävät ovat huomanneet sen lannoitustehon, mutta asiaa on tutkittu myös isommilla pelloilla.  Suuremmassa mittakaavassa virtsan jalostamisen lannoitteeksi hidastavat ainakin lääkeainejäämät. Puutarhaliiton puheenjohtaja Timo Taulavuori muistuttaa kotikompostoijia huomioimaan asian.

– En käyttäisi sitä syötäville kasveille, ellen tietäisi, että pissaajat ovat terveitä, eivätkä käytä voimakkaita lääkkeitä tai muita aineita.

Piiroskuva taimesta, jota kastellaan virtsavedellä.
Kuvateksti Virtsalannoite sisältää kasvien tarvitsemia ravinteita.
Kuva: Yle / Mikael Norri

Kaikkia ei tietystikään virtsalla lannoittaminen innosta. Prosessi vaatii hieman enemmän vaivannäköä kuin kuivalannoitteet, eikä kaikkia kyselyyn vastanneista miellytä edes ajatus siitä. 

– Kaupungissa kasvatettuna olen oppinut, että on hyvä tapa tehdä tarpeensa wc-pyttyyn eikä ruusupensaan juureen, nimimerkki "Kaupunkilainen" kirjoittaa.

Rönnlöfilläkin on kultaveden käyttö vähentynyt aiemmasta, koska tällä hetkellä hän on luopunut muuton takia palstastaan.

– Tänä keväänä taisin lorauttaa virtsaa vain tomaatin taimille ensiapuna, koska niissä alkoivat alimmat lehdet kellertää. Se on todella nopea tapa auttaa kasveja, kertoo Rönnlöf.

Ponihäntäinen nainen ruskeassa puutarhassa katsoo kameraan, toisella puolella pöydällä tomaatteja
Kuvateksti Johanna Rönnlöf on käyttänyt kultavettä myös syötäville kasveille.
Kuva: Yle / Johanna Rönnlöf

Hyvän sadon ja ekologisuuden lisäksi virtsalannoite on täysin ilmaista ja sitä on aina saatavilla. Siksi se on jäänyt monen puutarhurin, kuten kyselyymme vastanneen "Villen" käyttöön.

– Se on tehnyt maata hyvin viljavaksi, enkä ole onnistunut sillä yhtään kasvia tappamaan. Kemialliset lannoitteet ovat jääneet tarpeettomina täysin. Olisin valmis vaikka ostamaan virtsaa puita varten koska en pysty itse tarpeeksi tuottamaan.