Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto: Sain keväällä niin paljon uhkausviestejä, etten halunnut tehdä katukampanjaa kuntavaalien aikana

Päivitetty 17.06.2021 09:28.
Politiikkaradion vieraat Outi Alanko-Kahiluoto, Juho Eerola ja Ilkka Kanerva
Kuvateksti Outi Alanko-Kahiluoto, Juho Eerola ja Ilkka Kanerva.

Ruokkiiko politiikan nykyinen keskusteluilmapiiri ehdokkaiden häirintää? Tätä teemaa käsiteltiin Politiikkaradion Hyvin sanottu -debatissa, jossa olivat vieraina eduskunnan varapuhemies Juho Eerola (ps.) sekä kansanedustajat Ilkka Kanerva (kok.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) eduskunnan puhemiesneuvostosta.

Suomessa käytiin viime viikolla kuntavaalit, eikä vaaleista selvitty tänäkään keväänä puhtain paperein: Vaaleissa raportoitiin laajasti ehdokkaiden kokemasta häirinnästä. Ylen kyselyn mukaan 700 kuntavaaliehdokasta joutui vaalihäirinnän kohteeksi. 

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kertoo saaneensa keväällä EU:n tukipaketin käsittelyn yhteydessä niin paljon uhkausviestejä ja aggressiivista kielenkäyttöä, ettei hän halunnut tehdä vaalikeväänä katukampanjaa.

– Siinä oli kyllä voimakkaasti taustalla se epävarmuus, joka minulle tuli tästä uhkausryöpystä EU:n tukipaketin äänestyksen yhteydessä, Alanko-Kahiluoto sanoo Politiikkaradiossa.

– En myöskään pyytänyt ketään tukiryhmäläistä lähtemään kaduille jakamaan esitteitäni. Itse olin ainoastaan yhden kerran lähimetroasemalla 10–15 minuuttia.

Alanko-Kahiluoto sanoo, ettei halunnut olla kaduilla ikään kuin maalitauluna. 

– Tämä on poliitikkourani aikana ensimmäinen kerta, kun koin, että suoranainen väkivallalla uhkailu vaikutti niin paljon, etten halunnut lähteä kadulle tekemään kampanjaa.

Hän sanoo huomanneensa, että asia vaikutti yöuniin ja jaksamiseen. Siksi motivaatio katukampanjointiinkin puuttui.

– Olen aikaisemmin ollut Helsingin vihreissä yksi niistä, joka on ahkerimmin tehnyt katukampanjaa. Tällä kertaa en tehnyt, ja se oli tietoinen valinta. Voin sen kertoa nyt, kun vaalit ovat ohi. Kyllä syy oli se pelko, etten lähtenyt kadulle, hän sanoo.

Uhkausviestejä tullut muillekin

Myös kokoomuksen Ilkka Kanerva kertoo saaneensa uhkausviestejä EU:n tukipaketin käsittelyn yhteydessä. Viestejä tuli jopa tuhansittain.

– Siinä oli myös mielenkiintoista nähdä, että erään viikon aikana elvytyspaketin käsittelyn yhteydessä tuli uhkausviestejä, joissa oli selkeästi amerikkalainen etu- ja sukunimi. Viestit olivat suomeksi, Kanerva sanoo.

Hänen mukaansa viestit rajoittuivat kolmesta neljään päivään yhdelle viikolle. 

– Merkillistä, miten ne siellä Yhdysvalloissa sattuivatkin kohdentamaan minulle näitä viestejään. Tiedämme siis, mistä on de facto kysymys, tietysti trollitehtailusta. 

Kanerva kertoo laittaneensa valtaosan viesteistä suoraan roskakoriin, sillä niitä ei voinut ottaa tosissaan.

Riskiä tai uhkaa kaduilla hän ei sen sijaan kokenut kuntavaalikeväänä. Hän kuitenkin pitää ehdokkaiden kokemaa uhkailua vakavana asiana.

– Totta kai ne ovat vakavia asioita, jos kansanvallan puolesta toimivia ehdokkaita ruvetaan poliittisten syiden takia uhkailemaan.

Politiikkaradion vieraat Outi Alanko-Kahiluoto, Juho Eerola ja Ilkka Kanerva
Kuvateksti Alanko-Kahiluoto, Eerola ja Kanerva vierailivat Ylen Politiikkaradiossa keskiviikkona.

Perussuomalaisten Juho Eerola puolestaan kertoo, että kulunut kuntavaalikevät oli hänen osaltaan harvinaisen rauhallinen. 

– Kotkassa oli poikkeuksellisen vähän häirintää, että vaalimainoksia olisi tuhottu tai tilaisuuksiin tultu häiritsemään. Nämä olivat itselleni neljännet kuntavaalit ja ehkä kaikkein vähiten huomasin itse minkään tyyppistä häirintää, Eerola sanoo.

Hänkin tosin sai vaalien aikana sosiaalisessa mediassa uhkausviestejä, mutta kertoo sen olleen onneksi harvinaista. Myös elvytyspaketti-keskustelun aikana tuli paljon sähköpostiviestejä ja vaikuttamista.

Hän muistuttaa, että muualla Suomessa raportoitiin siitä, että vaalimainoksia tuhottiin paljon ja Helsingissä erityisesti perussuomalaisten vaalimainoksiin oli “kaiken maailman viiksiä piirretty”.

Erilaiset vaikuttamiseen pyrkivät viestit ovat keskustelun perusteella tuttuja niin Eerolalle, Kanervalle kuin Alanko-Kahiluodollekin. Alanko-Kahiluoto kertoo havainneensa, että masinoidut viestit ovat lisääntyneet. Se on demokratian kannalta suuri ja vakava kysymys.

– Yksi on tietysti se, että jos on ilmeistä, että varsinkin me naispuoliset kansanedustajat saamme paljon uhkausviestejä, niin se vaikuttaa esimerkiksi siihen, kuinka moni nuori ihminen uskaltaa tai haluaa lähteä mukaan politiikkaan, sanoo Alanko-Kahiluoto.

Hyvin sanottu osa 4 – Ruokkiiko politiikan nykyilmapiiri häirintää?
Hyvin sanottu osa 4 – Ruokkiiko politiikan nykyilmapiiri häirintää? - Toista Yle Areenassa

Miten keskustelu jatkui? Kuuntele Politiikkaradion jakso tästä linkistä.

Hyvin sanottu -debatteja kuullaan Politiikkaradiossa kerran kuussa. Niihin kutsutaan eduskunnan puhemiehistöä ja puhemiesneuvoston jäseniä käymään julkista keskustelua eduskunnan ja politiikan keskusteluilmapiiristä. Eduskunta on mukana Hyvin sanottu -hankkeessa.