Hyppää pääsisältöön

Tiede

Tältä näyttää maailman onnellisimman kansan onni – "Onnellisuuden kuvat voivat lisätä myös kuvien katselijan onnellisuutta", sanoo onnellisuustutkija

Vuodelta 2021
Kollaasi onnellisuuskuvista, tytöt, koira, vastat
Kuvateksti Eläimet, ystävät ja läheiset tekevät suomalaiset onnellisiksi.
Kuva: Yle

Pyysimme yleisöä lähettämään kuvia asioista tai hetkistä, jotka tekevät onnelliseksi. Kuvakeräykseen tuli muutamassa päivässä yli 150 kuvaa, joissa näkyy erilaisia onnen aiheita: eläimiä, luontoa, lapsia, perheitä, harrastuksia, terveyttä.

Onnellisuustutkijan mukaan onnellisuus piilee juuri arjen pienissä hetkissä.

Yle Tiede pyysi yleisöltä kuvia siitä, mikä tekee suomalaiset onnellisiksi kesällä 2021. Halusimme näkymän siihen, mistä suomalaisten onnellisuus koostuu, olemmehan jo neljättä vuotta peräkkäin maailman onnellisin maa.

Näet koosteen kuvista teksteineen tämän artikkelin lopussa.

Onnellisuustutkija Ilona Suojanen on käyttänyt samaa metodia tehdessään väitöskirjaansa varten tutkimusta liittyen työhön ja onnellisuuteen. Mitä hän sanoo nyt lähetetyistä kuvista?

– Useimmat kuvista ovat hyvin arkisia ja tavanomaisiakin, samalla ne ovat ainutlaatuisia ja ihmeellisiä onnellisuushetkiä, jotka voi kokea vain juuri kuvan ottaja ainutkertaisessa ja uniikissa elämässään, Suojanen sanoo.

– Kuvat ovat aidon oloisia, niistä ei välity tunnetta siitä, että pitäisi tehdä vaikutusta kehenkään. Tämä on aivan ihana asia!

Lemmikkieläimet, koirat, kissat, hevoset, esiintyivät useissa kuvissa.

Koira ja pehmopanda vierekkäin makuulla.
Kuvateksti "Onnelliseksi tekee 8 vkon ikäinen koiranpentu, jonka kasvua ja kehitystä seurata."
Kuva: Yle

Ilona Suojanen: "Tämä kuva pehmopandan kokoisesta koiranpennusta autuaan luottavaisena ja rentona on eittämättä onnellisuuskuva. Eläimen läheisyys, ilo, rentous ja pyyteettömyys, sekä mahdollisuus pitää jostakin huolta ja helliä tuovat ihmisille onnen tunteita.

Tutkimuksia eläinten vaikutusta onnellisuuteen tehdään enenevissä määrin, mutta selvää konsensusta siitä miten eläin onnellisuuteemme vaikuttaa ei vielä ole. Tiedämme, että eläimen silittely on tutkimuksissa vähentänyt stressiä ja yksinäisyyttä (turkin ei tarvitse olla pehmeä, myös kilpikonnan kilven silittely käy!). Hevosten läheisyys on vähentänyt traumoja, värikkäät akvaariokalat ovat saaneet syömään lisää, ja lukukoirat ovat helpottaneet änkytystä kouluissa

Edinburghin yliopistossa Skotlannissa oli koeviikkojen aikaan tapana järjestää stressaantuneille opiskelijoille tilaisuus tulla rapsuttelemaan kissoja ja koria. Mikä loistava idea!"

Ilona Suojasen mukaan muiden onnellisuudesta kertovia kuvia katsoessa itsellekin tulee onnellinen olo.

– Valokuvalla on upea voima lisätä paitsi omaa, myös muiden onnellisuutta. Niitä katselemalla kun voi inspiroitua myös muiden onnellisuuslähteistä.

Miehet vastat kasvoilla terassilla.
Kuvateksti Seppo Aarnio: "Ihana juhannus parhaitten kavereitten kanssa."
Kuva: Yle

Ilona Suojanen: "Tässä humoristisessa kuvassa on nostettu esille ystävien merkitys onnellisessa elämässä. Onnellisuutta on tuonut laadukas ja ’ihana’ aika hyvässä seurassa.

Muut ihmiset ovatkin onnellisuustekijälistausten kärjessä korkealla. Läheiset ja aidot ihmissuhteet ovat nousseet esille myös omissa tutkimuksissani tärkeinä onnellisuuden mahdollistajina. Harvardin pitkittäistutkimus 80 vuoden ajalta korostaakin, että läheiset ihmissuhteet pitävät ihmiset onnellisina läpi elämän, eivät raha ja maine. Ihmissuhteisiin kannattaa siis panostaa, myös yhteiskunnallisella tasolla."

Kuvia katselemalla kun voi inspiroitua myös muiden onnellisuuslähteistä.

Onnellisuustutkija Ilona Suojanen

Suojanen kiinnittää huomiota siihen, että harvassa kuvassa onnellisuustekijöitä oli vain yksi, usein onnellisuus koostui kokonaisuudesta, johon vaikuttivat monet asiat.

– Onnellisuus on sekä laajasti ymmärretty tunne ja mielentila, myös hyvin subjektiivinen, oma kokemus. Kuvat ja tarinat yhdessä päästävät meidät lähelle kuvaajan onnea, samalla emme ehkä koskaan täysin voi sitä tavoittaa.

Kihokkikasvi suolla.
Kuvateksti Sari Maanhalla: "Suolla polvet upoksissa kököttäminen ja näiden kiehtovien kummajaisten, kihokkien kuvaaminen. Pieneen minimaailmaan ja sen yksityiskohtiin suuntautuminen ja uppoutuminen. Suon avaruus ympärillä ja sitten siinä hetkessä ovat nämä "suokorujen" lehtikarvojen veikeät pimpulat eli limapisarat alati valmiina saalistamaan ravintoa."
Kuva: Yle

Ilona Suojanen: "Tässä taianomaisessa kuvassa viitataan keskittymisestä hetkeen, yksityiskohtien tarkastelemiseen kokonaisuuksien sijasta. Uppoutuminen hetkeen ja kunnioittava ihmettely ja ihailu voivatkin tukea paitsi onnellisuuttamme myös vaikuttaa käytökseemme kanssaihmisenä.

Berkeleyn yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset, jotka olivat ihailleet eukalyptuspuita auttoivat todennäköisemmin ohikulkijaa kuin verrokkiryhmäläiset. Kunnioittava ihmettely voi tutkimusten mukaan edesauttaa yhteistyötä ja resurssien jakamista, ystävällisyyttä muita kohtaan, sekä vähentää itsekeskeistä toimintaa."

Suojanen kertoo myös tuttavastaan, joka kertoi tallentavansa yhteen kansioon valokuvia, jotka tuovat onnellisen ja hyvän olon. Tutkijan mukaan tämä on parempi tapa kuin inspiroitua sosiaalisessa mediassa muiden juhlahetkistä.

– Tällainen kansio puhelimessa voi olla mukavampi selailtava kuin some. Usein oma arkinen elämä voi olla aivan yhtä onnellinen kuin muiden juhlahetket somessa.

Pensseleitä ja taiteilijatarvikkeita pöydällä.
Kuvateksti Piirka: "Koko elämäni ajan olen palautunut vain piirtämällä. Kaikkein vaikeimpia aikoina olen vain maalannut akvarelleja."
Kuva: Yle

Ilona Suojanen: "Luovuuden ja onnellisuuden välillä on usein tutkimuksissa havaittu yhteyksiä, ja tätä korostetaankin paljon erityisesti työonnellisuustutkimuksissa. Vaikka yhteys on havaittu, ei aina ole selvää kumpi oli ensin: onko onnellinen ihminen myös luovampi, vai lisääkö juuri luovuus onnellisuuttamme (ja vähentää onnettomuutta)? Ehkä vaikutus toimii molempiin suuntiin."

Koivuja metsässä
Kuvateksti Kristiina "Minut tekee onnelliseksi luonto, linnunlaulu ja erityisesti nämä vihreät lehtikatot. Puhelimeni on täynnä vastaavia kuvia, kun haltioidun tästä vehreydestä joka päivä uudelleen. Kuljeskelen usein katse kohti taivasta tai asetun jonkun kivan puun alle makoilemaan ja ihastelemaan tätä näkyä. Vihreys vetää puoleensa."
Kuva: Yle

Ilona Suojanen: "Vihreät lehtikatot tuovat onnellisuutta tässä kuvassa. Vehreyteen yhdistyy kokemuksessa myös linnunlaulu. 

Luonto nouseekin säännöllisesti tärkeäksi onnellisuustekijäksi, paitsi näissä kuvissa, niin yhä enemmän myös onnellisuustutkimuksissa. Kuka tahansa voi Suomessa päästä luontoon halutessaan. Tämä tekee meistä tasavertaisia, pääsy luontoon ei erottele rikkaita tai menestyneitä."

Antibiootti-lääkepakkaus
Kuvateksti Ellis: "Suomalainen erikoissairaanhoito ja antibiootit ovat pelastaneet tänä kesänä kolme perheenjäsentä. Turvallisuus on iso osa onnellisuutta."
Kuva: Yle

Ilona Suojanen: "Terveys ja terveyttä ylläpitävä verkosto ovat syystäkin onnellisuustekijöitä. Terveydellä on monella tavalla vaikutusta onnellisuuteemme ja tupla-annoksen onnellisuutta voi saada sillä, että on omasta ja läheistensä terveydestä kiitollinen. Kiitollisuudella on myös tutkimusten mukaan onnellisuutta lisäävä vaikutus.

Tutkimusten mukaan turvallisuus ja onnellisuus korreloivat keskenään myönteisesti ja turvallisuuden tunne kasvattaa hyvinvointia. Tutkiessani näiden kahden yhteyttä tutkimukseni osallistujat kertoivat usein, että on vaikea olla onnellinen, jos on turvaton olo. Turvallisuuden tunne taas ei useimmiten ole riippuvainen onnellisuudesta."

Kooste yleisön lähettämistä onnellisuuskuvista

Lisää aiheesta Yle Areenassa