Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

Lahti on tunnettu mm. Suomen Chicagona, ympäristöpääkaupunkina ja tempparipääkaupunkina. Lahden monet, jopa ristiriitaiset kasvot puhuttavat lauantain Hyvin sanottu -keskusteluissa.

Vuodelta 2021
Päivitetty 18.06.2021 15:36.
Tosi-tv kasvoja
Kuva: Yle Kioski/Marleena Lammikko

Lahden historia ja mielikuvat kaupungista ovat poikkeuksellisia. Lahti on tänä vuonna Euroopan ympäristökaupunki, joka näyttää muulle Euroopalle mallia, kuinka vihreät arvot saadaan osaksi ihmisten arkea. Samanaikaisesti kuva Helsingin varjoon jääneestä huumekeskuksesta vaivaa. Kaupunki on tullut tunnetuksi myös tempparipääkaupunkina, tosi-tv-sarjojen kautta julkisuuteen ponnistaneiden lahtelaisten avulla.

Mikä lahtelaisia hävettää ja mistä kaupungissa ollaan ylpeitä? Miten yhdellä kaupungilla voi olla näin monet eri kasvot? Näistä aiheista ja niiden lieveilmiöistä keskustellaan Lahden Hyvin sanottu -keskusteluissa lauantaina 19.6 klo 13 alkaen.

Keskustelut ovat nähtävissä sekä suorana lähetyksenä, että tallenteena Yle Areenassa. Voit osallistua keskusteluun suoran lähetyksen aikana Ylen chatissa osoitteessa chat.yle.fi

Miten ympäristötavoitteet saadaan arkiteoiksi?

Lahdella on tänä vuonna vastuu Euroopan ympäristöpääkaupunkina näyttää muulle Euroopalle mallia, kuinka vihreät arvot saadaan osaksi ihmisten arkea. Lahden vuosi Euroopan ympäristöpääkaupunkina on nyt puolivälissä, ja onkin hyvä aika tarkastella missä hankkeen osalta mennään.

Lahden ympäristöpääkaupunki -tekoja kehutaan pitkin Suomea ja Eurooppaa, mutta Lahdessa kaupungin ympäristöponnistelut eivät ole saaneet asukkaita halkeamaan ylpeydestä. Päinvastoin - kritiikkiä sataa niin älypyörätielle, pyöräilijöiden kiertoliittymille kuin muillekin liikennesuunnitelmille, joilla yritetään vähentää päästöjä. 

Lahtelaisten mielipiteet pohdituttavat myös keskustelun juontaja Marjo Pirilää.

  • Edetäänkö ilmastonmuutoksen torjunnassa liian nopeasti vai liian hitaasti? Kaikki kaupunkilaiset eivät halua muuttaa kaupunkia niin nopeasti kuin sitä nyt tehdään mm. pyöräteiden ja muiden ekologisten valintojen osalta. Osa taas on sitä mieltä, että kaupungin pitää katsoa tulevaisuuteen.

Noin neljännes Lahdessa kuntavaaleissa äänestäneistä ei pidä Lahden ympäristöponnisteluja vaivan arvoisena. Tästä kertoo ympäristöhanketta vastustavien perussuomalaisten ja sitoutumattomien Pro Lahden saama kannatus. Lahdessa vastustetaan edelleen mm. pyöräilyn edistämista ja hiilineutraaliuteen pyrkimistä. Millä keinoin kuilua tavoitteiden ja arkitekojen välillä saadaan kavennettua?

Erilaiset kannat pääsevät ääneen lauantaina, kun keskustelemaan saapuvat Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeen ohjelmajohtaja Saara Vauramo, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehto, Etelä-Hämeen luonnonsuojelupiirin pj. Petri Honkanen ja Suomen ilmastopaneeliln jäsen Annukka Vainio.

Pirilä toivoo keskustelijoilta ymmärrystä ja rakentavaa lähestymistä toistensa mielipiteitä kohtaan.

  • Toivon, että keskustelijat tuovat omat kantansa näkyviin selvästi, mutta myös kuuntelevat mitä toisilla on sanottavaa. Toivon myös ymmärrystä siitä, että kaupunkilaisilla on erilaisia mielipiteitä, mutta siitä huolimatta päättäjien on katsottava tätä hetkeä pidemmälle. Toivon rohkeaa, mutta ystävällistä  keskustelua.

Lisää Lahden ympäristöpääkaupungiudesta voit lukea kootusti täältä.

Tosi-tv ja somejulkisuus

Lahdella on maine Suomen realitypääkaupunkina, sillä tosi-tv-osallistujat ovat usein lähtöisin Suomen Chicagosta. Tv-realityyn osallistumisen kaari ei usein kuitenkaan pääty siihen kun kuvaukset loppuvat ja sarja nähdään televisiossa. Osallistumisen kautta voi syntyä somejulkisuutta, jonka valitettava lieveilmiö lähivuosina on ollut etenkin naisiin kohdistuva vihapuhe.

Yle Kioskin Hyvin sanottu -keskustelussa puhutaan avoimesti realitystä ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Tilaisuuden juontavat Yle Kioskin toimittajat Marleena Lammikko ja Aliisa Ristmeri. Juontajat avaavat sitä, miksi aihe keskustelulle on valittu.

  • Lahti on tunnetusti Suomen tempparipääkaupunki. Temptation Island -realityn osallistujat ovat nimittäin hämmentävän usein lahtelaisia. Juuri tästä syystä halusimme ottaa Lahdessa järjestettävässä Hyvin sanottu -tapahtumassa aiheeksi tosi-tv:n, somejulkisuuden ja vihapuheen, jota etenkin tosi-tv-formaatteihin osallistuvat naiset saavat osakseen.

Vieraina ovat televisiosta ja sosiaalisesta mediasta tutut Kelly Kalonji, Anna Roininen ja Lahdesta lähtöisin oleva Meiju Koskela. Kaikki päivän vieraista on osallistunut tv-realityyn, ja saanut tämän myötä osakseen somessa vihapuhetta. Juontajat odottavatkin keskustelulta tiettyjen muurien murtamista.

  • Mukana keskustelussa on kolme sanavalmista nuorta naista, joilla on valitettavan paljon kokemusta vihapuheesta. Tarkoituksena on myös purkaa stereotypioita liittyen reality-julkisuuteen.

Myös yleisö pääsee jälleen kerran osallistumaan Hyvin sanottu -keskusteluun chatin kautta. Chatissa voi lauantaina lähettää kysymyksiä keskustelun vieraille Q&A-hengessä.

Lahden satama
Kuva: Emilia Korpela / Yle

Lahti - Kieltojen kaupunki?

Lahden identiteettiin liittyy jos jonkinlaista itsetunto-ongelmaa eräänlaisena  pääkaupunkiseudun lähiönä, vaikka kaupungilla on oma vankka kulttuurinsa toisaalta Päijät-Hämäläisenä ja hollolalaisena pitäjänä, toisaalta karjalaisten kaupunkina evakkotaustastaan johtuen.

Sotien jälkeen kaupungin maine kieltojen kaupunkina jatkui pitkälle 70-luvulle, jolloin monenlaista toimintaa katsottiin paheksuen. Vielä 80-luvullakaan oikeastaan saanut tehdä muuta kuin mihin sai suoranaisen luvan joko Neuvostoliitolta tai kirkolta.

Päivän viimeistä keskustelua johtaa toimittaja Samuli Aaltonen, jota entisenä lahtelaisena keskustelu koskettaa myös. Aaltosella onkin oma kuvaelma siitä, millaisena lahtelaisia itseään pidetään.

  • Olen päässyt vetäjäksi paneeliin, koska olen muuttanut Lahesta pois 3-5 kertaa, laskutavasta riippuen. Ja jälleen olen täällä. Tämä tekee myös minusta aiheemme asiantuntijan, ja olen ihan todella innoissani päästessäni mukaan rakentamaan tätä keskustelua ja analyysiä lahtelaisista, itseni mukaanlukien.

Aaltosen mukaan, nykyaikaan tultaessa lahtelaiset ymmärretään edelleen helposti väärin vinkeästi kieroonkasvaneen huumorinsa myötä. Asiat sanotaan mielellään ironisesti, eli ei tarkoiteta mitä sanotaan, vaan vinoillaan rouheasti liioitellen. Lisäksi lahtelainen ironiakin on usein ironista, jolloin yllättäen tarkoitetaankin juuri mitä sanotaan, vaikka sanotaankin jotain, joka näyttää yksinkertaisesti ironialta kaikessa julkeudessaan.

 

Mitä tästä mielikuvasta tuumaa itse lahtelaiset? Aiheesta saapuu keskustelemaan rap-artisti Kari “Brädi” Härkönen, Sleepy Sleepers ja Leningrad Cowboys -yhtyeistä tuttu luovuuden asiamies Mato Valtonen, brändi- ja sisältöstrategisti Eeva Ristkari ja tapahtuma- ja ravintola-alan yrittäjä Martin Mustonen.

 

Aaltonen odottaakin keskustelijoilta suoria vastauksia.

 

  • Hyvin sanottu -paneeliin on kutsuttu entisiä ja nykyisiä lahtelaisia, jotka ovat kaikki tunnettuja suoraan asiat sanovina persoonina. Varsinkin nyt kun aihe on jokaisen sydäntä lähellä, voidaan odottaa kiertelemätöntä pohdintaa siitä, mikä Lahtea ja lahtelaisia oikein vaivaa.

Lauantain 19.6. Hyvin sanottu -keskusteluiden aikataulu:

13.00-13.45 Miten ympäristötavoitteet saadaan arkiteoiksi?

14.00-14.45 Tosi-tv ja somejulkisuus

15.00-15.45 Lahti - Kieltojen kaupunki?

Lahden Hyvin sanottu -keskustelut ovat katsottavissa Yle Areenassa. Liity mukaan keskusteluun ja tule esittämään omat näkökulmasi keskustelujen aiheisiin chatissa osoitteessa chat.yle.fi.

Hyvin sanottu -hanke on yhteiskunnallisia toimijoita yhteen kokoava viisivuotishanke (2021–2026), jolla pyritään vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä.

Lisää tietoa hankkeesta ja siinä mukana olevista tahoista löytyy täältä.