Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Oletko kelpo patsastelija vai putoatko heti jalustalta? – testi paljastaa kuinka hyvin tunnet Helsingin julkisia taideteoksia

Vuodelta 2021
Nainen istuu abstraktin vaaleanpunaisen patsaan keskellä, katsoo ylöspäin.

Nyt puhalletaan pölyt patsastelusta! 

Sanakirjan mukaan patsastelu tarkoittaa esiintymistä itseään korostaen, liioitellun arvokkaasti ja korostetun jäykästi. Mutta pönötyksen sijaan tämän päivän julkiset taideteokset ovat laskeutuneet jalustoiltaan kansalaisten pariin, päämääränä ilahduttaa ja herättää ajatuksia. 

Olkoon patsastelu tästä lähtien julkisen taiteen äärellä kohtaamista ja ylpeyttä hienoista teoksista! 

Yleissivistystä ja taidetuntemusta mittaava testi haastaa kohtaamaan kaupunkilaisten iloksi pystytetyt julkiset teokset. Niillä on paljon kerrottavaa. Jos kysymykset tuntuvat vaikealta, saa tietenkin luntata. Helsingin taidemuseon HAMin sivuilta löydät Helsingin lähes 500 julkista taideteosta. Veistospankkiin on koottu perustietojen lisäksi myös taustoja teoksista sekä veistoksen sijainti kartalla. 

Alkuun pääset myös kuuntelemalla Patsastelua-sarjaa Radio 1:ssä alkaen 20.7.2021 kello 17:10 ja uusinta lauantaisin 11:35. Sarja löytyy myös Areenasta. Toimittaja Tina Cavén ja taiteentuntija Kari Kenetti lähtevät kaupungille katsomaan millaisiin taideteoksiin siellä voi törmätä. Julkinen taide on tarkoitettu kaikkien iloksi ja jokaisen vapaasti tulkittavaksi.