Hyppää pääsisältöön

Kädet multaan

Lomamatka suunnitteilla eikä kasveille ole hoitajaa? Ei hätää, näillä kasteluvinkeillä kasvisi pärjäävät yksin kotona ja pihalla

Vuodelta 2021
kukkia kastellaan
Kuvateksti Kastelun voi hoitaa monella tapaa.
Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Kun lähdet kesälomamatkalle, varmista istutuksillesi riittävä vedensaanti. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta perinteiseen naapuriapuun, on olemassa muitakin vaihtoehtoja.

Puutarha voi hyvinkin selvitä lomamatkan ajan ilman hoitajaa, mutta viljelijän tulee huomioida muutama seikka. Mitä isompi maa-ala, sen enemmän se varastoi itseensä vettä. Kasvimaalla on siis isommat vesivarastot kuin mullalla pienessä ruukussa. Mitä isompi kasvi, sitä syvemmälle sen juuretkin ulottuvat, ja sillä on paremmat vesivarannot käytettävissä. 

Viljelijän lomamatkan suunnittelu kannattaa oikeastaan aloittaa jo keväällä, kun tekee valintoja kasveista ja niiden kasvupaikasta. Isolehtiset kasvit, kuten kurkku ja kurpitsat, vaativat enemmän vettä kuin pienilehtiset kuten timjami. Jos kasvisi jäävät pitkäksi aikaa yksin, olisiko ensi kasvukautena mahdollista valita pienilehtisiä?  

Lavankaulusviljelmä
Kuvateksti Kasvien vedentarve riippuu kasvista, kasvupaikasta ja mullan tilavuudesta.  
Kuva: Yle / Maija Virtanen

Isompaan ruukkuun saa enemmän multaa kuin pieneen, ja se luovuttaa kosteutta pidemmän aikaa. Voit valita altakasteluruukun, jos kasvisi on ahne vedelle ja jää matkojen takia välillä ilman kastelijaa.  

Perinteiset saviruukut on hyvä kastella kunnolla ennen istutusta. Savi varastoi itseensä vettä, mikä on hyvä asia sillä se voi vapauttaa kosteutta kasville. Se voi myös imeä itseensä kosteuden mullasta, jos ruukku pääsee kuivaksi. Muoviruukut ja sisältä lasitetut ruukut eivät toimi samalla tavalla. Saviruukun voi myös antaa kastua kunnolla uudemman kerran ennen matkaa. 

Mullan valinnallakin voi vaikuttaa kastelutiheyteen. Muheva multa varastoi kosteutta itseensä paremmin kuin kuiva. Kastelukiteet tai biohiili varastoivat erityisen hyvin kosteuden ja vapauttavat kasveille vettä pitkän ajan. Saatavilla on multaan lisättäviä kastelukiteitä sekä multaa, jossa on valmiina kastelukiteitä tai biohiiltä. Kastelukiteistä kannattaa valita muoviton vaihtoehto, ettei kuormita ympäristöä mikromuovilla. Biohiilen etu on, että se varastoi ja vapauttaa kosteuden lisäksi ravinteita. 

Vehreä viljelypalsta, etualalla kastelukannu.
Kuvateksti Kastele kasvimaatasi useana iltana ennen matkaa.
Kuva: Yle / Maija Virtanen

Lomakastelu kannattaa aloittaa varsinkin kasvimaalla jo noin viikkoa ennen matkaa. Kun maa varastoi pidemmän aikaa vettä, sillä on kasveille mistä ammentaa. Rutikuiva maa ei ime itseensä, vaan vesi valuu sen pintaa pitkin pois.  

Kun olet kastellut kasvimaan hyvin, kata mullan pinta esimerkiksi ruohosilpulla. Kate pitää kosteuden maassa pidempään.  Myös parvekkeen ruukkukasveille voi lisätä katetta ruukun mullan päälle.  

Vanhassa kottikärryssä kasvava kurpitsa, joka on suojattu lasten sateenvarjolla.
Kuvateksti Varjon tarjoaminen auttaa myös kasveja paahteella.
Kuva: Yle / Maija Virtanen

Kate myös muhevoittaa maata hajotessaan pidemmän ajan kuluessa. Kosteuden haihtumista voi estää katteen lisäksi esimerkiksi laudoilla tai vaikka raparperin lehdillä. Lautoja tai lehtiä kannattaa asettaa samoista syistä myös kasvatusrivien väleihin. Pidä huoli, ettei katteessasi pesi kotiloita tai muita tuholaisia.  

Parvekkeelle voi myös luoda kosteamman ilmaston asettamalla lattialle laakean vadin tai vannan, jonka pohjalle laitat vettä ja soraa tai hiekkaa. Ruukut voi nostaa sen päälle, kuitenkin niin, etteivät ne ui vedessä. Tämä vesi luo kosteutta ilmaan, jolloin kasvi ei haihduta niin paljon vettään. Ruukkuihin istutetut kasvit kannattaa lomamatkan ajaksi siirtää varjoisaan paikkaan. 

Siirtolapuutarhassa kastelupullo tomaatintaimen vieressä ruukussa.
Kuvateksti Lomakastelijan voi tehdä juomapullosta. Varjoisassa paikassa pulloa ei tarvitse peittää.  
Kuva: Yle / Maija Virtanen

Parveke-, sisä- tai pihaviljelyksille voi helposti ja edullisesti rakentaa myös yksinkertaisen kastelujärjestelmän. Tässä kaksi esimerkkiä. 

Tee esimerkiksi ruuvilla pari reikää 1,5 litran muovipullon kaulaan. Täytä korkilla suljettu pullo vedellä ja hautaa se multaan kasvin lähelle ylösalaisin. Pullo vapauttaa veden hitaasti maahan. Kuivaan multaan vesi imeytyy nopeammin, märkään hitaammin.  

Huomaa, että vesi pullossa toimii auringon kanssa linssinä ja saattaa huonossa tapauksessa sytyttää jopa tulipalon. Tämän vaaran voi välttää sujauttamalla pullon esimerkiksi parittomaan sukkaan.

Kastelupullo, jonka päälle vedetty raidallinen sukka.
Kuvateksti Juomapullo voi sytyttää tulipalon, jos sitä ei peitä.
Kuva: Tiina Ikonen

Toinen keino on leikata puuvillanauhasta tai vanhasta tiskirätistä suikaleita. Hautaa toinen pää multaan ja toinen vesiastiaan. Sijoita vesiastia alemmaksi kuin kasvi. Muuten vettä virtaa liikaa. Testaa lomakastelijasi ennen matkaa.

Tomaatintaimia ruukuissa, joihin vedetty puuvillasoiro vesiastiasta.
Kuvateksti Puuvillanauhasta saa myös lomakastelijan.
Kuva: Yle / Maija Virtanen

Jos kuitenkin saat kastelijan tiluksillesi, muista näyttää hänelle, mistä vettä helpoiten saa ja sopikaa, kuinka usein ja paljon vettä tulisi kasveille viedä. Kastelua tulee myös säätää säiden mukaan.

Sitten vaan lomamatkalle lompsis! 

Artikkelia varten on haastateltu Marttaliiton asiantuntija Tiina Ikosta.