Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Tänä kesänä Radio 1:ssä on Latinalaisen Amerikan heinäkuu

Vuodelta 2021
Päivitetty 01.07.2021 16:37.
Latinalaisen Amerikan heinäkuu Yle Radio 1:ssä
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Yle Radio 1:n heinäkuun teema on Latinalainen Amerikka. Kuukausi tarjoaa radiomatkan seudulle, josta on kulkeutunut arkeemme monenmoisia vaikutteita: Etelä-Amerikkaan, Karibian alueelle ja Väli-Amerikkaan.

Samba ja tango tai musiikin suurnimet Heitor Villa-Lobos ja Astor Piazzolla ovat seudun lahjoja maailmalle. Heinäkuun aikana nousevat esiin myös muun muassa Jose Luis Borges, Pablo Neruda, Gabriel García Márquez ja Frida Kahlo. Puhutaan vapautuksen teologiasta, tulivuorista ja solidaarisuusmatkoista Kuubaan, vieraillaan pampan takamailla ja tutustutaan alkuperäiskansojen kieliin ja soittimiin. 

Millainen on Latinalaisen Amerikan maiden historia tai yhteiskunnallinen nykytodellisuus? Kuinka kohdellaan naisia, vähemmistöjä tai alkuperäiskansoja? Kenen käsissä on valta ja voima?

Tällaisiin ja lukuisiin muihin aiheisiin pääsee sukeltamaan Yle Radio 1:n Latinalaisen Amerikan heinäkuussa. Sekä radiokanavalla että Yle Areenassa heti 1. heinäkuuta alkaen.

Kuuntele myös Kuuluttajan vieras -jakso, jossa Radio 1:n vastaava tuottaja Anna Simojoki kertoo Latinalaisen Amerikan heinäkuun tarjonnasta. Studiossa on mukana myös kuuluttaja Jari Aula.

Poimintoja ohjelmistosta:

Kolmessa tunnissa halki Etelä-Amerikan

Kolmessa tunnissa halki Etelä-Amerikan

Suuria kaupunkeja ja pieniä baareja! Huimalla reissulla käydään Etelä-Amerikan kaikissa maissa. Kolmeosainen sarja. Toimittaja on Jukka Kuosmanen. Yle Radio 1 maanantaisin klo 10. Kaikki jaksot Yle Areenassa.

Tuntematon Latinalainen Amerikka
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Tuntematon Latinalainen Amerikka

Bolivia - litiumistako maan pelastajaksi? Uruguaylaiset ovat avoimia, mutta mate ja jalkapallo ovat kaikki kaikessa. Afrobrasilialaisessa maailmankuvassa näkyvä ja näkymätön todellisuus kietoutuvat yhteen. Panama on maailman napa. Viisiosainen sarja. Toimittaja on Jari Aula. Yle Radio 1 lauantaisin klo 11. Myös Areenassa.

Haalistuva vallankumous
Kuva: Yle

Haalistuva vallankumous

Keväällä 2021 Kuubassa koettiin symbolisesti suuri muutos. Vuoden 1959 jälkeen maan johdossa on ensimmäistä kertaa henkilö, jonka sukunimi ei ole Castro. Kolmeosaisessa sarjassa katsotaan Kuuban ja sen vallankumouksen historiaa. Toimittaja on Harri Alanne. Yle Radio 1 maanantaisin klo 12.10. Myös Yle Areenassa.

Lattareista lakeuksille.
Kuva: Hans Weckman / Yle

Lattareista lakeuksille

Kohtaamisia Suomessa asuvien ihmisten kanssa, joilla on voimakas suhde Latinalaiseen Amerikkaan; eroja, yhtäläisyyksiä, tarinoita ja tunteita. Sarjaa toimittavat Charlotta Hagfors ja Jalmari Laine. Yle Radio 1 lauantaisin klo 12.30. Myös Yle Areenassa.

Etelä-Amerikkaa etsimässä

Uusia jaksoja. Myyttisen maanosan kiehtovimmat tarinat. Takaisin viidakkoon! - kadonnut Percy Fawcett, sademetsä ja minä. Runoilija Pablo Neruda – nobelistin elämän varjoisampi puoli. Argentiinalainen tango - milongailtojen taikaa. Toimittaja on Jukka Kuosmanen. Yle Radio 1 torstaisin klo 17.10. Myös Yle Areenassa.

Kurkistus intiaanikieliin
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Kurkistus intiaanikieliin

Latinalaisen Amerikan intiaanikieliä on puhuttu kymmenien tuhansien vuosien ajan ja niitä on jopa tuhat eri kieltä. Latinalaisen Amerikan intiaanikielien saloihin johdattaa asiantuntijoiden avulla Jari Aula. Neliosainen sarja. Yle Radio 1 tiistaisin klo 10.35. Myös Yle Areenassa.

Espanjan kieli synnytti Latinalaisen Amerikan
Kuva: Hans Weckman / Yle

Espanjan kieli synnytti Latinalaisen Amerikan

Maailman toiseksi puhutuin kieli, espanja, on pieneltä kanta-alueeltaan Lounais-Euroopasta käsin saanut haltuunsa puolikkaan mantereen. Toimittajana Olavi Seppänen. Yle Radio 1 keskiviikkona 7.7. klo 10. Myös Areenassa.

Latinalaisen Amerikan musiikin alkujuuret.
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Latinalaisen Amerikan musiikin alkujuuret

Erkki Toivasen (1938-2011) toimittama kolmiosainen sarja Latinalaisen Amerikan taidemusiikista. Sarja on vuodelta 1999. Yle Radio 1 torstaisin 8.7. alkaen klo 21. Myös Areenassa.

Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma

Brasilia - sieltä löytyy World music sanan varsinaisessa merkityksessä: sambasta bossa novaan ja tropicáliasta lambadaan. Yle Radio 1 torstaina 8.7. klo 17.30. Myös Yle Areenassa.

Keinuva talo: Lattarimusiikki sykkii Euroopassakin

Ei se ole vaan lattaria! Se on sonia, rumbaa, mamboa ja tangoa, se on timbaa, cumbiaa, latin jazzia, bachataa. Toimittaja Mika Kauhanen. Yle Radio 1 maanantaina 5.7. klo 20. Myös Areenassa.

Klassinen kattaus
Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle

Klassinen kattaus: Suite brasileira

Klassinen kattaus latinalaisamerikkalaisissa tunnelmissa. Yle Radio 1 lauantaina 3.7. klo 13. Myös Areenassa.

Simón Bolívar -sinfoniaorkesterin konsertti Helsingissä 2016

Venezuelan Simón Bolívar -sinfoniaorkesterin vierailu Helsingin juhlaviikoilla syyskuussa 2016. Konsertin väliajalla on haastateltavina kapellimestari Gustavo Dudamel, suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä ja toimittaja Jaana Kanninen. Väliajan toimittaa Timo Asikainen, konsertin toimittaja on Helena Hannikainen. Yle Radio 1 perjantaina 2.7. klo 19.02. Myös Areenassa.

Virtasen taloushistoria

Tarinoita talouden myllerryksistä: Venezuela – rikkaan maan matka kohti konkurssia. Liiketoimintaa Latinalaisessa Amerikassa. Kuuba Fidelin jälkeen. Toimittajana Juha Virtanen. Yle Radio 1 torstaisin klo 10. Myös Yle Areenassa.

Ja paljon muuta! Lisää ohjelmia löydät: