Hyppää pääsisältöön

Draama

”Jokaisella meistä on tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi” – Someen tuotettu dokumenttisarja kuvaa aikaamme silmiä avaavalla tavalla

Vuodelta 2021
Päivitetty 08.11.2021 09:23.
Meidän aika lyhytdokumenttisarjan tekijät Ada Johnsson ja Milla Muuronen
Kuvateksti Meidän aika dokumenttisarjan tekijät Ada Johnsson ja Milla Muuronen.
Kuva: @shoothayley

Instagramissa julkaistava dokumenttisarja Meidän aika päästää katsojan tutustumaan inspiroivien nuorten ja nuorten aikuisten tarinoihin. Sarja käsittelee muun muassa yhdenvertaisuutta, aitoutta ja monimuotoisuutta.

Meidän aika kuvastaa nimensä mukaisesti meidän aikaamme. Aikaa, joka on täynnä mielenkiintoisia tarinoita ja kohtaamisia. Ajatus näiden hetkien ikuistamisesta kiehtoi vasta valmistunutta elokuva-alan ammattilaista Ada Johnssonia ja antropologian opiskelija Milla Muurosta.

– Jokaisella meistä on tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi, Johnsson sanoo.

Johnsson ja Muuronen kertovat, että on ollut silmiä avaavaa ja koskettavaa huomata, miten tilanteet elävät ja muuttuvat myös dokumentin teon aikana. He ovat päässeet todistamaan uskomattomia kasvuprosesseja sekä unelmien toteutumista, kuten Youssef Asad Alkhatibin opintojen alkaminen Teatterikorkeakoulussa ja aktivisti Zahra Karimyn pääseminen Helsingin Vihreiden varavaltuutetuksi. 

Zahra Karimyn kasvot erikoislähikuvassa
Kuvateksti Aktivisti Zahra Karimy kertoo, miten erilaista hänen elämänsä olisi, jos hän ei olisi yksivuotiaana saanut perheensä kanssa turvapaikkaa Suomesta.
Kuva: Ada Johnsson

Kun sarjan tekijät tapasivat Karimyn ensimmäisen kerran, hän oli valmistautumassa ylioppilaskirjoituksiin sekä ehdolla Helsingin kunnallisvaaleissa 2021.

Nuoren aktivistin arvot eivät jääneet epäselviksi; ihmisoikeudet, ympäristö ja antirasismi olivat asioita, joiden puolesta hän taistelee. Karimy reflektoi myös tilannetta Afghanistanissa ja sitä, miten erilaista hänen elämänsä olisi, jos hän ei olisi yksivuotiaana saanut perheensä kanssa turvapaikkaa Suomesta.

Nyt Karimy haluaa antaa osansa takaisin. Hän palasi hiljattain Suomeen Kabulista, jossa hän työskenteli naisten oikeuksiin liittyvän projektin parissa.

Meidän aika -dokumenttisarjan juliste
Kuvateksti Dokumenttisarja Meidän aika kertoo kuuden ihmisen tarinan.
Kuva: Ada Johnsson, logo Nik Nummi

Ylen @areena.stories -tilillä julkaistava sarja on jatkoa Johnssonin ja Muurosen Matters Now -dokumenttisarjalle, joka julkaistiin Instagramissa @matters.now -tilillä sekä YouTubessa syksyllä 2020. Uuden kuusiosaisen sarjan keskiössä ovat nuoret ja nuoret aikuiset, sekä heille merkitykselliset teemat. 

– Ensimmäisellä kaudella mukana oli laajasti eri-ikäisiä ihmisiä. Palautteen pohjalta huomasimme, että erityisesti nuorten tarinat herättivät kiinnostusta. Vastaanotto konseptille oli jo tuolloin hyvä, Muuronen kertoo.

Tuoreissa jaksoissa tullaan näkemään muun muassa saamelainen aktivisti Petra Laiti, tukholmalainen visuaalinen taiteilija Björk Hijoort sekä näyttelijä Youssef Asad Alkhatib, joka saapui Suomeen pakolaisena Syyriasta.

– Kaikki mukana olevat tarinat kuvastavat hyvin tätä hetkeä. Minkälaisista ihmisistä, muutoksista ja arvoista meidän aikamme koostuu.

Ada Johnsson kiipeää puuhun, Milla Muuronen poseeraa puun alla
Kuvateksti – Asumme kämppiksinä, joten uusia ideoita voi syntyä vaikka aamupalapöydässä, Johnsson ja Muuronen kertovat.
Kuva: @shoothayley

Johnsson ja Muuronen kertovat työprosessin olleen avartava. Koska dokumentointi keskittyy henkilökohtaisiin kokemuksiin, oli kaksikolle erityisen tärkeää luoda haastateltaville turvallinen ilmapiiri. Ympäristö, jossa oman tarinan jakaminen tuntuu hyvältä. Kuvaus- ja haastattelupäivinä läsnä oli vain muutama ihminen.

– Ykkösprioriteettina meillä oli se, että jokaisella on hyvä olla ja että tarinalla itsellään on myös mahdollisuus elää siinä hetkessä. Tiiviillä työryhmällä ihmisten tapaaminen oli erityistä, Muuronen sanoo.

Dokumenttisarjan ensimmäisen kauden tekijät toteuttivat kahdestaan nollabudjetilla. Johnsson ja Muuronen kertovat yhteistyönsä olleen aina antoisaa ja luontevaa, sillä projektit ovat koostuneet molempien näkemyksistä. Johnssonin vahvuudet ovat kuvauksessa sekä tuottajuudessa, Muurosen opiskelutausta heijastuu erityisesti taitoon käsitellä tarinoita ja haastattelutilanteiden herkkyyttä.

– Asumme kämppiksinä, joten uusia ideoita voi syntyä vaikka aamupalapöydässä. Yhteisissä projekteissa pystymme hyvin hyödyntämään molempien osaamista, Johnsson sanoo.

– On ainutlaatuista, että tällaisia juttuja voi tehdä ystävän kanssa, Muuronen jatkaa hymyillen.

Uusien jaksojen tuotantoon kaksikko keräsi mukaan myös muita nuoria ammattilaisia. Yhteistyöhön lähti osaajia muun muassa promoamisen ja auditiivisen sisällöntuotannon puolelta.

– On ihanaa, että tällaisen toteuttaminen kiinnostaa. Palasia tulee hiljalleen lisää.

Ada Johnsson ja Milla Muuronen poseeraavat silmät kiinni kaislikossa
Kuvateksti – Jokaisella meistä on tarina, joka ansaitsee tulla kuulluksi, Ada Johnsson sanoo.
Kuva: @shoothayley

Johnsson ja Muuronen pyrkivät dokumenttisarjallaan inspiroimaan, luomaan ymmärrystä erilaisuutta kohtaan ja tuomaan ihmisiä yhteen yksi tarina kerrallaan. Muuronen kokee, että kohderyhmän tavoittamisen kannalta on tärkeää, että julkaisualusta on nimenomaan some.

– Meille on alusta asti ollut tärkeää, että sisältöä pystyy jakamaan mahdollisimman helposti. Että tarinat tavoittavat mahdollisimman monia. 

Yksilöiden tarinoiden kautta katsoja pystyy syventymään isoihin teemoihin uniikilla tavalla. Tekijät toivovat sarjan tarjoavan ajateltavaa ja samaistumispintaa.

– Toivottavasti jaksot inspiroivat itsetutkiskeluun sekä kuuntelemaan tarkemmin erilaisia tarinoita ympärillämme, Johnsson summaa.

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!