Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Yrittäjä Kirsi Piha: Toivottavasti jokaisella on lähellään edes yksi ihminen, joka luo merkityksellisyyden tunteen

Vuodelta 2021
Päivitetty 05.07.2021 11:37.
Kirsi Piha
Kuva: Parad Media, Tuuli Laukkanen / Yle

Kesän ensimmäinen Kutsuvieras on yrittäjä ja poliitikkonakin toiminut Kirsi Piha. Hän puhuu elämään merkityksellisyyttä tuovista asioista.

Kuuntele Kutsuvieras Yle Areenassa

Kirsi Pihalla on kahdet juuret: toiset Helsingin asfalttikaduilla ja toiset Etelä-Savossa järven rannalla saunapolun paksuissa koivunjuurissa.

Kirsi kokee, että hän on koko elämän kestävällä matkalla etsimässä merkitystä. Syy siihen löytyy lapsuudesta.

– Olin 7-vuotias kun isäni kuoli. 32-vuotiaana hän ei enää löytänyt elämälle mitään merkitystä. Hän kuoli oman käden kautta.

Kun läheinen ihminen päätyy siihen, ettei elämällä ole mitään mieltä tai merkitystä, se herättää monia kysymyksiä.

– Kuinka siihen joutuu? Tai pikemminkin kuinka olla joutumatta siihen tilanteeseen?

Kirsi Piha, Helsinki 28.11.2020
Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Kirsi pohtii, että isän kuolema on saanut hänet melko vaativaksi elämän merkityksen suhteen. Hänen mukaansa jokaisen on luotava ja rakennettava merkitys elämään itse, yleistä kaikille sopivaa ratkaisua ei ole olemassa.

– Ihminen tarvitsee muita ihmisiä, jotta elämä tuntuisi merkitykselliseltä. Verratakseen, rakastaakseen, tullakseen nähdyksi.

– Isän viimeisenä jouluna sain häneltä lahjaksi hopeisen kaulaketjun, jossa oli pieni hopeinen sydän. Isä kuoli seuraavan vuoden maaliskuussa.

Kaulaketju ja sydän jäi symboloimaan isää.

Kirsi Piha, Helsinki 28.11.2020
Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Työ on aina ollut Kirsille merkitysellistä. Lapsena hän sai osallistua mökkipaikkakunnalla heinäntekoon. Heinät laitettiin seipäille kuivumaan. Seipäissä oli tasaisesti reikiä. Reikiin työnnettiin heinän laiton välissä keppi, jotta heinä pysyi seipäällä ilmavasti ja kuivui.

– Sain olla kalikkatyttö ja juosta kalikkapussin kanssa seipäältä seipäälle, jotta muut pystyivät keskittymään heinänlaittoon.

Kirsistä tuntui että hän oli osa porukkaa ja sai osakseen arvostusta. Tietenkin muiden työt olivat raskaampia, mutta jokainen teki jotain hyödyllistä, jotta toinen pystyi tekemään työnsä hyvin.

Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan myös miksi Kirsin käteen on tatuoitu sana Curiosity, uteliaisuus.

Radio Suomen Kutsuvieraana tällä viikolla ovat myös kirjailija Jukka Laajarinne, rokotetutkija Hanna Nohynek, matematiikan professori Samuli Siltanen sekä näyttelijä ja laulaja Eija Ahvo.

Katarina Blomqvist / Parad Media

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Sarjaa voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.