Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Laulaja Pate Mustajärvi: Lapsena elämä oli vauhdikasta mutta vielä kovin viatonta

Päivitetty 12.07.2021 08:57.
Pate Mustajärvi

Toisen Kutsuvieras-viikon aloittaa laulaja Pate Mustajärvi. Hän puhuu lapsuutensa tapahtumista Tampereella.

Kuuntele Kutsuvieras Yle Areenassa

Pate Mustajärvi maalaa esiin kadonneen Tampereen. Miehillä riitti töitä, kun kaupunkiin rakennettiin kerrostaloja kovalla vauhdilla. Paten isä oli töissä aamuseitsemästä iltaneljään.

– Äitini oli jatkuvassa iltavuorossa Pyynikin uimahallissa saunottajana.

Pate Mustajärvi Tartu Mikkiin -ohjelmassa 2.1.2015

Ikurissa oli seuraintalo ja naapurikylässä jopa armeijan varikko, josta isommat pojat kävivät huutokaupasta hakemassa vanhoja armeijan ahkioita. Niillä naapuruston pojat laskivat alas tulvivaa Myllypuroa huimaa vauhtia.

– Mielestäni poika on kummallisimmillaan 11-13 -vuotiaana. Ainakin meillä se meni niin, että päivällä leikittiin sotaa ja illalla pyydettiin likkoja kotihippoihin pikkumökkiin.

Kuvattu 23.3.2017 Helsingin Nosturissa.

Kun kansakoulu päättyi, alkoi niin kutsuttu jatkopötkö eli seitsemäs ja kahdeksas luokka. Silloin Pate pääsi kaupungin keskustaan kouluun. Siellä pojilla olikin pitkät tukat, erikoiset rock-henkiset vaatteet ja musiikki oli tärkeätä. Pate sulautui pian joukkoon mukaan.

Kouluaikoina kiusaajia olivat lähinnä opettajat, eivät niinkään oppilaat. Kiusaaminen oli henkistä luokan edessä nöyryyttämistä, mutta myös fyysistä rytyytystä. Pate muistaa eräänkin opettajan.

– Opettaja tuli viereeni, kiersi kiharani nyrkkiinsä ja kysyi: tunti vai nutistus? Jos vastasi tunti, se oli tunti jälki-istuntoa.

Nutistus puolestaan tarkoitti sitä, että opettaja retuutti tukasta niin, että korvissa rutisi ja päänahka oli hetken hellänä.

Mies esiintymislavalla mikrofoninjalka kädessä.

Kesätyöt olivat itsestäänselvä osa nuorten elämää. Pate pääsi 15-vuotiaana varastopojaksi kassakaappitehtaalle ja jäi sinne myös talveksi töihin, koska hän ei päässyt ammattikouluun ensimmäisellä yrittämällä.

Aika kassakaappitehtaalla oli kova koulu, koska muut työntekijät kertoivat suoraan mielipiteensä nuorten moottoripyörähaaveista, musiikkimausta ja ulkonäöstä.

– Mulla oli siskon tekemä sähköpermanentti eli niin kutsuttu hurly curly. Pitkä tukka valtavana pallona ja siksi mulle annettiin nimeksi Rasseli.

Myös fyysinen kiinnikäyminen oli arkipäivää.

– Pelkäsin varsinkin maanantaiaamuja, koska silloin varastopäälliköllä oli kova krapula ja meikä sai sen tuta nahoissaan.

Onneksi eräs maalari puuttui asiaan ja puolusti Patea. Hän oli hyvä laulamaan.

– Varaston pöydällä soi aina radio, ja joskus sieltä saattoi jyrähtää sellainen biisi, että varastohyllyjen välissä yksi Rasseli saattoi jorata ja laulaa mukana.

Kutsuvieras-ohjelmassa kuullaan Paten itse valitsemaa musiikkia, joka vie aikakauteen ja tunnelmiin.

Radio Suomen Kutsuvieraat tällä viikolla ovat myös teatterinjohtaja ja näyttelijä Maria Sid, ilmastoasiantuntija Petteri Taalas, valokuvataiteilija Katri Lassila ja säveltäjä Osmo Tapio Räihälä.

Katarina Blomqvist / Parad Media

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Sarjaa voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.