Muistatko Kummeli-pastillit, Mauno Ahosen “Kuuleeko maasto?"-fani-paidan ja Artisti maksaa -cd-levyn?

Kummeli taisi tuotteistamisen jo 90-luvun alussa. Esimerkiksi parin viikon välein eri hahmoista ilmestyneet Kummeli t-paidat revittiin käsistä ja Kummeli-jaksoista tehdyt VHS:t olivat ensimmäinen Yleisradion sarja, jota myytiin tallenteina kotikatsomoihin.
Kummelia ohjanneen Matti Grönbergin työhuone Tampereen Mediapoliksessa on oikea aarreaitta, mitä tulee nostalgiseen Kummeli-kamaan. Kaappien perälle laatikoihin on kertynyt kaikenlaista tavaraa liittyen Kummelin kuumiin 90-luvun vuosiin.
Ennen kuin kurkataan Grönbergin varastoihin, mies selittää, mistä hänen näkemyksensä mukaan Kummeli oli aikanaan tehty.
“Tekeminen oli alusta pitäen tosi hauskaa. Minuun ei ollut aiemmin iskenyt suomalainen komiikka, joka oli liian hidasta, liian sliipattua ja liian ennalta-arvattavaa. Kummelin perusidea taasen oli, että aletaan tehdä nopeita sketsejä, haetaan kuvauspaikat läheltä omista nurkista ja hahmot ovat eläviä ja luonteikkaita. Tarkoitus oli tehdä uusia, kreisejä ja raikkaita sketsejä, jotka eivät ole alatyylisiä eivätkä loukkaavia.”



Menestyksen merkit
Grönberg ynnää muutamia asioita, joista Kummelin menestyksen huomasi. Vuonna -92 alkoi esimerkiksi tulla postikortteja katsojilta. Musavisassa parodioitiin, että KANADA on aina oikea vastaus, eivätkä Kummelit aavistaneet, että ihmiset alkavat oikeasti lähettää kortteja ja KANADA-vastauksia heille.
“Ensin kortteja tuli vähän, mutta pian posti toi niissä isoissa punaisissa laatikoissa laatikkokaupalla kirjeitä ja kortteja. Me sitten veimme niitä lastentarhoihin askartelumateriaaleiksi.”
Ihmisillä oli myös omia kotivideokameroita ja innokkaat fanit lähettivät kahdenlaisia juttuja Grönbergille ja Kummeleille. Ensinnäkin fanit kuvasivat omia sketsejä ja ehdottivat ohjelmaideoita TV2:lle. Osa porukasta taasen kuvasi omia imitaatioita Kummeli-sketseistä ja kaipasi palautetta, kuinka nappiin suoritus meni.
Sitten Kummeli-porukalla alettiin tehdä t-paitoja, joita osa ihmisistä alkoi jopa keräilemään. Ylen vahtimestarit myivät niitä ensi alkuun aulatiloissa Tampereen Tohlopissa, mutta koska he eivät ehtineet pian ollenkaan hoitaa muita työtehtäviä, perusti Yle oman putiikin, jossa myytiin Kummeli-kaman ohella myös muihin ohjelmiiin liittyviä tuotteita.

Aina mukavaa yhdessä
Kun Kummeli alkoi, oli syvä lama-aika ja ihmisillä paljon huolta ja murhetta. Tähän synkkyyteen Kummeli toi elämänuskoa ja iloa, uskoo Grönberg. Kummeleiden keskinäinen kemia näkyi myös ulospäin ja imi ihmiset mukaansa.
“Olemme kaikki erilaisia ja se oli Kummeleiden voima ja rikkaus. Meillä oli mukavaa yhdessä ja hyvä luottamus välillämme. Jokainen tiesi oman roolinsa ja vahvuutensa, eikä ollut mitään valtataistelua.”
“Päinvastoin: yhdessä aloimme aina kehitellä jonkun heittämää ideaa eteenpäin. Kukaan ei ollut mustasukkainen ideoistaan.”
Kuten tiedämme, tämä kaikki vei Kummelin pitkälle.


Kummeli elää! -audiodokumenttisarja juhlii 30-vuotista Kummelia. Vauhdikkaassa ja nostalgisessa sarjassa fanit ja tekijät kohtaavat ja muistelevat Kummelia ja pohtivat sen merkitystä suomalaiseen mielenmaisemaan. Heikki Hela, Heikki Silvennoinen ja Timo Kahilainen myös vitsailevat uusin kujein joka jakson alussa ja lopussa!

Kummelin 30-vuotisjuhlat
Lähde mukaan Kummelin 30-vuotissynttäreille! Luvassa hauskoja kohtaamisia vanhojen tuttujen ja vannoutuneiden fanien kanssa. Näiden kekkereiden asu on vapaa mutta mieli avoin – eikä minkäänlaisia kokoontumisrajoituksia! Tässä jaksossa ovat mukana Alex Ojala, Rami Mähkä, Johanna Vaattovaara, Antti Melkko Jenni Poikelus, Niina Lahtinen, Antti Pentikäinen, Carolien Hunneman Sami Hedberg, Matti Grönberg, Jaana Aro, Heikki Hela, TImo Kahilainen, Olli Keskinen ja Heikki Silvennoinen.