Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Stand-up -koomikko Ali Jahangiri: Kuuntelin ovenraossa millä kielellä ja millä tavoin äitini nukuttaisi ensimmäistä lapsenlastaan

Päivitetty 26.07.2021 09:18.
Ali Jahangiri

Stand up -koomikko Ali Jahangiri kertoo Kutsuvieras-ohjelmassaan rakkaudesta suomen kieleen. Kielitaito on ollut hänelle avain työn tekemiseen Suomessa. Ilman hyvää kielitaitoa hän ei olisi voinut työskennellä radiossa ja esiintyjänä.

Kuuntele Kutsuvieras Yle Areenassa

Ali muutti Suomeen Iranista, Teheranin vilskeestä 10-vuotiaana. Perhe asettui Perniöön ja Ali pääsi pieneen kyläkouluun. Vastavalmistunut opettaja soitti kitaralla oppilailleen suomenkielisiä lauluja aina kun hänellä oli siihen mahdollisuus.

– Minulle se oli noloa, sillä en osannut laulujen sanoja ulkoa kuten muut lapset.

Ali Jahangiri istuu autossa.

Ali ei kuitenkaan halunnut jäädä ulkopuoliseksi, vaan hän pyysi opettajaa opettamaan hänelle sanat J. Karjalaisen lauluun Kolme Cowboyta.

– Opettaja jäi kanssani välitunnilla luokkaan ja opetti minua sana kerrallaan.

Lisäksi opettaja kertoi, että laulu kertoo rakkaudesta. Se kertoo ihmisestä, joka joutuu jättämään rakkaansa ja lähtemään pois.

– En silloin vielä ymmärtänyt miksi kappale puhutteli minua, mutta nyt tiedän että biisi edusti vanhempiani ja heidän matkaansa. Lähtemisen vaikeutta ja luopumista.

Jälkeenpäin Ali on kiinnittänyt huomiota musiikin merkitykseen oman kielitaitonsa kehittymisessä ja miten merkittävä rooli sillä on ollut hänen sopeutumisessaan Suomeen.

Ali Jahangiri juontaa Kultainen Venla -gaalan.

Myös Alin vanhemmille musiikki on ollut väylä suomalaiseen kulttuuriin. Heille sopeutuminen oli tietenkin vaikeampaa, koska he muuttivat uuteen ympäristöön vasta aikuisiällä.

– Äitini sai töitä muutaman vuoden päästä käytyään ulkomaalaisille sairaanhoitajille järjestetyn soveltuvuuskurssin.

Kurssi oli ensimmäinen laatuaan.

– Muistan kun ensimmäistä kertaa kuulin äitini hyräilevän sairaalan radiosta kuulemaansa laulua. Se oli Samuli Edelmanin ja Sanin esittämä Tuhat yötä.

Kappale kuullaan myös Kutsuvieras-ohjelmassa.

– Äitini osasi laulun sanat ulkoa ja opetti ne myös minun isälleni. Se on niitä harvoja suomenkielisiä kappaleita, jonka tahtiin vanhempani tanssivat yhdessä.

Kappale kertoo rakkaudesta ja sinnikkyydestä. Ja kyvystä jatkaa eteenpäin vaikka ei olisi helppoa.

Muita Radio Suomen Kutsuvieraat tällä viikolla ovat mm. valokuvaaja Ida Pimenoff, seksuaalisuuden tutkija Osmo Kontula, kirjailija Saara Turunen ja näyttelijä Christoffer Strandberg.

Katarina Blomqvist / Parad Media

Ohjelmasarja Kutsuvieras lähetetään Yle Radio Suomessa heinäkuussa arkipäivisin klo 13.02. Sarjan voit kuunnella Areenassa milloin tahansa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa