Hyppää pääsisältöön

Yle Radio Suomi

Kun maailma tuli Suomen konserttilavoille

Vuodelta 2021
Ruisrock järjestettiin ensi kertaa 1970
Kuvateksti Ruisrock 1970
Kuva: V.K. Hietanen

Ylen blues- ja rock-arkistot avautuvat, kun Radio Suomessa kuullaan 4.7. alkaen sunnuntaisin Lekaa otsaan!. Konserttien kokonaisuus tarjoaa kahdeksan keikkaa, joita ei ole kuultu aiemmin radiossa.

1960-luvun puolivälin jälkeen populaarimusiikin uusimmat virtaukset alkoivat pauhata myös suomalaisilla keikkalavoilla. Aiemmin ulkomaiset huipputason popvieraat olivat olleet harvinaisia kummajaisia meikäläisillä lavoilla. Yleensä vieraita tuli harvakseltaan ja lähinnä läntisistä naapurimaista. Nyt Suomi tempaistiin reaaliajassa mukaan musiikkimaailman mullistuksiin ja vaikutus oli tyrmäävä.

Fleetwood Mac
Kuvateksti Fleetwood Mac
Kuva: Araldo Di Crollalanza/Shutterstock/All Over Press

Uuden rockin ja muotiaalloksi nousseen bluesin kovat nimet kapusivat tärkeimpänä estradina toimineen Helsingin Kulttuuritalon lavalle. Suomalaiset nuoret saivat hämmästellä silmät pyöreinä samoja artisteja, joista kohistiin kaikkialla.

Osa historiallisista keikoista radioitiin eli Yleisradion äänimiehet olivat paikalla taltioimassa popin astumista uuteen aikaan. Ääninauhalle on saatu vangittua historiallisesti vakuuttava otos 1960-luvun rock-myllerryksen eri vivahteista.

Muddy Waters
Kuvateksti Muddy Waters
Kuva: Courtesy Everett Collection/All Over Press

Kulttuuritalolle pakkautunut yleisö sai kuullakseen sähköistä bluesia ulvottaneita ensimmäisen polven kitarasankareita ala Mick Taylor, Peter Green ja Alvin Lee. Brittibluesin superyhtye Fleetwood Mac oli tyrmäävässä keikkakunnossa loppusyksystä 1969 ja Ten Years After-yhtyeen Alvin Lee luritteli koko rahan edestä pari viikkoa myöhemmin. Amerikkalaisyhtyeet olivat harvinaisempia vieraita, mutta tuoreella Born To Be Wild-hitillä rajun settinsä startannut Steppenwolf paikkasi tätä aukkoa.

Steppenwolf
Kuvateksti Steppenwolf
Kuva: Alan Messer/Shutterstock/All Over Press

Nyt arkistojen ovet rävähtävät auki. Yli puoli vuosisataa on kulunut äänityksistä ja me pääsemme kuulemaan jälkipolville säästyneitä välähdyksiä laadukkaina live-taltioina. Brittibluesin nuorten sankareiden lisäksi konserttinauhoituksissa kuullaan myös pitkätukkasukupolven omia sankareita. Vuosina 1966 ja 67 taltioidut American Folk & Blues Festival- konsertit tarjoavat upean läpileikkauksen bluesin koko historiasta. Travelin’ Country-paketti tutustutti suomalaisyleisön ehtaan Nashville-countryyn vuonna 1969. Seuraavana vuonna Kultsan lavalla nähtiin Chicago bluesin kuningas Muddy Waters ja ensimmäisessä Ruisrockissa päästiin huuruisiin hippitunnelmiin.

Musiikki iski sukupolven tajuntaan kuin leka otsaan.

Taltioidut konsertit kuullaan nyt ensikertaa kokonaisuudessaan eli luvassa runsaasti musiikkia, jota ei ole koskaan kuultu radiossa.

Lekaa otsaan!

Ylen blues- ja rock-arkistot avautuvat

Radio Suomessa 4.7.2021 alkaen sunnuntaisin klo 18.02 kuullaan seuraavat keikat:

  • Steppenwolf & Ten Years After (Kulttuuritalo 1969)

  • John Mayall’s Bluesbreakers (Kulttuuritalo 1967)

  • Ruisrock 1970

  • Fleetwood Mac (1969 Kulttuuritalo)

  • American Folk Blues 1 Kulttuuritalo 1966-67 (mm. Otis Rush, Junior Wells ja Hound Dog Taylor)

  • American Folk Blues 2 Kulttuuritalo 1966-67 ( mm. Son House, Bukka White ja Koko Taylor)

  • Kantria ja poppia: Marmalade, Geno Washington & RamJam Band, Travelin' Country -kantrikonsertti (Kulttuuritalo 1967-69)

  • Muddy Waters (Kulttuuritalo 1970)

Toimittajina Esa Kuloniemi, Pekka Laine ja Tero Liete

Kaikki konsertit julkaistaan kokonaisina myös Yle Areenassa