Hyppää pääsisältöön

Draama

Safin Universumin toinen kausi on täällä – Somesarja itseoppineesta self help-gurusta viihdyttää tarkkanäköisyydellään

Vuodelta 2021
Safin universumissa näyttelevät Safi (Johanna Öhman) ja Riikka (Emilia Jansson) istuvat patjojen päällä lattialla.
Kuvateksti Safin universumissa näyttelevät Johanna Öhman (Safi) ja Emilia Jansson (Riikka).
Kuva: Janne Häkkinen

On jälleen aika meditaatiolle ja henkimaailman yhteyksille, kun Safin Universumin toinen tuotantokausi rantautuu Instagramiin.

– Tässä ajassa kuka tahansa voi olla oman elämänsä mentori. Onnistui siinä tai ei, naurahtavat Safin Universumin (Silent Paprika Films) käsikirjoittaja-ohjaajat Samuel Häkkinen ja Henna Välkky.

Sarja kertoo itseoppineen self help -gurun Safin (Johanna Öhman) yrityksistä löytää ratkaisua milloin mihinkin haasteeseen. Suuntaa elämälleen Safi hakee universumilta, joskus hiljaisuusretriitin ja joskus ”moneyfestaation” keinoin. Myös tahollaan kiireistä arkea pakoileva Riikka (Emilia Jansson) hakee ystävältään neuvoja.

– Safin menetelmät ovat kuin suoraan self help -oppikirjasta, mutta toteutusvaiheen vaikeuksilta hahmo ei välty.

Safin universumin lavasteissa. Kuvaaja kuvaa sängyssä nauravaa Riikkaa (Emilia Jansson)
Kuvateksti Kiireistä arkea pakoileva Riikka (Emilia Jansson) hakee sarjassa ystävältään Safilta neuvoja.
Kuva: Henna Välkky

Sarjan ensimmäinen kausi julkaistiin Instagramissa @areena.stories -tilillä loppuvuodesta 2020. Uudet jaksot jatkavat Safin tarinaa tyylin taittuessa entistä enemmän komediaan. Myös kauden rakenteessa on hieman muutoksia aiemmasta, sillä jaksot eivät ole yhtä sidoksissa toisiinsa.

– Jatkuvajuonisen draaman tuottaminen minuutin jaksoina Instagramiin on mahdollista, mutta siinä on omat haasteensa, Välkky sanoo viitaten sarjan ensimmäiseen kauteen.

–  Nyt kun rakenne on enemmän sketsimäinen, katsomiskokemusta ei häiritse, vaikka välistä olisikin jäänyt yksi jakso. Kestoltaan uudet jaksot ovat kuitenkin edelleen napakoita. 

Selkeänä punaisena lankana sarjan työprossissa toimi tiivistäminen. Tiiviys käsikirjoituksessa, leikkauspöydällä sekä työryhmän koossa. Häkkisen ja Välkyn mukaan vähillä elementeillä leikittely heijastuu myös käytettyyn kuvakerrontaan.

– Lähi- ja puolikuvat palvelevat Instagramissa katsojaa parhaiten. Koska jaksot ovat lyhyitä ja kuvasuhde on rajattu, kaikki ylimääräinen on hyvä karsia pois. Kokeilemalla huomaa, mikä toimii milläkin alustalla parhaiten.

Safin universumissa näyttelevät Safi (Johanna Öhman) ja Riikka (Emilia Jansson) istuvat patjojen päällä lattialla.
Kuvateksti Safin universumin kuvaukset tehtiin pienellä työryhmällä.
Kuva: Henna Välkky

Vaikka somesarja onkin tehty pilke silmäkulmassa, käsittelee se myös hyvin nykyhetkeä kuvaavia teemoja. Downshiftaus eli elämän kohtuullistaminen ja omavaraisuus kiinnostavat monia hektisyyden ja suorittamisen keskellä. Sarja muistuttaa myös ystävyyden tärkeydestä.

– Usein tuki arjen ongelmiin löytyy läheltä, Häkkinen sanoo.

Häkkinen ja Välkky tunnistavat sarjan käsikirjoituksesta ja hahmoista piirteitä myös itsestään. Samaistuttavuutta he toivovat tarjoavansa yleisöllekin.

– On ok olla vähän hukassa ja etsiä omaa juttua.

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!