Hyppää pääsisältöön

Tiede

Söpöillä pikkukoirilla on pitkä historia — ensimmäiset sylikoirat jalostettiin jo tuhansia vuosia sitten

Vuodelta 2021
Päivitetty 07.07.2021 12:59.
Kiinanpalatsikoira
Kuvateksti Kiinanpalatsikoiran kokoisia koiria on pidetty lemmikkeinä jo ainakin 5000 vuotta.
Kuva: Valokuva Heidi Gabrielsson 2021

Ihminen on pitänyt pieniä koiria lemmikkeinään jo tuhansien vuosien ajan, mutta viimeisen kahdensadan vuoden aikana söpöjen koirien jalostus on alkanut saada haitallisia piirteitä. Äärimmilleen viedyn ulkonäön jalostaminen on aiheuttanut koirille hengitysvaikeuksia, päänsärkyä, silmien pullotusta ja nivelongelmia. Söpö on ollut julma sana monelle rotukoiralle.

Koira kesyyntyi sudesta arviolta 30 000 vuotta sitten ja jo hyvin varhain ihminen lähti jalostamaan koiraa omien mieltymystensä mukaan.

Suosikkikoirat valittiin jatkamaan sukua ja koirat muuttuivat hiljalleen vastaamaan ihmisheimon tarpeita. Muovautui metsästyskoiria, jäljestyskoiria, paimenkoiria, pienriistaa jahtaavia kolometsästäjiä ja tuuheakarvaisia, pohjoisia vetokoiria. Jos kääpiökokoisia koiria syntyi, ne eivät pärjänneet liikkuvassa elämänmenossa tai ainakaan niitä päästetty lisääntymään.

Vasta maanviljelyn myötä kehittyivät ensimmäiset sylikoirat. Ne sopivat paikoilleen asettuneen ihmisen kumppaniksi. Niukkoina aikoina oli helpompi pitää huolta pienestä lemmikistä. Eikä maanviljelijöiden kääpiökoirien tarvinnut enää saada kiinni mitään tuholaisjyrsijöitä isompaa.

Kääpiökoirien ja susien geneettinen vertailu viittaa siihen, että kaikkein varhaisimmat kääpiökoirat syntyivät Lähi-idässä 12 000 vuotta sitten. Samoihin aikoihin alkoivat paikalliset metsästäjä-keräilijäheimot asettua pysyvästi viljelemään vehnää.

Pää: Melko suuri ja korkeuttaan leveämpi. Kallo: Kohtuullisen leveä ja tilava, tasainen korvien välistä, ei kupolimainen, leveä silmien välistä. Otsapenger: Korostunut. Kirsu, huulet ja silmäluomien reunat ovat ehdottomasti mustapigmenttiset.

― Kiinanpalatsikoiran rotumääritelmä, Suomen Kennelliitto
Kiinanpalatsikoira
Kuvateksti Lyhytkuonoisiksi jalostetuilla koirilla on ongelmia hengityksen ja lämmönsäätelyn kanssa. Nykyinen rotujalostus alkoi vasta 1800-luvulla.
Kuva: Valokuva Heidi Gabrielsson 2021

Nykyisten mopsien, kiinanpalatsikoirien ja chihuahojen yhteinen kantamuoto eli luultavasti tuhansia vuosia sitten Aasiassa. Sieltä lyhytkuonoiset koirat lähtivät leviämään kohti Eurooppaa ja jopa Beringinsalmen yli aina Keski-Amerikkaan asti. Kauppiaat ja muut kulkijat ovat kautta historian kuskanneet sylikoiria ympäri maailmaa.

Chihuahuan kuono
Kuvateksti Chihuahuan kaltaisten koirien luita on löydetty Keski-Amerikasta 2000 vuoden takaa. Luissa on nylkemisen jälkiä.
Kuva: A-mblomma, Pixabay

Arkeologiset löydöt todistavat, että ihminen on aina kokenut empatiaa pieniä koiria kohtaan. Varhaisimmat pienten koirien ja ihmisten haudat ovat 14 000 vuoden takaa. Haudattujen koirien luista löytyy kulumaa ja sairastelun merkkejä. Pikkukoirista on kivikaudelta asti pidetty huolta, vaikka ne ovat ontuneet tai sairastelleet. Ne ovat aina olleet perheenjäseniä.

2000 vuotta sitten Keski-Amerikan mayakulttuurissa pidettiin lemmikkinä pieniä, nykyisen chihuahuan näköisiä koiria. Ne polveutuvat aasialaisista pikkukoirista, joita oli tuotu Beringinsalmen yli. Nämä pikkukoirat olivat muutakin kuin lemmikkejä. Niiden luissa on nylkemisen jälkiä ja osa koirista on haudattu temppelin sisään. Koirien merkitystä mayoille voi vain arvailla. Niitä on mahdollisesti kasvatettu syötäviksi tai ainakin lemmikkien turkit on otettu käyttöön niiden kuoleman jälkeen. Tutkijat ovat arvelleet, että niitä on myös saatettu uhrata uskonnollisissa rituaaleissa.

Vanha roomalainen koirapatsas
Kuvateksti Antiikin Roomassa nykyisiä maltankoiria ja perhoskoiria muistuttavat seurakoirat olivat suosittuja. Tämä 2000 vuotta vanha sylikoiraa esittävä patsas on löydetty Etelä-Italista.
Kuva: Wikimedia Commons, British Museum

Pikkukoirien historia kietoutuu luokkayhteiskunnan syntyyn. Hovikoirien perinne alkaa Kiinan palatseissa, joissa palatsikoiran pitäminen lemmikkinä oli hovinaisten yksinoikeus.

Eurooppalaisten aatelisten muotokuvissa vilisevät mopsit, perhoskoirat ja kingcharlesinspanielit. Suloiset pikkukoirat, joilla ei ollut toiminnallista roolia metsästyksessä tai paimennuksessa, viestivät korkeasta asemasta ja viihdyttivät joutilasta eliittiä.

Kiinalaisia hovinaisia ja pöydän alla koira
Kuvateksti Hovinaisten pöydän alla lymyilee palatsikoira. Tang-dynastian (618–907 jaa) aikainen silkkimaalaus.
Kuva: Wikimedia Commons, National Palace Museum
Pienen lapsen ja koiran muotokuva 1500-luvulta
Kuvateksti Firenzeläisen Strozzin pankkiirisuvun tyttären Clarissan ja perhoskoiran muotokuva vuodelta 1542.
Kuva: Titian, Gemäldegalerie
Lesken ja koiran muotokuva 1500-luvulta
Kuvateksti Bolognalaisen aatelislesken Ginevra Hercolanin ja perhoskoiran muotokuva vuodelta 1595.
Kuva: Lavinia Fontana, Walters Art Museum
Maalaus koirasta prinsessan sylissä.
Kuvateksti Mopsi Venäjän prinsessa Ekaterina Dmitrievna Golitsynan sylissä. Maalaus vuodelta 1759.
Kuva: Louis Michel van Loo / Pushkin Museum

Ajatus koiraroduista syntyi vasta 1800-luvulla. Tätä ennen koirat olivat lisääntyneet keskenään melko vapaasti.

Puhtaan rodun jalostus lähti alunperin liikkeelle aatelisten laukkaurheilusta Englannissa. Eliittihevosista tehtiin kantakirjoja eli listoja jaloista ja ihanteellisista yksilöistä. Ainoastaan nämä läheistä sukua olevat, samankaltaiset yksilöt saivat lisääntyä keskenään. Tätä ajatusta alettiin soveltaa 1800-luvulla myös koiriin.

Erilaisia koiria
Kuvateksti Tietokirjan vuodelta 1874 esittelee eri koirarotuja.
Kuva: Library of Congress
Maalaus mopsista
Kuvateksti Mopsit ovat alunperin lähtöisin Aasiasta, josta ne ovat kauppiaiden mukana tulleet Eurooppaan. Maalaus mopsista vuodelta 1802.
Kuva: Henry Bernard Chalon
Vaalea mopsi katsoo kaukaisuuteen.
Kuvateksti Mopsin kuono on jalostettu lyhyeksi ja silmät suuriksi.
Kuva: Pexels

Puhtaan rodun jalostuksen myötä tulivat eläinnäyttelyt, joissa rotunsa ihanteellisia edustajia esitellään ja arvioidaan. Ensimmäiset koiranäyttelyt pidettiin 1859 Newcastlessa, Englannissa. Aluksi näyttelyitä järjestettiin metsästyskoirille, mutta nopeasti harrastus levisi ja siitä tuli myös kaupunkilaisen keskiluokan huvitus. Seurakoiria alettiin tuoda raadin arvioitavaksi. Pikkukoirat alettiin nähdä veistoksina, yläluokkaisen asukokonaisuuden jatkeena. Rotumääritelmät tähtäsivät ihanteelliseen ulkomuotoon, jolloin koirien hyvinvointi unohtui.

Koiranäyttely 1900-luvun alussa.
Kuvateksti Englanninsettereitä arvioidaan Hempsteadin koiranäyttelyssä Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa.
Kuva: Wikimedia Commons, James Watson
Kaksi naista joilla on syleissään koirat.
Kuvateksti Koiranäyttelyn kävijöitä Yhdysvalloissa 1915.
Kuva: Harris & Ewing Collection

Vuonna 1963 englantilaisten eläinlääkäreiden ryhmä julkaisi selvityksen rotukoirien haitallisista ominaisuuksista. Koirille oli kehittynyt mm. nivelvaivoja, silmäripsen sisäänkasvusta aiheutuvia tulehduksia, lonkkien kasvuhäiriöitä, silmäluomen kiertymistä, verkkokalvon surkastumista ja kuuroutta. Nämä viat vaivaavat rotukoiria edelleen.

Vaikka kaikilla roduilla ongelmia ei ole, monille söpöiksi jalostetuilla koirille ulkonäköön kohdistuva rotujalostus aiheuttaa kipua ja kärsimystä. Rotujalostuksen myötä söpöydestä tuli monille koirille kirous. Se on merkinnyt syntymistä sairaaksi.

Lyhyt kuono vaikeuttaa koirien hengitystä ja lämmönsäätelyä. Lyhyestä kuonostaan kärsivät etenkin mopsit, ranskanbulldogit, englanninbulldogit ja kiinanpalatsikoirat.

Seurakoirien kallonrakennetta on kehitetty yhä sirompaan suuntaan ja se on johtanut kivuliaisiin lopputuloksiin. Joillakin koirilla niiden aivot eivät kunnolla mahdu pääkalloon. Kingcharlesinspanieleista iso osa kärsii pienikalloisuudesta.

Ulkonevia silmiä on myös pidetty suloisina ja silmien kokoa on pyritty kasvattamaan. Pullottavat silmät voivat pulpahtaa irti koiran päästä ja ne tekevät koirista alttiimpia tapaturmille.

Rotukoirat kärsivät myös sisäsiitoksen taakasta. Perinnölliset sairaudet kasautuvat, kun uusia geenejä ei tule laimentamaan sairautta aiheuttavia geenejä.

Rotujen ulkonäkömääritelmiä on hiukan korjattu terveempään suuntaan ja joillekin roduille on otettu käyttöön myös toimintakyvyn mittareita, esimerkiksi kävelytestejä.

Puhtaan rodun jalostuksen perinne jatkuu kuitenkin vahvana. Eläinten rotujalostusta kontrolloivat kansalliset kennelyhdistykset. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta jalostuksessa ei sallita eri rotujen lisääntymistä keskenään.

Kuuntele, miten ihminen jalosti kotieläimistä alkuperäisten villieläinten irvikuvia Pieleen mennyt historia -podcastin jaksossa "Ihminen jalosti eläimet söpöiksi ja sairaiksi".

Ihminen jalosti eläimet söpöiksi ja sairaiksi

27:23

Muokkaus 7.7.2021 klo 12:59: vaihdettu kuva ranskanbulldogista kuvaan mopsista.

Lisää aiheesta Yle Areenassa