Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Pride 2021 näkyy Yle Teemalla ja Areenassa!

Vuodelta 2021
Päivitetty 01.07.2021 14:59.
Käsi pitelee sateenkaarilippua - kuvassa teksti Helsinki Pride 2021 Live
Kuva: Yle

Yle Teema juhlii Pride-viikkoa elokuvilla ja dokumenteilla ja lähettää lauantaina upean suoran Helsinki Pride -konsertin!

Vuonna 2021 vietetään Pride-viikkoa pyöreiden vuosien merkeissä: Pride in Progress on vuoden tunnuslause, kun Helsinki Pride -yhteisö täyttää tasan 30 vuotta!

Samalla tänä vuonna muistetaan sitä, että 40 vuotta sitten homoseksuaalisuus poistettiin Suomessa tautiluokituksesta ja 50 vuotta sitten rikoslaista.

La 3.7. klo 15.00: Helsinki Pride 2021 LIVE

Areenassa vuoden ajan

Kuvassa Sanni ja Tuure Boelius sateenkaareen väreissä. Helsinki Pride 2021 LIVE -tapahtuman mainoskuva
Kuvateksti Sanni ja Tuure Boelius
Kuva: Yle

Yle Teema ja Areena välittävät suorana lähetyksenä Helsingin Jäähallista lauantaina viikon huipentumana Helsinki Pride 2021 -konsertin, joka tuo juhlatunnelman luoksesi, missä oletkin!

Upeat taiteilijat yhdistävät voimansa ja luovat poikkeusajan spektaakkelin: lavalla nähdään SANNI, Tuure Boelius, Yeboyah, Benjamin, NikoLa ja Pola Ivanka. Konsertin juontavat Cristal Snow ja Lola Lorenzo, ja Ylen lähetyksen juontajina ovat Henkka Remes ja Joonas Pesonen.

Yle Teeman elokuvia ja dokumentteja.

Ti 29.6. klo 23.35 Kelet – ole mitä haluat, honey!

Yle Teema (Uusinta la 3.7. klo 13.55, Areenassa 90 päivää)

Parikymppinen transnainen Kelet tavoittelee mallin uraa. Haaveissa siintää pääsy Voguen kanteen. Ystäviä ja itsevarmuutta tuo helsinkiläinen ballroom-skene, jonka tapahtumissa Kelet esiintyy vogue-kollektiivinsa kanssa. Dokumentin on ohjannut Susani Mahadura.

To 1.7. klo 21.00 Uhattu

Yle Teema (Areenassa 90 päivää)

Tuskasta irvistävä mies puristaa nyrkkejään. Dirk Bogarde elokuvan Uhattu pääosassa.
Kuvateksti Dirk Bogarde: Uhattu
Kuva: Michael Relph / ITV

Kino Klassikon elokuvana nähdään Uhattu (Victim, Britannia 1961). Dirk Bogarde on pääosassa menestyvänä juristina, joka joutuu homoseksuaalisuutensa takia vaikeuksiin – eletään aikaa, jolloin homoseksuaaliset suhteet ovat Britaniassa vakava rikos. Aikanaan elokuva herätti keskustelua käsittelemällä kiellettyä aihetta kiertelemättä ja kaunistelematta. Suomen tv:ssä se on nähty tätä ennen vain kerran vuonna 1974.

Pe 2.7. klo 21.00 Tottelemattomuus

Yle Teema (Areenassa 14 päivää)

Perjantain elokuva on Oscar-voittaja Sebastián Lelion (Fantastinen nainen) draama kielletystä rakkaudesta. Ortodoksijuutalainen Ronit on on joutunut jättämään yhteisönsä ja kotikaupunkinsa koska on rakastunut toiseen naiseen. New Yorkissa valokuvaajan uraa tehnyt Ronit palaa vuosien jälkeen Lontooseen, ja paluu nostaa jälleen pintaan yhteisön ja perheen sisäiset jännitteet kun tukahdutettu rakkaus Estiin syttyy uudelleen. Pääosissa Rachel Weisz, Rachel McAdams ja Alessandro Nivola. Elokuva perustuu Naomi Aldermanin romaaniin. (Disobedience, Iso-Britannia/USA 2017)

La 3.7. klo 22.05 Call Me by Your Name

Elio (Timothée Chalamet) solar utomhus, i bakgrunden ser man Oliver (Armie Hammer) som också solar.
Kuvateksti Armie Hammer ja Timothée Chalamet: Call Me by Your Name
Kuva: The Walt Disney Company Nordic

Yle Teema (Areenassa 14 päivää)

Lauantai-iltana Teema esittää uusintana upean, aistillisen draaman eräästä ensirakkauden kesästä. Luca Guadagninon elokuvan pääosissa ovat Armie Hammer ja Timothée Chalamet, jotka viettävät kesää italialaisessa villassa vuonna 1983. Veteraanitekijä James Ivory palkittiin Oscarilla käsikirjoituksesta, joka pohjautuu André Acimanin romaaniin. (Call Me by Your Name, Italia/Ranska 2017)

La 3.7. klo 0.15 Stonewallin perintö

Yle Teema (Areenassa vuoden)

Uusintana nähtävä historiadokumentti palaa puolen vuosisadan taakse: kesällä 1969 New Yorkin Stonewall Inn ravintolan edessä puhkesi mellakoita, joissa vaadittiin homojen ja lesbojen vainoamisen lopettamista. Tämä oli alkusysäys, joka käynnisti seksuaalivähemmistöjen kansalaisoikeusliikkeen Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Vuotta myöhemmin järjestettiin New Yorkissa ensimmäinen Gay Pride -kulkue mellakoiden vuosipäivän kunniaksi.

Su 4.7. klo 21.50 Thelma

Yle Fem (Areenassa 30 päivää)

Norjalaisen Joachim Trierin psykologisessa trillerissä uskonnollisessa perheessä kasvanut Thelma aloittaa opintonsa yliopistossa. Ensikohtaaminen rakkauden kanssa saa hänet tajuamaan, että hänellä on alitajunnassaan voimia, jotka ovat sekä selittämättömiä että pelottavia. Pääosissa: Elli Harboe, Kaya Wilkins, Henrik Rafaelsen. (Norja 2017)

Katso nämä heti Yle Areenassa!

Skam

Huippusuositun norjalaisen sarjan kaikki neljä kautta on nyt julkaistu Areenaan kahden vuoden ajaksi! (Norja 2015–2017)

Mistä on pienet lapset tehty

Millaista on elää transihmisenä Suomessa? Kenellä on oikeus tulla vanhemmaksi ja millä tavoin? Catariina Salon dokumentissa tavataan Emil ja Olivia, jotka päästävät katsojan ihonsa alle. (Suomi 2017)

Helvetin homo

Norjalainen dokumenttisarja kysyy, miksi vielä nykypäivänä on vaikeaa olla avoimesti homomies. Viisiosainen sarja on katsottavana pysyvästi! (Jævla homo, Norja 2017) 

Kaapista ulos

Dokumenttisarja seuraa viittä nuorta, jotka prosessoivat omaa seksuaalisuuttaan ja pohtivat, kuinka avoimia he ovat valmiit olemaan. Koko seitsemänosainen sarja on Areenassa pysyvästi! (Ut av skapet, Norja 2016)

Meidän piti kuolla – kun AIDS saapui Tanskaan

Kaksiosaisessa dokumentissa kertovat 1980-luvun AIDS-epidemian läheltä kokeneet. Dokumentti on katsottavana pysyvästi.

Artikkelia muokattu 1.7.2021: lisätty elokuva Thelma