Hyppää pääsisältöön

Draama

Unenomainen lyhytelokuva Fardosa valloittaa – näyttelijät löytyivät somesta ja katukuvasta

Rukia Mahamed näyttelee pääosaa lyhytelokuvassa Fardosa.
Kuvateksti Rukia Mahamed näyttelee pääosaa lyhytelokuvassa Fardosa.

Fardosa on kaunis ja mystinen tarina yhdestä yöstä, sen unelmista ja todellisuudesta. Somalitaustaisista suomalaisista nuorista kertovan lyhytelokuvan näyttelijäkaarti koostuu ensikertalaisista.

Joskus raja unen ja todellisuuden välillä on häilyvä. @areena.stories -tilillä esitettävä lyhytelokuva Fardosa kietoutuu kiehtovasti tähän risteyskohtaan, kun katsoja pääsee kurkistamaan teini-ikäisen Fardosan (Rukia Mahamed) mielenmaisemiin Helsingin kesäisessä miljöössä.

Kymmenen minuuttia kestävä coming-of-age -lyhytelokuva kuvaa Fardosan illanviettoa serkkunsa Iqlaasin (Iqlaas Osman) ja ystäviensä kanssa. Juhlia edeltää keskustelu äidin kanssa ja päätös lainata salaa veljen auton avaimet.

Tarinan edetessä Fardosa joutuu haastamaan identiteettiään tyttärenä, ystävänä ja yksilönä. Kolmen roolin jatkuva läsnäolo kerrostaa juonta tavalla, joka pysäyttää tutkimaan tematiikkaa tarkemminkin. 

– Henkilökohtaisesti ajattelen, että elokuva kertoo tytöstä, joka on aina valmis asettamaan muut etusijalle. Tytöstä, joka yrittää miellyttää perhettään ja ystäviään. Joskus hän haluaa vain kadota omaan rauhalliseen maailmaansa, pääosaa näyttelevä Mahamed sanoo.

Lyhytelokuva Fardosan näyttelijät
Kuvateksti Lyhytelokuva Fardosan näyttelijät löydettiin somesta sekä katukuvasta niin sanotulla ”street-castingilla”.

Lyhytelokuvan roolitus tapahtui ainutlaatuisella tavalla. Tuottaja Sara Salmani kertoo päänäyttelijöiden löytyneen somesta sekä katukuvasta niin sanotulla ”street-castingilla”. 

– Lähdimme etsimään somalitaustaisia suomalaisia esimerkiksi tapahtumista ja Instagramista. Haastattelimme monia ihania nuoria, joiden kuunteleminen oli inspiroivaa.  

Koska näyttelijät olivat ensikertalaisia, oli työryhmälle tärkeää luoda vahva luottamus heihin. Tutustumista syvennettiin lukuisten yhteisten tapaamisten avulla. Salmanin mukaan inklusiivisuus heijastui läpileikkaavasti koko projektiin. 

– Oli tärkeää, että työryhmä oli itsessään monimuotoinen. Halusimme luoda kaikille turvallisen ympäristön.

Näyttelijät olivat tiiviisti mukana lyhytelokuvan tarinan koostamisessa. Anton Tammen kanssa ohjaajina toimivat pääosien esittäjät Mahamed ja Osman. Yhteensä Fardosan jälkituotantoon meni noin kaksi vuotta, mikä mahdollisti kasvun projektin sisällä. 

– Työskentely Rukian ja Iqlaasin kanssa perustui pitkälti improvisaatioon. He saivat kertoa tarinansa juuri omalla tyylillään. Elokuva on meidän yhteisten arvojen, näkemysten ja tunnelmien lopputulos, sanoo Tammi, joka on aikaisemmin tehnyt yhteistyötä muun muassa artisti The Weekndin kanssa.

Musta Volvo, jonka kyytiin on ahtautunut somalitytöjä
Kuvateksti Fardosa on kaunis ja mystinen tarina yhdestä yöstä, sen unelmista ja todellisuudesta.

Fardosan tavoitteena on tuoda näkyviin ja kuuluviin erilaisia kasvoja ja ääniä. Salmani haluaisi tulevaisuudessa nähdä entistä laajemmin representaatiota suomalaisessa elokuvakerronnassa.

– Mikä tästä tekee itselleni ja monelle muullekin tärkeän teoksen on se, että arkisissa tilanteissa ja hetkissä on esillä eritaustaisia ihmisiä. Nuoret meikkaavat yhdessä, viettävät aikaa ja pohtivat laajojakin teemoja. Se on todella merkityksellistä.

Työryhmä toivoo lyhytelokuvan liikuttavan ja tarjoavan samaistumispintaa.

– Elokuvantekijöinä pyrimme tietysti vaikuttamaan katsojaan. Uskomme, että moni pystyy samaistumaan Fardosan tarinaan ja aiheisiin, mitä lyhytelokuvassa käsitellään.

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!