Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Cannesissa kilpailevan Juho Kuosmasen elokuvat heinäkuussa Yle Areenassa sekä Teemalla ja TV2:ssa

Vuodelta 2021
juho kuosmanen
Kuvateksti Ohjaaja Juho Kuosmanen
Kuva: Yle/Erik Vierkens

Juho Kuosmasen uusin elokuva Hytti nro 6 on mukana tämän vuoden Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa. Areenassa on 4.7.2021 lähtien katsottavissa seitsemän Kuosmasen aiempaa pitkää ja lyhyttä elokuvaa kymmenen vuoden ajalta sekä ohjaajasta kertova henkilökuva Kuosmasen vuosi. Useat elokuvista ovat kansainvälisesti palkittuja.

Elokuvan Hymyilevä mies mainosjuliste
Kuva: Elokuvayhtiö Aamu

Hymyilevä mies on elokuva Olli Mäestä, joka otteli ensimmäisenä suomalaisena nyrkkeilijänä maailmanmestaruudesta. Hän hävisi ottelun tyrmäyksellä, mutta Mäen mukaan se oli hänen onnellisin päivä. Tällä elokuvalla Juho Kuosmanen voitti keväällä 2016 Cannesin Un certain regard -sarjan ja sai kahdeksan Jussi-palkintoa.

Taulukauppiaat, yletv1
Kuvateksti Taulukauppiaat

Taulukauppiaat voitti vuonna 2010 pääpalkinnon Cannesin opiskelijaelokuvien Cinéfondation-esityssarjassa. Elokuva kertoo Tonista, joka on ensimmäisessä työpaikassaan talvisessa Kainuussa. On todella kylmä, armeija odottaa ja pitäisi hankkia rahaa, mutta kauppa ei käy. Lisäksi pitäisi tulla toimeen orastavan ystävyyden kanssa.

Kaupunkilaisia (2008) kertoo Yasinin ja Markon tarinan. He ovat päätyneet Helsinkiin mielessään työpaikka ja järkeenkäypä arki. Marko haluaa ostaa ja Yasin myydä auton. Epäonni arkisessa toimessa pakottaa molemmat elämään B-suunnitelmaa. Elokuvan käsikirjoittaja on Khadar Ahmed, jonka oma elokuva Guled & Nasra, (Gravedigger´s wife)  on valittu tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kriitikoiden viikko -esityssarjaan.

Kypäräpäinen Marko (Jarkko Lahti) ja Yasin (Omar Abdi) työmaalla elokuvassa Kaupunkilaisia
Kuvateksti Kaupunkilaisia

Lyhytelokuva Kestomerkitsijät (2007) kertoo syksyisellä maantiellä työtään tekevistä ihmisistä, jotka puhuvat puolittaisilla lauseilla ja ilmaisevat tunteitaan äkkijyrkästi - sekä rakkauden kosketuksesta. Elokuva palkittiin kolmannella sijalla Cannesin opiskelijaelokuvien Cinéfondation -sarjassa vuonna 2008.

Romu-Mattila ja kaunis nainen (2012) on mykkäelokuva surullisesta miehestä, joka etsii tavaroilleen ostajaa ja olemassaololleen hyväksyntää.

Juha Hurme elokuvassa Salaviinanpolttajat
Kuvateksti Salaviinanpolttajat
Kuva: Kuokkasen kuvaamo

Salaviinanpolttajat (2017) on uudelleen kuviteltu versio Suomen ensimmäisestä fiktioelokuvasta, joka on kadonnut ja josta tunnetaan vain lyhyt kuvaus sen juonesta. Elokuvassa kaksi pontikankeittäjää saavat isältään perinnöksi hyvän elämän eväät: pontikkakärryt ja sian.

Lyhytelokuvassa Hevoshullu (2013) teini-ikäiset sisarukset osallistuvat kykykilpailuun tavoitteenaan tehdä jotain uutta. Päärooleissa nähdään sisarukset Anna ja Aaro Airola

Juho Kuosmanen on työskennellyt useimmissa elokuvissaan saman keskeisen työryhmän kanssa, johon kuuluvat kuvaaja JP Passi, leikkaaja Jussi Rautaniemi, äänisuunnittelija Pietu Korhonen ja tuottaja Jussi Rantamäki sekä Elokuvayhtiö Aamu.

Elokuvat ovat katsottavina Yle Areenassa täällä!

Kaikki elokuvat nähdään myös televisiossa: Hymyilevä mies esitetään Yle TV2:lla 5.7.2021 klo 21. Yle Teemalla vietetään sunnuntaina 4.7.2021 Juho Kuosmanen -iltapäivää, jossa näytetään klo 12 lähtien kuusi Kuosmasen ohjaamaa elokuvaa sekä Kuosmasen vuosi -henkilökuva.

Parhaillaan Cannesissa kilpaileva Hytti nro 6 tullaan myös näkemään Ylen kanavilla tulevaisuudessa.