Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Alisa lukee parhaillaan syksyn yo-kirjoituksiin ja kertoo omat vinkkinsä: "Kesän tärkein juttu on kerätä voimavaroja syksyä varten"

Kuva haastateltavasta meren rannalla.
Kuvateksti Lukiossa Alisan lemppariaineisiin kuuluvat luonnontieteet.

Kesäopiskelu vaatii tahdonvoimaa. Alisa Jämsä sanoo välillä kivoillekin jutuille "ei", koska haluaa menestyä syksyn yo-kirjoituksissa. Silti hänen mielestään kesällä pitää muistaa opiskella oman hyvinvointinsa ehdoilla.

Yo-kirjoituksiin valmistautuminen kannattaa aina hyvissä ajoin, mutta miten asennoitua siihen, että pitää päntätä kauniiden kesäpäivien aikaan auringon paahtaessa taivaalla?

Elokuussa abivuotensa aloittava 17-vuotias Alisa Jämsä ei koe kesää ollenkaan ikävänä aikana opiskella. Hänen mielestään kesäopiskelussa on paljon hyviä puolia. 

– Kesällä on enemmän aikaa opiskella ja opinnoissa voi edetä omaan tahtiin. Kesällä ylppäreihin lukeminen tuntuu minulle jopa helpommalta vaihtoehdolta kuin muina vuodenaikoina, Alisa kertoo.

Ei koko kesää opiskeluun

Helsingin Suomalaista Yhteiskoulua käyvän Alisan aikomuksena ei ole ollut opiskella koko kesää. Kesäkuu kului kesätöissä Helsingin pelastuslaitoksella.

– Minulle on tosi tärkeää palautua aiemmasta lukuvuodesta, joka oli monella tapaa erilainen ja raskas. On tärkeää rentoutua ja saada tehdä jotain ihan muuta kuin koulujuttuja.

Heinä- ja elokuu taas on pyhitetty biologian, englannin ja kemian yo-kokeisiin lukemiselle. Heinäkuun alussa Alisa osallistuu kesälukion kertauskursseille, josta luku-urakka on helppo aloittaa. 

– Kesällä muiden lomaillessa eteen tulee väkisinkin tilanteita, että joutuu jättämään kivoja asioita välistä lukemisen takia. Niin on kuitenkin tehtävä, jos haluaa menestyä kirjoituksissa. Muistutan itselleni, että tämä on minun valintani ja yo-kokeisiin lukeminen ei jatku ikuisesti.

Kesällä muiden lomaillessa eteen tulee väkisinkin tilanteita, että joutuu jättämään kivoja asioita välistä lukemisen takia.

Alisa lukee kokeisiin ahkerasti, koska hän tavoittelee hyviä arvosanoja. Niillä on kuitenkin syvempikin merkitys tulevaisuuden kannalta. 

– Uskon, että jos panostan kirjoituksiin ja ne menevät hyvin, saan keväällä paljon vapaa-aikaa, kun ei tarvitse panostaa niin paljoa pääsykokeisiin.

Koulukirjoja
Kuvateksti Kesällä opiskelevan kannattaa hyödyntää mahdollisuus opiskella ulkona. Oma piha tai vaikkapa rauhallinen puistoalue ovat mainioita ympäristöjä pänttäämiselle.

Lukusuunnitelma helpottaa – mutta siitä ei pidä tehdä liian tiukkaa

Ei yo-kokeisiin lukeminen kesällä aina helppoa ole, sen Alisa tietää. Se vaatii itsekuria ja motivaatiota. Aloittaminen on toisinaan vaikeaa, ja siksi Alisa ajattelee, että silloin kesäpäivää ei välttämättä kannatakaan “tuhlata” opiskeluun. 

Alisa on oivaltanut muutaman tärkeän asian, jotka tekevät yo-kokeisiin lukemisesta kesällä edes hieman helpompaa ja kivempaa.

Ensimmäiseksi Alisa suosittelee tekemään lukusuunnitelman kesäopiskelua varten. Kun opiskelu on jäsenneltyä ja suunniteltua, se on helpompi aloittaa. 

Lukusuunnitelman tekemiseen Alisalla on yksi tärkeä neuvo.

– Älä tee siitä liian tiukkaa, vaan jätä myös tarpeeksi vapaa-aikaa. Kesällä ainakin itselläni toimii lukusuunnitelma, joka ei ole päiväkohtainen ja se on tarpeeksi väljä. Merkitsen lukusuunnitelmaan mieluummin viikot kuin päivät ja kirjoitan, mitä minun olisi hyvä saada opiskelluksi yhden viikon aikana. Palastelen lukutunnit pieniin osiin eli useiden opiskelutuntien sijaan luen esimerkiksi vain 20 minuutin pätkissä.

Ainakin itselläni toimii lukusuunnitelma, joka ei ole päiväkohtainen ja se on tarpeeksi väljä.

Lukiolainen, joka opiskelee kesällä
Kuvateksti Alisan mielestä etäaikana opiskelussa haastavinta on ollut osallistua oppitunneille pelkän videon välityksellä. Rankan vuoden jälkeen hän haluaa ottaa itselleen aikaa ja priorisoida omaa hyvinvointia, vaikka lukeekin syksyn yo-kirjoituksiin.

Lukusuunnitelmaa kannattaa Alisan mielestä varioida eri aineiden aihepiirien haastavuuden mukaan. Jotkut aiheet tarvitsevat enemmän aikaa, toisille taas riittää nopeampi läpikäynti.

– Ei kannata opiskella vain omissa oloissaan, vaan muita samassa tilanteessa olevia kannattaa hyödyntää kesälläkin. Jos kaveri opiskelee samaa ainetta, kannatta kokeilla “opettaa” jokin vaikea asia toiselle ja toisinpäin. Parhaimmillaan koko asiaan saattaa saada uusia näkökulmia, joita itse ei olisi osannut edes ajatella.

 Tehokkaat opiskelutekniikat käyttöön

Olipa kesä tai talvi, kukin oppii eri opiskelutekniikoilla. Alisa on huomannut, että hänelle toimii parhaiten muistiinpanojen tekeminen itse ääneen luetusta kappaleesta. 

– Lukemisen lisäksi kannattaa myös muistaa opetella erilaisten sähköisten laskinohjelmien käyttämistä, jos oman aineen kokeessa tarvitsee sellaista.

Jotkut asiat kesäopiskelu tekee mahdottomaksi tai ainakin astetta vaikeammaksi. Jos Alisalla tulee kysyttävää jostain kurssilla käsiteltävästä asiasta, hän ei voi kysyä neuvoa lomalla olevalta opettajalta. Silloin Alisa laittaa viestin vaikkapa kaverille, joka on aiemmin kirjoittanut kyseisen aineen tai opiskelee sitä parhaillaan.

– Elokuussa voi sitten pommittaa opettajaa kunnon kysymyslistan kanssa, Alisa nauraa. 

Omassa huoneessaan Alisa ei opiskele, sillä hän haluaa pyhittää sen kokonaan rentoutumiselle. 

– Parasta kesäopiskelussa on, että opiskelua varten voi hyödyntää omaa pihaa tai vaikkapa rauhallisia puistoja. Oma huoneeni sen sijaan merkitsee minulle rentoa tilaa, jossa voi levätä ja ottaa rauhassa. Haluan pitää sen mahdollisimman kaukana opiskelusta, mutta se ei korona-aikana ole ollut mahdollista.

Kuva purjelaivasta.
Kuvateksti Purjehtiminen on yksi niistä asioista, joilla Alisa saa ajatuksensa muualle opiskelusta.

Lepääminen on kesän ykkösasia

Vaikka osan kesästä käyttäisi opiskeluun, on kesäloman tärkein asia kuitenkin rentoutuminen. 

– Ykkösasia on levätä ja valmistautua tulevaa syksyä varten. Olen oivaltanut, että kivoja kesäjuttuja ei pidä rajata liikaa opiskelun ulkopuolelle. Omista suunnitelmista voi välillä myös poiketa eikä ottaa opiskelua liian vakavasti. Omat rajat ja hyvinvointi ovat kaikista tärkeimmät rankan vuoden jälkeen.