Hyppää pääsisältöön

Hyvin sanottu

“Monella kauan hiljaa olleella olisi paljon sanottavaa” – Somevaikuttaja Jenni Rotonen hiljeni kuuntelemaan seuraajiaan ja sai keskusteluun mukaan monia aiemmin vaienneita

Vuodelta 2021
Päivitetty 08.07.2021 11:02.
Jenni Rotonen katsoo sormien läpi.
Kuvateksti "Kuulluksi ja kohdatuksi tuleminen on yleismaailmallinen perustarve, ja joillekin sen puute on jatkuvaa", sanoo Jenni Rotonen.
Kuva: Nella Nuora / Yle

Millaista on olla ääni, jota kuunnellaan? Sitä Pupulandia-blogistaan tunnetuksi tullut somevaikuttaja Jenni Rotonen on miettinyt viime aikoina.

– On iso etuoikeus pystyä vaikuttamaan siihen, mistä aiheista keskustellaan. Kuulluksi ja kohdatuksi tuleminen on yleismaailmallinen perustarve, ja joillekin sen puute on jatkuvaa. 

Rotonen kokee, että julkisuudessa aletaan helposti arvottaa ihmisten ongelmia, mikä ei useinkaan edistä avointa keskustelua. 

– Nykyään puhutaan paljon rakenteellisista yhdenvertaisuuden kysymyksistä, joiden merkitystä arkielämässä voi olla vaikea hahmottaa. On vaikea tuntea olevansa etuoikeutettu, jos asiat ovat omassa elämässä huonosti, Rotonen sanoo. 

Viime viikolla kymmenen somevaikuttajaa hiljeni Instagramissa vuorokaudeksi osana Ylen Suunvuoro-kampanjaa. Tarkoituksena oli antaa ääni seuraajille, jotka saattoivat osallistua keskusteluun vaikuttajan Instagram Storyssa. 

Myös Rotonen osallistui kampanjaan ja rohkaisi seuraajiaan puhumaan nuorten yksinäisyydestä. Rotosen seuraajat olivat äänestäneet yksinäisyyden kiinnostavimmaksi aiheeksi useiden aiheiden joukosta.

– Monella sellaisella, joka on ollut kauan hiljaa, on paljon annettavaa. Oli koskettavaa huomata, miten paljon joillekin merkitsi pelkästään se, että minä luin kommentin ja vastasin siihen kivasti. Yksi kommentoija kertoi alkaneensa itkeä, koska kuulluksi tuleminen oli hänelle niin uusi kokemus, Rotonen kertoo.

Keskustelu tapahtui vaikuttajan yksityisviesteissä, ja vaikuttaja moderoi keskustelua nostamalla omaan Instagram Storyynsa seuraajiensa mietteitä.

Vilkkaan keskustelun innoittamana Rotonen järjesti sivullaan ystävähaun, johon on tähän mennessä tullut yli 330 kommenttia.

– Minua jännitti hirveästi, uskaltavatko ihmiset etsiä ystäviä näin julkisesti, mutta kaverihaku on otettu todella innokkaasti vastaan ja ihmiset ovat järjestäneet esimerkiksi ryhmätreffejä, Rotonen iloitsee.

Ystävähakuun osallistuivat Rotosen mukaan myös monet sellaiset, jotka eivät ole aiemmin uskaltautuneet osallistumaan julkiseen keskusteluun. 

“Medioilla on iso vastuu keskustelun luomisessa”

Suunvuoro-kampanjaan osallistui myös Yle Kioskin toimittaja Aleksi Rantamaa.  Hän avasi seuraajilleen keskustelun siitä, mikä Suomessa on pielessä, ja mitä asialle voisi tehdä. 

– Kysymys kolahti monelle, ja sain ainakin 150 kommenttia. Ihan hullu meininki siis. Fiksua settiä ja mielenkiintoisia kommentteja jengillä, Rantamaa kertoo.

Sekä Rantamaan että Rotosen aloittamissa keskusteluissa nousi esiin mielenterveyspalvelujen saatavuus.

– Moni ei saa apua ongelmiinsa, ja palveluista karsitaan. Eräs kommentoija kertoi kokevansa, että kokonainen vuosi elämästä on mennyt hukkaan, kun hän on hakenut apua, mutta ei ole saanut sitä.

Rantamaa on käsitellyt avoimesti myös omia mielenterveysongelmiaan, minkä hän uskoo raivaavan tilaa myös muille. Hän on myös kannustanut ihmisiä olemaan yhteydessä häneen, jos heillä ei ole ketään, kelle puhua.

– Siitä tulee arvokas olo, että joku luottaa minuun niin paljon, että ottaa yhteyttä. On ihan mahtavaa, jos voi piristää jonkun päivää, Rantamaa sanoo.

Rotonen peräänkuuluttaa niin sosiaalisen kuin perinteisen median edustajien vastuuta julkisen keskustelun ohjaamisessa. 

– Medialla on todella iso vastuu siinä, minkälainen puhe julkisuudessa sallitaan. Niin kauan kuin algoritmit suosivat kärjekkäitä ilmaisuja ja vastakkainasettelua, ei julkisen keskustelun laatu parane.