Hyppää pääsisältöön

Draama

Draama siirtyy teatterilavoilta myös puhelimien näytöille – “Ilmaisua pitää osata tiivistää”

Vuodelta 2021
Näyttelijä Senna Vodzogbe vaaleanpunaisessa satiinitakissa
Kuvateksti Näyttelijä Senna Vodzogbe tähdittää Ylen @areena.stories -tilillä julkaistavaa Vitsi mä oon venannu -sarjaa.
Kuva: Aleksi Kallioja

Monipuoliset julkaisualustat antavat draamalle uudenlaisia mahdollisuuksia. Tv:stäkin tuttu näyttelijä Senna Vodzogbe tähdittää @areena.stories tilillä julkaistavaa Vitsi mä oon venannu -sarjaa, joka hyödyntää kerronnassa Instagram Reelsiä.

Näyttelijä Senna Vodzogbe on päässyt todistamaan näyttelijäntyön murrosaikaa, kun draama on siirtynyt teatterilavoilta entistä enemmän myös puhelimien näytöille. Tampereella teatterityön tutkinto-ohjelmassa opiskeleva Vodzogbe on tuttu muun muassa Syke-sarjasta ja Karmasta, joka on maailman ensimmäinen Instagramiin tehty draamasarja. Tuoreimpana tuotantonaan näyttelijä tähdittää Ylen @areena.stories -tilillä julkaistavaa Vitsi mä oon venannu -sarjaa.

– Aika monella on varmaan tällä hetkellä mielessään asioita, joita on pitkään odottanut, että pääsisi taas tekemään ja kokemaan. Just sellainen ”vitsi mä oon venannu” -fiilis! Jaksoissa fiilistellään näitä asioita, mutta todellisuus ei aina ihan vastaa haavetta. 

Sarja hyödyntää Instagramin Reels-ominaisuutta, joka mahdollistaa lyhyiden videoklippien jakamisen samalla tyylillä kuin TikTokissa. Reels oli Vodzogbelle melko uusi tuttavuus.

– Olen aikaisemmin lähinnä kuluttanut muiden Reels-videoita. TikTok on alustana tutumpi, mutta olen ollut sielläkin katsojan roolissa. Sieltä on voinut kuitenkin poimia kikkoja, joita käyttää tämän kaltaisessa kerronnassa.

Näyttelijä Senna Vodzogbe vaaleanpunaisessa sifonkiasussa
Kuvateksti Vitsi mä oon venannu -sarja hyödyntää kerronnassa Instagram Reelsiä.
Kuva: Hanna Kuronen

Erilaiset sometuotannot ovat tuoneet näyttelijäntyöhön uudenlaista haastetta. Vodzogben mukaan sosiaaliseen mediaan tarkoitetussa materiaalissa on otettava huomioon eri asioita kuin laajemmissa tuotannoissa.

– Puhuin Vitsi mä oon venannu -sarjan käsikirjoittaja-ohjaaja Titte Neuvosen kanssa paljon teatterin, elokuvan ja somen eroista. Omaa ilmaisua pitää osata tiivistää oikealla tavalla. Rajatussa kuvakoossa viesti pitää välittää esimerkiksi kasvoilla ja äänenkäytöllä.

Kun televisiossa oman näyttelijäsuorituksen näkee usein vasta valmiissa lopputuotteessa, somesarjaa tehdessä prosessin pystyy taltioimaan kattavammin. Vodzogbe kuvasi Reels-sarjan suurimmaksi osin itse käyttäen puhelimen etukameraa.

– Se oli aluksi hämmentävää, koska näin itseni koko ajan. Siinä on hyvät ja huonot puolensa. Näen heti olenko esimerkiksi tarpeeksi keskellä ruutua, mutta samalla itsekriittisyys omaa työtä kohtaan voi kasvaa. 

Myös sarjan käsikirjoitus rakennettiin sosiaaliseen mediaan istuvaksi. Tarinankerronnan kannalta olennaiset repliikit oli ennalta sovittu, mutta fyysinen oleminen ja tekeminen muotoutuivat kuvaushetkessä.

– Halusin pitää videoissa luonnollisen fiiliksen. Sellaisen, joka on videoissa, joita lähetän vaikka ystävilleni, Vodzogbe sanoo.

Näyttelijä Senna Vodzogbe vaaleanpunaisessa satiinitakissa Pohjoisrannassa
Kuvateksti –  Somessa voi aina voi kokeilla ja katsoa, mikä sillä hetkellä palvelee parhaiten, toteaa Senna Vodzogbe.
Kuva: Aleksi Kallioja

Tulevaisuudessa näyttelijä haluaisi nähdä draamaa hyödynnettävän entistä ennakkoluulottomammin eri somealustoilla. Vodzogbe arvelee TikTokin ja Instagram Reelsin kasvattavan suosiotaan erityisesti niiden nopean tavoittavuuden vuoksi. Vaihtoehtoja löytyy myös improvisaatio-taiteelle.

– Olisi mielenkiintoista nähdä, miten esimerkiksi Clubhouse -sovellusta voisi hyödyntää. Sovelluksessa ihmiset keskustelevat livenä toistensa kanssa, mutta ilman videokuvaa. Ehkä siellä voisi syntyä vaikka improesityksiä, hän pohtii.

Uusien mediamuotojen eläessä tuotantojen pilottikokeilut ovat usein toimiva vaihtoehto. Sarjojen demottaminen somessa on helppoa, koska palautteen saa yleisöltä heti. Jos jokin menee pieleen, sisällön saa myös pois nähtäviltä. Esimerkiksi Instagram Stories -julkaisut ovat näkyvillä 24 tuntia.

–  Aina voi kokeilla ja katsoa, mikä sillä hetkellä palvelee parhaiten.

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!