Hyppää pääsisältöön

Abitreenit

Kirjoitukset edessä? – Seuraa kolmen abin valmistautumista yo-kokeisiin Last Call -somehaasteessa Abitreenien Instassa

Vuodelta 2021
Päivitetty 20.08.2021 11:22.
Kuvassa Abitreenien Last call -somekonseptin somettajat.
Kuvateksti Simo Rokkonen, Ina Pollari ja Lara Laamanen ovat Abitreenien Last Call -somehaasteen tähtiä. Heidän tekemäänsä sisältöä voit seurata Abitreenien Instagram-tilillä @abitreenit maanantaista 23.8. lähtien.
Kuva: Yle / Janika Koli

Vikat viikot valmistautua yo-kirjoituksiin! Last Call on Abitreenien uusi somehaaste, jossa tavoitellaan omaa parasta suoritusta yo-kirjoituksista. @abitreenit-tilin storyn ottavat kuuden viikon ajaksi haltuun kolme abia, jolla on jokaisella oma tavoite syksyn ylppäreissä. Lue somettajien esittelyt alta!

Kuvassa nuori opiskelija.
Kuvateksti Lara Laamanen kuvailee itseään sosiaaliseksi tyypiksi, joka on aina kiinnostunut muista ihmisistä ja heidän puuhistaan. "Olen pohtinut radiojuontajan ammattia", Lara tuumii.
Kuva: Lara Laamanen / Yle

"Kun motivaatio on nolla, menen stalkkaamaan Instagramista studygram-tilejä"

– Paras somesta löytämäni opiskeluvinkki on tähän asti ollut se, että uutta reaaliaineen kappaletta lukiessa kannattaa tehdä samalla kysymyslistoja. Myöhemmin voi testata, osaako vastata niihin, vinkkaa 18-vuotias Lara Laamanen.

Kempeleessä asuva Lara paljastaa käyttävänsä Instagramia, YouTubea ja TikTokia myös kadonneen motivaation metsästämiseen. Hänellä on Instagramissa oman profiilinsa lisäksi "stalkkaustili", jolla stalkataan sekä suomalaisia että ulkomaisia studygram-tilejä. Lara on aina ollut kiinnostunut muista ihmisistä ja heidän puuhistaan.

– Motivoidun todella paljon muiden opiskelijoiden videoista. Voin saada voimaa jonkun toisen tahdonvoimasta ja motivaatiosta, vaikka meillä olisi aivan eri tavoite tai erilaiset mahdollisuudet käyttää aikaa opiskeluun. 

Tällä hetkellä Lara pänttää historiaa ja englantia. Hänen tavoitteenaan on päästä englannista läpi.

– Viimeisten viikkojen ajaksi aion vielä ottaa ryhtiliikkeen ja lukea englantia huolella. Odotan myös sitä, että saan lukemiseen rutiinia myös Abitreenien tilille tulevien omien sisältöjeni kautta. Haluan olla stooreissani mahdollisimman realistinen ja samaistuttava, en mikään täydellinen opiskelija.

Kuvassa nuori opiskelija.
Kuvateksti Simo Rokkonen tavoittelee yo-kirjoituksista hyviä pisteitä, jotta jatko-opiskelupaikan saaminen olisi helpompaa.
Kuva: Simo Rokkonen / Yle

"Tavoittelen hyviä pisteitä"

Keuruulla asuva 17-vuotias Simo Rokkonen suuntaa syksyn yo-kirjoituksiin korkeiden tavoitteiden kanssa. Opiskeluun intohimoisesti aina suhtautunut Simo kirjoittaa maantiedon, biologian ja englannin. Hän toivoo, että koepaperit tulisivat takaisin L:nä tai vähintään E:nä.

– En pysty uusimaan keväällä kaikkia aineita, joten tavoittelen heti hyviä pisteitä. Kirjoitukset eivät jännitä, mutta olen miettinyt miten suhtaudun, jos en pääse tavoitteisiini.

Simo vinkkaa kaikkia yo-kokeisiin lukevia hakeutumaan samanhenkiseen opiskeluseuraan. Hän itse lukee ylppäreihin usein kaksoisveljensä Tapion kanssa, joka niin ikään tykkää panostaa opiskeluun ja tavoittelee korkeita arvosanoja. Simo vitsaileekin "kilpailevansa" opiskelussa veljensä kanssa, mutta korostaa, että kylläkin vain hyväntahtoisesti. 

Ensi kuussa eteen tuleva koetilanne ei ehkä jännitä niin paljoa, kun sinne voi mennä yhdessä oman veljen kanssa. 

– Sisaruksen tai kaverin kanssa opiskelu on mainio tapa pitää opiskelufiilistä yllä. Kirjoitamme molemmat biologian ja englannin. Mutta emme mekään koko ajan opiskele. Kulutan vapaa-aikaani myös pelaamiseen, musiikkiharrastukseen, maalaamiseen ja lenkkeihin Dooris-koiran kanssa. 

Kuten muutkin Abitreenien somettajat, myös Simo on aktiivinen somessa – somea voisi pohtia ehkä jopa jonkinlaisena alavaihtoehtonakin.

– On kiva päästä lukemaan kirjoituksiin mutta samalla myös inspiroimaan muita somessa. 

"Hyvä perussuoritus riittää minulle"

Tampereella asuva Ina Pollari, 19, lukee yo-kirjoituksiin aikaa vievän uintiharrastuksen ja lukionsa opiskelijakunnassa toimisen rinnalla.

– Tykkään lähteä kaikkeen vapaaehtoiseksi. Olen aina lähtenyt vähän liiankin helposti moneen juttuun mukaan ja sanonut kaikkeen "kyllä". Siksi välillä käy niin, että opiskeluun ei välttämättä löydy kovin hyvin aikaa tai motivaatiota ja koulu jää välillä toissijalle.

Kuvassa opiskelija.
Kuvateksti Vauhdikasta arkea elävän Ina Pollarin ei ole aina helppoa löytää aikaa opiskelulle.
Kuva: Ina Pollari / Yle

Syksyn yo-kirjoituksista Ina tavoittelee "hyvää perussuoritusta".

– En tähtää L:n papereihin, mutta toki yhteiskuntaopin ja englannin yo-kokeista olisi kiva saada hyvä suoritus. Opiskelulle olisi vain löydettävä aikaa ja jostain jaksamista keskittyä lukemiseen.

Kiireisestä arjestaan huolimatta Ina on kiinnostunut oppimaan uusia asioita. Hän on kiinnostunut yhteiskunnasta, politiikasta ja koulutuksesta. Tällä hetkellä yöpöydällä kesken on Michelle Obaman elämänkertakirja Minun tarinani, joka on tuonut myös lisämotivaatiota opiskeluun.

– Opiskelussa hienoimpia ovat hetket, kun esimerkiksi hahmottaa, miten ympärillä oleva yhteiskunta toimii. Olen lukiovuosinani oppinut myös uusia asioita itsestäni – kun en jaksa yhtään innostua opiskelusta, tiedän, että olen liian väsynyt. Silloin jätän uintiharrastuksen hetkeksi pois arjestani.

Omissa sisällöissään Ina haluaa muistuttaa lukiolaisia suhtautumaan yo-kirjoituksiin enemmänkin neutraalisti kuin yli-innokkaasti tai stressaavasti. 

– Yo-kirjoitukset tai arvosanat eivät ole elämän tärkein juttu, vaikka sillä hetkellä ne saattavat tuntua siltä. Pitää muistaa olla armollinen itselleen.

Hei, abi! Muistathan, että abirekrymme syksyn yo-koelähetyksiin on nyt auki! Hae mukaan suoraan lähetykseen Abitreenien sivuilta.