Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Neulo sukat, joissa on nyppyjä ja lehtiä, tässä on Lee Esselströmin sukkamalli #kylvösukka

Päivitetty 22.03.2023 09:43.
Neulo sukat, joissa on nyppyjä ja lehtiä, tässä on Lee Esselströmin uusi sukkamalli #kylvösukka - Toista Yle Areenassa

Unelma keväästä, kun varhain aamulla on vielä hiukan kylmää. Annoin itävien siementen ja aurattujen peltojen inspiroida, näin syntyi #kylvösukka.

Neuletiheys: 18 s = 10 cm.

Tarvikkeet:

 • 5 sukkapuikkoa nro 3,5 (tai paksuus, jonka tarvitset, jotta 18 s = 10 cm)

 • Lanka: noin 100 m/50 g. 100 g riittää pariin naisten sukkia. Neuloin vihreät sukat langalla Louhittaren Luola Väinämöinen DK (185 m/100 g) väri: minttu. Yhtä hyvin voi käyttää esim. Novitan Seitsemää veljestä, Sandnes garn Perfectiä tai vastaavaa sukkalankaa.

 • Kolme siirrettävää silmukkamerkkiä on myös hyvä olla käytössä.

Koon voit helposti mukauttaa omaan kokoosi, 36–41.

Nainen istuu korituolissa ja neuloo
Kuvateksti Lee neuloo mielellään kumpaakin sukkaa rinnakkain kaksilla sukkapuikoilla.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Lyhenteet

s = silmukka
o = oikea
n = nurja
krs = kerros
yvk = ylivetokavennus (nosta 1 s, neulo 1 s ja nosta neulomaton s neulotun yli)

Kädet pitää keskeneräisen neuletyön
Kuvateksti Lehti nro 1, joka tulee varteen, neulotaan ruutupiirroksen A mukaan.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Ruutupiirros

#kylvösukka-ohjeeseen kuuluu kaksi ruutupiirrosta, yksi varteen ja toinen kahta lapaosaan tulevaa lehteä varten.

Tee näin

 1. Luo 48 s puikoille nro 3,5. Jaa silmukat neljälle puikolle, 12 s puikolle. Sulje renkaaksi.

 2. Neulo joustinta 1 o, 2 n kolme kerrosta.

 3. Kerros 4: Neulotaan nyppy (musch) joustimen joka toiseen oikeaan silmukkaan. Siis; 1 o, 2 n, 1 nyppy, 2 n. Toista kerros loppuun. Nyppy neulotaan näin: neulo sama silmukka 1 o etureunasta, 1 o takareunasta, 1 o etureunasta, 1 o takareunasta. Käännä. Neulo neljä uutta silmukkaa nurin. Käännä. Neulo 4 uutta silmukkaa oikein. Käännä. Neulo 2 n yhteen, 2 n yhteen. Käännä. Neulo 2 o yhteen. Nyppy on valmis, jatka ohjeen mukaan eli seuraavaksi 2 n.

 4. Kun olet neulonut 8 nyppyä ympäri sukan vartta, neulo 11 kerrosta (tai haluamasi pituus) samaa joustinta kuin aiemmin 1 o, 2 n.

 5. Kerros 15. Oikea sukka: Pane irrotettava silmukkamerkki 16. silmukan ympärille (oikea silmukka). Tämä on ensimmäisen lehden keskisilmukka, joka neulotaan nyt oikeaan sukkaan. Vasen sukka: merkkaa 34. silmukka samalla tavalla (myös oikea silmukka).

 6. Jatka samaa joustinneuletta varressa, mutta seuraa ruutupiirrosta A neuloaksesi lehden, jonka keskisilmukka on 16. s oikeassa sukassa ja 34. s vasemmassa sukassa. Kun lehden kärki kapenee, silmukoiden määrä vähenee samalla niin, että jäljellä on 42 s, kun lehti on valmis.

 7. Jatka neulomalla 1 o, 2 n kerros ympäri vielä 5 kerrosta (lehden kärkeen tulee oikea s).

 8. Ennen kuin alat neuloa kantapäätä: pane siirrettävä silmukkamerkki 22. s ympärille oikeassa sukassa ja 28. s ympärille vasemmassa sukassa. Näistä lähtee kasvamaan toinen lehti. Pane myös merkki oikein sukan 31. silmukan ympärille ja vasemman sukan 19. silmukan ympärille, josta kasvaa myöhemmin kolmas lehti.

 9. Vahvistettu kantapää

 10. Siirrä 10 viimeistä silmukkaa puikolta 4 ja 10 ensimmäistä silmukkaa puikolta 1 samalle puikolle (voit neuloa ne samalla joustinneuleella).

 11. Tee vahvistettu kantapää: Kerros 1: nurja puoli: nosta 1 s neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ.

 12. Kerros 2: oikea puoli (lanka pidetään nurjalla puolella): *nosta 1 s neulomatta ja neulo 1 o.* Toista koko kerros samaa.

 13. Toista näitä kahta kerrosta yhteensä 8 kertaa eli 16 kerrosta, tai kunnes kannan korkeus on 5 cm. Päätä nurjaan kerrokseen ja aloita sitten kantakavennukset.

 14. Kantapohja alkaa oikealta puolelta. Jatka vahvistettua neuletta kuten aikaisemmin, kunnes vasemmalla puikolla on enää 6 s. Tee ylivetokavennus (nosta 1 o neulomatta neulo 1 o ja nosta neulomaton silmukka neulotun yli). Käännä työ.

 15. Nosta 1 n neulomatta ja neulo silmukat nurin, kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 6 s. Neulo 2 s nurin yhteen. Käännä. Nosta 1 o ja neulo vahvistettu oikea kerros, kunnes jäljellä on 5 s. Tee yvk. Käännä. Nosta 1 n ja neulo nurjia silmukoita, kunnes vasemmalla puikolla on jäljellä 5 s. Neulo 2 s nurin yhteen. Käännä.

 16. Jatka kaventamalla 1 s kummallakin puolella samalla tavalla, kunnes puikolla on enää 10 s. Muista jatkaa vahvistettua neuletta. Näet alla olevasta kerroksesta, missä rivissä silmukat on nostettu (suuret ilmavat silmukat ovat nostettuja ja pienemmät neulottuja). Neulo vielä oikea kerros vahvistettua neuletta.

 17. Jaa jäljellä olevat 10 silmukkaa kahdelle puikolle. Poimi 10 silmukkaa kantalapun sivusta ja neulo ne kiertäen. Puikolla 1 on nyt siis 15 s. Neulo kaksi seuraavaa puikkoa samaa joustinneuletta kuin varressa (lapaosan yläpuoli). Poimi 10 s kantalapun sivusta ja neulo ne kiertäen ja neulo loput 5 kantasilmukkaa samalle puikolle.

 18. Kerros alkaa kantapään alta. Neulo 13 o ja 2 o yhteen. Neulo 22 silmukkaa puikoilla 2 ja 3 samaa joustinneuletta kuin varressa. (Näistä silmukoista tulee lapaosan yläpinta). Tee 1 yvk. Neulo 13 o.

 19. Neulo yksi kerros kaventamatta. Kantakiilassa ja kantapäässä (jalan alla), kaikki silmukat neulotaan oikein, kun taas kaikki silmukat puikoilla 2 ja 3 neulotaan samaa joustinneuletta kuin aiemmin. Kavenna seuraavalla kerroksella 1 s kummallakin puolella samassa kohdassa kuin aikaisemmin ja neulo sen jälkeen kerros kaventamatta. Tällä kerroksella neulot tästä alkaen myös toisen lehden. Tällä kertaa lehden keskisilmukka on 22. silmukka (laskettuna varresta, ei kantasilmukoista) oikeassa sukassa ja 28. silmukka vasemmassa sukassa. Katso ruutupiirros B. Huomaa, että vasemmassa sukassa putoaa koko rivi (pelkkiä nurjia silmukoita) toisen lehden vasemmasta reunasta ruutupiirroksessa B pois, koska kantakiila tulee vastaan. Kanta neulotaan nyt näin: 1 kerros ilman kavennuksia. Toista kavennus taas 1 s molemmilla puolilla vielä 3 krt välissä 2 oikeaa kerrosta. Samaan aikaa noudatat ruutupiirrosta B neuloaksesi toisen lehden. Muut silmukat lapaosan yläpuolella (puikot 2 ja 3) neulot samaa joustinneuletta kuin aikaisemmin.

 20. Sinulla on nyt 10 s puikolla 1 ja 4 eli yhteensä 42 silmukkaa yhteensä. Jatka neulomista samaan tapaan oikeilla silmukoilla puikoilla 1 ja 4 ja samaa joustinneuletta puikoilla 2 ja 3, samalla kun neulot toisen lehden ruutupiirroksen B mukaan.

 21. Jatka joustinneuletta puikolla 2 ja 3 ja sileää neuletta puikoilla 1 ja 4 neljä kerrosta.

 22. Jatka neulomista samaan tapaan, mutta tee vielä kolmas lehti, joka neulotaan ruutupiirroksen B mukaan. Nyt lehden keskisilmukka on 31. silmukka oikeassa sukassa ja 19. silmukka vasemmassa. Huom! Pienempien kokojen kohdalla kärkikavennus alkaa ennen kuin kolmas lehti on kokonaan valmis.

 23. Kokeile sukkaa niin, että tiedät, miten pitkän siitä haluat, 17 cm kokoon 36, 18 cm kokoon 37, 19 cm kokoon 38, 20 cm kokoon 39, 21 cm kokoon 40 ja 22 cm kokoon 41, ennen kärkikavennusta.

Päättele sukka kärkikavennuksella - Toista Yle Areenassa

24. Neulo 2 o yhteen puikon 1 lopussa, 1 ylivetokavennus (eli nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s ja vedä neulomaton neulotun yli) puikon 2 alussa ja neulo samoin puikon 3 lopussa ja puikon 4 alussa. Näitä kavennuksia toistetaan samassa paikassa joka kerroksella, kunnes jäljellä on 6 s.

25. Leikkaa lanka poikki noin 20 cm:n päässä kärjestä ja vedä lanka viimeisten silmukoiden läpi niin, että voit vetää neuleen suppuun. 

26. Päättele langat huolellisesti. Sukan kärjessä on erityisen tärkeää ommella kärjen ympäri viimeisten silmukoiden läpi niin, että ne tulee pääteltyä hyvin.

27. Neulo toinen sukka, mutta tasaa niin, että neulot lehdet niin, että ne tulevat vasemman jalan ulkosyrjään, jos aloitit neulomalla oikean sukan.

28. Kastele sukat haaleassa vedessä, purista vesi pois ja aseta kuivumaan tasoon niin, että silmukat tasaantuvat ja lopputulos on sileämpi.

Sukat jalassa
Kuvateksti Kylvösukka on Lee Esselströmin suunnittelema malli
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Tulostettava PDF

Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat auki Kylvösukan ohjeen pdf-muodossa, jonka voit tulostaa.

Vaihe vaiheelta -videoita aloittelijoille

Neulo kupla, nyppy tai pallo - Toista Yle Areenassa
Neulo lehti (ruutupiirroksen B mukaan, lapaosaan tulevat lehdet) - Toista Yle Areenassa
Neulo vahvistettu kantalappu - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä