Hyppää pääsisältöön

Draama

”Uskon, että tämä muuttaa suomalaista draamaa” – Sekasin-sarjan uusi kausi kuvaa mielenterveysongelmia turvapaikanhakijoiden näkökulmasta

Vuodelta 2021
Zacaria Tawil (Hussein), Angela Aldebs (Masumah), Youssef Asad Alkhatib (Omar) ja Gule Ahmed (Aisha)
Kuvateksti Sekasin sarjan uudella kaudella nähdään mm. Zacaria Tawil (Hussein), Angela Aldebs (Masumah), Youssef Asad Alkhatib (Omar) ja Gule Ahmed (Aisha).
Kuva: Jari Salo / Its Alive Films Oy

Palkittu Sekasin-sarja saa jatkoa kolmannen kauden jaksoin. Uuden kauden perustana ovat todelliset tarinat, joita kerättiin haastatteluin entisiltä ja nykyisiltä turvapaikanhakijoilta sekä vastaanottokeskuksessa töissä olleilta.

Mieli voi järkkyä ihan jokaisella. Areenaan rantautuva Sekasin-sarjan kolmas kausi näyttää turvapaikanhakijoiden elämää mielenterveysongelmien kanssa. Aikaisemmilta kausilta tuttu Hyde (Anssi Niemi) on päätynyt töihin vastaanottokeskukseen ja paikalle saapuu bussilastillinen nuoria turvapaikanhakijoita. Mukana ovat Omar (Youssef Asad Alkhatib), Hussein (Zakaria Tawil) ja Masumah (Angela Aldebs), joista yksi pakenee tappajia, toinen hyväksikäyttöä ja kolmas tylsyyttä. Kolmikko ja jo pidempään vastaanottokeskuksessa asunut Aisha (Gule Ahmed) joutuvat kohtaamaan kipukohtansa kasvokkain. 

– Opin sarjaa tehdessä paljon mielenterveysongelmista. Näyttelemälläni hahmolla on kaksisuuntainen mielialahäiriö. En aikaisemmin tiennyt siitä mitään, Omaria näyttelevä Asad Alkhatib sanoo.

Vaikka uudet jaksot kuvaavat Sekasin-sarjalle tuttuun tapaan mielenterveyteen liittyviä teemoja, on uudella kahdeksanosaisella kaudella vahvasti läsnä myös turvapaikanhakijanuorten kokemukset Suomessa. 

– Kun luin käsikirjoituksen tunsin heti, että tämä on hyvä juttu – tällaista tarvitaan lisää! Uskon, että tämä tekee muutoksen suomalaisessa draamassa ja taiteessa. Esille tarvitaan erilaisia ihmisiä.

Youssef Asad Alkhatib (Omar) baaritiskillä miettelijään näköisenä
Kuvateksti – Oli hauskaa, mutta vaikeaa näytellä hahmoa, joka on luonteeltaan tosi erilainen kuin minä, kertoo Youssef Asad Alkhatib.
Kuva: Juuso Partti / Its Alive Films Oy

Asad Alkhatib tuli itse Syyriasta Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2017. Saavuttuaan Suomeen hän lähetti hakemuksia eri teattereihin ja nyt neljä vuotta myöhemmin näyttelijäkokemusta on ehtinyt kertyä jo Kansallisteatterissa ja Ylioppilasteatterissa. Kesällä 2021 hän sai opiskelupaikan Teatterikorkeakoulusta. Rooli Sekasin-sarjassa on Asad Alkhatibin ensimmäinen päärooli tv-sarjassa.

– Oli hauskaa, mutta vaikeaa näytellä hahmoa, joka on luonteeltaan tosi erilainen kuin minä, näyttelijä kuvailee roolihahmoaan.

– Omar on ylimielinen, eikä arvosta maata, johon on saapunut.

Roolin sisäistämisessä Asad Alkhatib kertoo saaneensa tukea työryhmältä. Hän kiittelee erityisesti ohjaaja-käsikirjoittaja Teemu Nikkiä, joka on ohjannut myös sarjan kaksi aiempaa kautta. Nikin vinkit auttoivat auttoivat näyttelijää löytämään hyvän tasapainon kuvauksissa. 

– Minulla oli paljon energiaa, koska tuntui, että ensimmäinen iso rooli pitää tehdä täysillä. Se ei toiminut. Tein saman uudelleen, mutta rauhallisemmin. Se oli heti kiinnostavampaa. Energia ei laskenut, mutta osasin jakaa sitä paremmin.

Kärsivällisyyttä opettivat myös vaihtelevat kuvausolosuhteet, jotka toivat tuotantoon oman vivahteensa. Asad Alkhatib muistelee kuvauspäivää talvelta, jolloin kohtaus ei mennyt aluksi aivan suunnitelmien mukaan.

– Kuvasimme kohtausta alamäessä. Kun yritin kävellä alas, liukastuin koko ajan. Otto kuvattiin yhteensä noin 15 kertaa, hän nauraa.

Zacaria Tawil (Hussein) ja Youssef Asad Alkhatib (Omar) istuvat sängyllä
Kuvateksti Youssef Asad Alkhatib (Omar) ja Zacaria Tawil (Hussein) ovat uusia näyttelijälupauksia.
Kuva: Juuso Partti / Its Alive Films Oy

Sekasin-sarjan uusi kausi esittelee neljä nuorta näyttelijälupausta, joista jokainen tekee vakuuttavan suorituksen pääroolissa. Teatterikorkeakoulussa opintonsa aloittanut Asad Alkhatib korostaa, että kokemusta saa vain kokeilemalla. Jokainen aloittaa jostakin. 

– Oma into on tärkeintä. Jos haluat ohjata, ohjaa. Jos haluat näytellä, näyttele. Mene ja tee unelmista totta.

Asad Alkhatib kertoo kohdanneensa ennakkoluuloja taiteellisiin haaveisiinsa liittyen. Hän on joutunut perustelemaan sitä, että näyttelijä on ammatti siinä missä muutkin ammatit. Näyttelijä toivoo, että voi omalla roolillaan Sekasin-sarjassa inspiroida muita.

– Jos joku näkee minut sarjassa ja sitä kautta kiinnostuu näyttelemisestä, saan siitä iloa. Haluan näyttää, että sinäkin voit tehdä tämän.

Miten Youssef Asad Alkhatibin ura näyttelijänä alkoi? Entä mikä oli hänen ensimmäinen roolinsa? Katso @areena.stories Instagram-tililtä Meidän aika -sarjan dokkari, joka kertoo, miten Asad Alkhatib alkoi Suomeen saavuttuaan tavoittelemaan unelmaansa.

@areena.stories

@areena.stories julkaisee Instagramiin tuotettuja draamasarjoja ja pilotteja sekä nostaa esiin Yle Areenan sisältöjä.

@areena.stories -sisällöissä keskitytään erityisesti uusien ja nuorten draamantekijöiden teoksiin. Aiemmin tilillä on nähty muun muassa chattidraamoja, kantaaottavia sarjakuvia sekä Instagramin omia ominaisuuksia hyödyntäviä komediasarjoja.

Lisätietoja Hyppe Salmi, vastaava tuottaja Yle Draama, hyppe.salmi@yle.fi

Seuraa @areena.stories -tiliä Instagramissa!