Kannattaako syksyllä lannoittaa, entä mihin voi hävittää vanhat mullat? Näillä vinkeillä tiedät, mitä puutarhassa pitää ennen talvea tehdä
Monissa puutarhoissa ja palstoilla nautitaan vielä sadonkorjuusta ja sen tuotoksista. Kesä on kuitenkin hiljalleen taittumassa syksyyn. Puutarhurin ei kannata nostaa hanskoja naulaan ennen kuin tilukset on laitettu talviteloille ja odottamaan uutta kasvukautta.
Syksy on puutarhassa kiireistä aikaa. Touhua riittää paitsi viimeisten antimien sadonkorjuussa, myös kevään ja kesän jälkien siivoamisessa. Kädet multaan -juontaja, ympäristöbiologi ja maisemasuunnittelija Taina Suoniolle syksy on ennen kaikkea mahdollisuus tarkastella, mikä menneessä kesässä onnistui.
– Syksy on oikein hyvää aikaa muistella mennyttä kasvukautta sekä kokemuksen ja tietotaidon avulla suunnitella tulevaa. Katseet ovat jo kohti seuraavaa kevättä ja kesää.
Tulevan kasvukauden suunnittelu aikaisessa vaiheessa on tärkeää myös esimerkiksi vuoroviljelijöille. Vuoroviljelyssä samalla kasvimaalla tai palstalla viljeltävä kasvi vaihtuu vuosittain esimerkiksi neljän vuoden sykleissä. Tällä tavoin voi tehostaa ravinteiden saantia sekä ehkäistä tuholaisia ja kasvitauteja.
Syksyllä on myös hyvä huomioida, kärsivätkö viljelykset joistain taudeista tai toiko esimerkiksi hyvin kuiva kesä esiin ongelmia, joihin kannattaisi seuraavalla kasvukaudella etsiä ratkaisua. Esimerkiksi moni puolivarjon tai varjon kasvi on saattanut kuluneena kesänä tukahtua helteessä ja paisteessa.
– Jos olet huomannut, että sinulla onkin paahteinen piha, voi syksyllä miettiä varjoisammassa viihtyvien monivuotisten kasvien siirtämistä. Paahdeympäristöön voi taas tuoda uusia, sellaisissa olosuhteissa paremmin menestyviä.
Juuri nyt on hyvä aika istutuksille
Lisävarjoa voi luoda omalle pihalleen esimerkiksi puita istuttamalla. Pensaiden ja puiden istuttaminen syksyllä on mainio idea myös siksi, että niiden kauneudesta pääsee nauttimaan vielä syksylläkin. Suonio istutti viime kasvukaudella peräti kahdeksan puuta pihalleen, joten kokemusta on.
Helteinen kesä ei ollut optimaalinen uusien istutusalueiden perustamiseen, mutta syksy on siihen erinomaista aikaa. Syksyisin maassa on luonnostaan kosteutta, joka kannattaa hyödyntää vaikkapa perennojen tai kukkasipulien istututuksessa.
– Istuttaa voi niin kauan kuin maa on sulana, jopa marraskuulle asti, Suonio vinkkaa.
Niityn voi vielä hyvin perustaa eikä aika ole vielä mennyt ohi syyskylvön mahdollisuudestakaan. Esimerkiksi tilli, persilja, ruohosipuli, talvivalkosipuli ja porkkana sopivat Suonion mukaan mainiosti suoraan maahan tai parvekelaatikoihin istutettavaan syyskylvöön.
Parvekkeet ovat erilaisia, mutta varsinkin lasitetuilla parvekkeilla viljelykautta voi pidentää. Yksivuotiset yrtit ovat kuitenkin vain yksivuotisia, vaikka ne toisi sisälle tai pitäisi katetun parvekkeen lämmössä, Suonio muistuttaa.
Istuttaa voi niin kauan kuin maa on sulana, jopa marraskuulle asti.
Putsaa menneen kasvukauden jäljet
Kitkemättömällä maalla ja pesemättömillä välineillä on kurja aloittaa uusi kasvukausi keväällä. Siksi onkin tärkeää kitkeä perusteellisesti istutusalueet. Ei-toivotut siemenet tai taimet roihahtavat muuten ensimmäisenä kevään tullen kukkaan. Yksivuotisten syötävien kasvien naatit ja muut osat täytyy niin ikään muistaa poistaa. Ne voi hävittää kompostiin.
Siistimisen jälkeen kannattaa lannoittaa, koska syksyn lannoite vapauttaa keväällä maan lämmetessä ravinteet nopeasti kasvien juuristojen käyttöön. Suonio ei suosi väkilannoitteita ja vinkkaa seoksesta, jonka voi helposti tehdä itse. Kompostin, lehti- tai ruohosilpun, oksahakkeen sekä lannan sekoitus takaa hyvät ravinteet niin kukkapenkkiin kuin marjapensaille.
Komposti taas kannattaa tyhjentää syksyllä. Sen pitäminen talvella riittävän lämpimänä ei ole helppoa eikä kaikkien komposti sellaista mahdollistakaan. Suonio tyhjentää kompostin pihalleen talvea vasten, vaikka se ei olisi ihan valmistakaan, kunhan kasvimaalla ei silloin kasva mikään.
Puista ja pensaista kannattaa poistaa esimerkiksi omenoiden painosta vioittuneet oksat tai maata pitkin kasvavat marjapensaat, kun kaikki sato on kerätty. Kevääseen saksimista ei kannata jättää, sillä lehteen puhjenneen ja vioittuneen pensaan kanssa voi joutua ongelmiin.
Siistimispuuhissa ei sovi unohtaa välineiden pesemistä. Kukkaruukut ja istutusalustat täytyy pestä sekä työvälineet puhdistaa ja huoltaa. Myös kasvihuoneen peseminen on tärkeää.
– Se helpottaa keväällä kasvuun lähtöä ja on kiva tietää, että paikat ovat kunnossa. Siitä tulee paljon parempi mieli.
Pestävistä ruukuista ylijääneet mullat voi hävittää, mutta Suonio suosittelee ehdottomasti käyttämään ne vaikkapa marjapensaiden juurille. Vanha multa käy myös mainiosti ensi keväänä ruukun pohjalle, kunhan päälle laittaa tuoretta kompostia tai multaa ravinteikkuuden takaamiseksi.
– Eihän multa pilalle mene, mutta ei se anna kasveille kasvuolosuhteita, joita ne tarvitsevat. Ja multahan painuu kasaan ja häviää vähän niin kuin sukat, Suonio nauraa.
Jos omaa pihaa ei ole, vinkkaa Suonio selvittämään, voisiko mullat hyötykäyttää esimerkiksi taloyhtiön yleisiin istutuksiin.
– Multa on kallis raaka-aine ja sitä pitäisi arvostaa eikä vain ajatella ongelmana. Sitä ei kaikkialla maailmassa ole. Me suomalaiset olemme onnekkaita, että meillä on hirveän hyvänlaatuista multaa ja kasvualustaa käytettävissä.
Perennojen huoltohetki
Perennat eli monivuotiset koristekasvit vaativat omanlaistaan huomiota. Keväällä kukkivat perennat voi jakaa syksyllä, ja päinvastoin. Perennoja jakamalla voi täyttää kukkapenkkiin tulleita aukkoja tai laajentaa istutusaluetta.
Aivan matalaksi puutarhaa ei kannata nyhtää. Talventörröttäjiä, eli talveksi pystyyn jääviä, siemenensä hangelle tiputtavia kasveja kannattaa jättää puutarhaan paitsi niiden kauneuden, myös lintujen ruokailun mahdollistamisen takia.
– Jätän usein auringonkukat linnuille syötäväksi. Kannattaa muistaa, että tietyt kasvit ja tiettyjen puiden rungot ovat huurteen tai lumivaipan saatuaan esteettisesti todella kauniita.
Suojaaminen on hyvä tehdä ajoissa, koska tukikeppien laittaminen on tuskallisen haastavaa, jos maa on roudassa.
Varaudu kutsumattomiin vierailijoihin
Vaikka lämpötilat keikkuvatkin vielä miellyttävissä lukemissa, on syytä muistaa, että maa on pian roudassa. Kädet multaan -Facebook-ryhmässä onkin kesän mittaan kyselty paljon vinkkejä pensaiden ja istutusalueiden suojaamiseen ikävien vieraiden, esimerkiksi jäniksien, myyrien ja peurojen varalta.
– Suojaaminen on hyvä tehdä ajoissa, koska tukikeppien laittaminen on tuskallisen haastavaa, jos maa on roudassa.
Lumettomuuden tai vähälumisuuden varaan ei myöskään kannata laskea edes eteläisessä Suomessa.
– Jos tulee runsasluminen talvi, niin vaikkapa 30 senttimetriä korkeilla suojilla ei tee mitään. Suojan pitää olla korkea ja tukeva, ja saa niistä ihan kauniitakin nykyisin.
Mutta miten Suonio itse on suunnitellut seuraavaa kevättä? Erilaiset projektit ovat vieneet aikaa, mutta hän aikoo silti pitää kiinni pihan ja viljelysalueiden siistimisestä. Yksi kukkapenkkikin pitäisi purkaa ja reunustaa reunuskivillä. Mutta sen voi ehkä jättää kevääseen. Ja tosiaan, olihan hän tilannut 2 000 kukkasipulia, jotka istutetaan maahan juuri ennen pakkasten tuloa. Ainakin, jos suunnitelma pitää.
– Normaalisti rautakangen kanssa ängen niitä maahan, Suonio nauraa.